Pacienty i lékaři očekávaný ePoukaz startuje 1. května

0
2897
ePoukaz
Ilustrace: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zdravotnické prostředky začnou lékaři elektronicky předepisovat od 1. května 2022. Uvádí to zveřejněný návrh vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Spuštění aplikace ePoukaz se několikrát odkládalo.

Digitální ePoukaz na zdravotnické prostředky měl podle poslední zprávy z MZ ČR fungovat od letošního 1. března. K odkladu termínu ostrého spuštění ePoukazu vedlo zdržení oznámení MZ ČR ve Sbírce zákonů o tom, že je elektronická preskripce připravena ke spuštění. A současně chyběla i prováděcí vyhláška k zákonné normě. Ministerstvo zdravotnictví v dané věci přitom stejně jako mnohokrát v minulosti profesionálně nekomunikovalo. Ignorovalo dotazy médií na to, kdy v dané věci zjedná nápravu a začne na věci pracovat.

Výsledek je, že aktuálně zveřejněný návrh ministerské vyhlášky hovoří o spuštění ePoukazu od 1. května 2022. To je s dvouměsíčním zpožděním, než se původně plánovalo [viz ilustrace MZ ČR níže].

ePoukaz prvního března nebude. Na vině je ministerstvo

Upřesněme, že elektronické poukazy budou součástí již fungujícího systému eRecept. Technické podmínky komunikace a vystavení a změn elektronického poukazu jsou obsahově obdobné jako u elektronických receptů. Nejde tak o úpravu zcela novou, ale o rozšíření již fungujících principů na novou oblast zdravotnických prostředků.

ePoukaz není povinný, zůstanou i papírové poukázky

Jak funguje nový systém? Lékař za současných podmínek může svému pacientovi zaslat elektronický recept na léky na jeho e-mailovou adresu. Dále také na mobilní telefon, případně umožní jeho vyzvednutí s pomocí občanského průkazu. Podobně začnou lékaři od května postupovat i s poukazy na zdravotnické prostředky, které si lidé vyzvedávají v nemocnicích, prodejnách zdravotnických potřeb či v očních optikách.

Je výhodný pro pacienty, lékaře i zdravotní pojišťovny. Navíc automaticky sjednocuje všechny současné typy poukazů do jednoho. Odstranili jsme i povinnost podpisu pacienta. Vše je mnohem jednodušší,“ uvedla k ePoukazu ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], který systém elektronických receptů spravuje, Irena Storová v nedávném podcastu pro ZdraveZpravy.cz.

Lékový ústav očekává, že se elektronických poukazů vydá kolem šesti milionů za rok. V případě elektronických receptů je podle statistik SÚKL takový počet předepsaný zhruba za jeden měsíc.

Využívání elektronické preskripce zdravotnických prostředků nebude povinné. Stejně tak se nebudou muset vydané papírové poukazy zpětně digitalizovat jako předpisy na léky.

Elektronický poukaz na zdravotnické prostředky

Jak již bylo řečeno, elektronický poukaz na zdravotnické prostředky funguje v systému eRecept. Vznikne na základě požadavku předepisujícího lékaře. Pokud požadavek na vytvoření elektronického poukazu obsahuje všechny stanovené údaje, systém vytvoří ePoukaz. Jeho identifikátor pak systém sdělí předepisujícímu, a to bezplatně.

Součástí požadavku na vytvoření elektronického poukazu bude informace o pacientem zvoleném způsobu předání identifikačního znaku. Pokud si pacient nezvolí jinak, je mu identifikátor elektronického poukazu předán prostřednictvím listinného formuláře. Pacient si může zvolit možnost bezplatného zaslání identifikátoru ePoukazu prostřednictvím datové nebo SMS zprávy. Identifikátor bez ohledu na způsob jeho předání nesmí obsahovat žádná reklamní sdělení.

V případě prostředku hrazeného ze zdravotního pojištění obsahuje požadavek předepisujícího na vytvoření elektronického poukazu ještě číselné označení prostředku. Což přiděluje SÚKL. Prostředek bez přiděleného číselného označení předepisuje na ePoukaz pouze lékař.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here