V ČR je dostupný sluchový implantát s novou technologií

0
2570
implantat
Foto: FN Motol

Pacienti s převodní či kombinovanou poruchou sluchu se v Česku dočkali lepší pomůcky na zmírnění sluchového defektu. Jde o nový implantát, jež funguje na principu kostního vedení. Pro lepší slyšení využívá piezoelektrický efekt.

Novou generaci sluchového implantátu letos v únoru vůbec poprvé v Česku voperovali třicetileté pacientce lékaři ve Fakultní nemocnici v Motole [FN Motol].

„Při splnění indikačních kritérií hradí systém Osia zdravotní pojišťovna. Týkat se u nás může cca 10-20 pacientů ročně,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz doc. Jan Bouček z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol.

Sluchový implantát využívá piezoelektrické buzení

Nový implantát je založen na principu kostního vedení. Přičemž zachovává funkci vnitřního ucha a nahrazuje chybějící nebo omezenou funkci převodního aparátu zevního nebo středního ucha.

„Jedná se o zcela unikátní technologii na principu piezoelektrického vybuzení mechanické energie, která je přenesena na tekutiny vnitřního ucha a je pacientem vnímána jako zvukový vjem,“ popisuje fungování nového přístroje doc. Jan Bouček.

Máte doma předškoláka, který špatně slyší? Pošlete ho na ORL

Poruchu sluchu u pacienta nový přístroj zmírní především zvýšením vnímáním vysokých frekvencí. Právě ty jsou totiž podle Jana Boučka důležité pro rozumění lidské řeči. Podle lékaře se ve zdravotnictví implantáty na principu kostního vedení používají přes dvacet let. S rozvojem technologií se i tyto přístroje především v posledních letech stále zlepšují, hlavně jejich velikost a funkce samotného implantátu.

„Nyní je však využita technologie založená na principu digitální piezoelektrické stimulace. Je to zásadní novinka na poli implantátů na principu kostního vedení, “ upozorňuje docent Bouček s tím, že ve srovnání s implantáty starší generace dává nový implantát pacientovi zvýhodnění až o 17 dB. Což je dle lékaře zásadní rozdíl.

Přístroj lékaři pacientovi usadí v anestezii za hodinu

Samotný implantát lékaři pacientovi voperují v celkové anestezii. Výkon trvá přibližně hodinu. Operatér do oblasti za uchem s převodní nebo kombinovanou poruchou sluchu z retroaurikulárního přístupu zavede implantát. Přičemž jej pevně ukotví v kosti [na obrázku vpravo: příprava na zavedení implantátu, zdroj: FN Motol].

Voperovaná část implantátu zůstává pacientovi po celý zbytek života. Oproti tomu zevní část – zvukový procesor – si pacient může pohodlně sundávat, nabíjí jej a opět nasazuje. Třeba v okamžiku, kdy potřebuje nebo chce slyšet své okolí.

Druhý den po operaci pacient odchází do domácí péče. Přibližně po týdnu od výkonu lékař zkontroluje hojení rány a odstraní stehy. Oblast implantátu se nechává zhruba další tři týdny zahojit, aby došlo ke kvalitnímu zajizvení tkání v místě vloženého implantátu.

Podkožní senzory pro diabetiky značí průlom v léčbě

Při bezproblémovém hojení se pacient po čtyřech týdnech od operace vrací do ordinace, kde mu specialista nastaví zevní zvukový procesor přímo na míru podle jeho sluchových parametrů. A následně pacient ještě nějaký čas rehabilituje.

„Rehabilitace s implantátem na principu kostního vedení je významně rychlejší než s implantátem kochleárním, protože pacient stále vnímá zvuk v podobných charakteristikách tak jako zdravý člověk,“ jmenují jednu z výhod nového implantátu zástupci FN Motol ve své zprávě.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here