ePoukaz prvního března nebude. Na vině je ministerstvo

0
1142
ePoukaz
Foto: Pixabay.com

Na elektronickou preskripci zdravotnických prostředků v systému ePoukaz si pacienti zřejmě ještě počkají. A to kvůli zpoždění prováděcí vyhlášky ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Digitální ePoukaz na zdravotnické prostředky měl být přitom pacientům k dispozici již 1. března 2022. Jde v podstatě o rozšířenou funkcionalitu již zavedeného a v praxi velmi úspěšně odzkoušeného systému elektronické preskripce léků zvaného eRecept. Úlevu si od něj slibovali jak pacienti, tak lékaři a zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Je výhodný pro pacienty, lékaře i zdravotní pojišťovny. Navíc automaticky sjednocuje všechny současné typy poukazů do jednoho. Odstranili jsme i povinnost podpisu pacienta. Vše je mnohem jednodušší,“ uvedla k ePoukazu ředitelka SÚKL Irena Storová v nedávném podcastu pro ZdraveZpravy.cz.

SÚKL neřeší očkovací strategii, říká Irena Storová

Ještě tehdy se přitom mělo za to, že ePoukaz, jež se připravoval roky, začne fungovat letos v březnu. Systém, který plně nahrazuje v současnosti používané poukazy na zdravotnické prostředky v listinné podobě, bude mít ale podle informací, jež mají ZdraveZpravy.cz k dispozici, zpoždění.

A to hned druhé za sebou. Elektronickou preskripci zdravotnických prostředků MZ ČR totiž původně plánovalo na leden 2022. Nicméně schvalování nového zákona č. 89/2021 Sb., o zdravotnických prostředcích, jež do praxe mimo jiného zavádí právě i ePoukaz na zdravotnické prostředky, zbrzdilo schvalování velké novely o veřejném zdravotním pojištění. I ta totiž v několika důležitých ohledech řeší preskripci zdravotnických prostředků.

ePoukaz se odkládá, naznačují okolnosti

A nyní okolnosti opět reálně naznačují, že spuštění systému elektronické preskripce zdravotnických prostředků se pacienti stejně jako jejich předepisující a vydávají nedočkají ani od 1. března 2022. Přitom to ještě loni v listopadu ve své tiskové zprávě veřejnosti deklarovalo samo ministerstvo zdravotnictví.

Avšak všechno je jinak. ePoukaz vstoupí do ostrého provozu, až ve chvíli, kdy MZ ČR vydá ve Sbírce zákonů oznámení, že elektronická preskripce je připravena pro ostrý provoz. A současně k zákonu vydá i prováděcí vyhlášku. Přičemž dle informací ZdraveZpravy.cz prováděcí vyhláška již byla připravena přibližně v polovině loňského roku. Ostatně i proto loni na podzim MZ ČR informovalo, že vyhlášku ve velmi krátké době rozešle do připomínkového řízení. Jak ale dokládají vyjádření některých zainteresovaných stran, MZ ČR vyhlášku doposud do připomínkového řízení neodeslalo.

ePoukaz na zdravotnické prostředky má být až 1.3. 2022

„Pomalu nám končí měsíc leden a připomínkové řízení stále neproběhlo. Aby mohl být dodržen slíbený termín spuštění oficiálního provozu ePoukazu od 1. března 2022, muselo by ministerstvo do konce ledna vydat ve Sbírce zákonů informaci, že systém je připraven,“ uvádí v dopise adresovaném ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi [TOP 09] prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed Miroslav Palát.

V dopise, který mají ZdraveZpravy.cz k dispozici, pak uvádí, že průběh připomínkového řízení zástupci organizace doposud nezaznamenali. Zároveň zmiňuje, že se na CzechMed nyní obracejí bezradní pacienti, ale i lékaři a výdejci zdravotnických prostředků. Všichni mají jednu otázku, zda ePoukaz skutečně začne fungovat v deklarovaném termínu, tedy k 1. březnu.

Stejnou otázku pak položily ZdraveZpravy.cz i ministerstvu zdravotnictví. Na odpověď ale zatím čekají. Jakmile ji získají, obratem zveřejní stanovisko úřadu k průtahům v zavedení ePoukazu.

Situaci nelibě nesou i pacienti. SÚKL mluví jasně

Znepokojení ohledně dodržení termínu spuštění ePoukazu vyjadřují i zástupci pacientské organizace. Ředitelka Koalice pro zdraví Jana Petrenko se proto již i obrátila dopisem na ministra zdravotnictví Válka o dodržení oficiálně přislíbeného termínu zavedení elektronické preskripce zdravotnických prostředků. V dopise, jež mají ZdraveZpravy.cz taktéž k dispozici, upozorňuje na to, že pro chronické pacienty stejně jako zdravotně postižené jde o zcela zásadní věc.

„Pacienti čekají na spuštění ostrého provozu ePoukazu jako na smilování,“ píše v dopise.

ePoukaz na zdravotnické prostředky je součástí zákona

Zatímco ministerstvo zdravotnictví ve věci spuštění ePoukazu nijak neinformuje, SÚKL na svých stránkách mluví jasně a přímo k věci.

„Termín nasazení ePoukazu na produkční prostředí byl stanoven na 1.3.2022. SÚKL k tomuto datu připravil ePoukaz ke spuštění, vzhledem k absenci vyhlášky bude však zahájení provozu odloženo,“ uvádí na webu epreskripce.cz.

A zároveň upozorňuje, že z jeho strany je pro uvedení epreskripce zdravotnických prostředků v život, vše připravené. Připraveni jsou i výdejci zdravotnických prostředků a připraveni jsou i pacienti.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here