Téměř 93 milionů Kč vrátila ČPZP na doplatcích za léky

0
574
leky_CPZP
Ilustrační foto: ČPZP

Na doplatcích za léky vrátila loni Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] svým klientům v součtu 92,6 milionu korun. V meziročním srovnání je to o deset milionů korun více. Přeplatky za léky loni dostalo přes 80 000 klientů pojišťovny.

Přeplatky za léky zdravotní pojišťovny vracejí pravidelně za každé kalendářní čtvrtletí. Tedy čtyřikrát do roka. Právě v těchto dnech rozesílá svým klientům přeplatky za léky za čtvrtý kvartál roku 2021 i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Za poslední loňské čtvrtletí dosáhly v jejím případě tyto doplatky částky 34,4 milionu korun a míří k více než 74 tisícům pojištěnců. Podle dat pojišťovny dosáhla jedna z vratek za poslední čtvrtletí roku 2021 dokonce částky 14 tisíc korun.

„Jde o nejvyšší vyplacenou částku za poslední kalendářní čtvrtletí, která se vrací klientovi ČPZP z Pardubického kraje,“ přibližuje pojišťovna ve své tiskové zprávě.

Na přeplatcích za léky ČPZP vrátila bezmála 93 mil. Kč

V součtu tak za celý loňský rok ČPZP poukázala klientům na přeplatcích 92,6 milionu korun. Přičemž peníze dostalo více než 80 tisíc jejích pojištěnců. A podle dat pojišťovny vratky za léky v meziročním srovnání vzrostly stejně jako rostou i počty jejich příjemců.

„Vrácená částka je proti roku 2020 vyšší o deset milionů korun,” říká mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Na doplatcích za léky ČPZP loni vrátila 82 milionů korun

„Zároveň roste i počet lidí s nárokem na přeplatek za započitatelné doplatky na léky, kterým tyto peníze vracíme. V roce 2020 jsme takových klientů evidovali zhruba 73 tisíc,” dodává s tím, že meziročně jich přibylo bezmála osm tisíc.

Doplatky za léky oznamuje pojišťovna předem

Nadlimitní částku pojišťovna uhradí na bankovní účet pojištěnce, pokud ho má tedy u ČPZP zaregistrovaný. Anebo složenkou na uvedenou adresu. O chystaném vrácení přeplatku za léky pojišťovna své klienti ještě v předstihu informuje.

Doručit vratky za léky je pro pojišťovny i velký problém

Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají pouze doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Roční limit pro dospělého zákon stanoví na 5 000 korun. Pro děti do 18 let a seniory nad 65 let činí hranice nejvyššího doplatku jeden tisíc korun. Pojištěnci starší 70 let a invalidní důchodci II. a III. stupně doplácejí za léky ročně nejvýše 500 korun. Přičemž občané s přiznanou invaliditou se musí o přeplatek u své zdravotní pojišťovny přihlásit a zdravotní postižení i doložit.

ČPZP letos navýšila příspěvky i zavedla nové programy

Pojišťovna výši započitatelných doplatků u každého klienta sama sleduje. Po každém čtvrtletí je pak automaticky rozesílá. O přeplatky tak není třeba pojišťovnu žádat, s výjimkou výše zmiňovaných důchodců ve II. a III. stupni invalidity.

Klienti ČPZP mohou výdaje za svou zdravotní péči, tedy i překročení zákonné limitu, sledovat navíc i online formou. To prostřednictvím mobilní aplikace Zdraví v mobilu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here