V březnu nahradí preventivní PCR žádanky od lékaře

0
2278
preventivni_PCR
Foto: Pixabay.com

Od března v Česku skončí hrazené preventivní PCR testy z veřejného zdravotního pojištění. V úhradě nadále zůstanou testy indikované lékařem nebo hygienou. Praktičtí lékaři s takovou praxí nemají problém.

O ukončení hrazených preventivních PCR testů pro očkované, rozočkované, pojištěnce po nemoci covid-19 a děti informoval v úterý 15. února náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti].

„Pokud bude současný epidemiologický vývoj pokračovat, tak je vysoce pravděpodobné, že mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví k proplácení preventivních testů bude ukončeno 28. února,“ uvedl.

Očkovaní, rozočkovaní, lidé po nemoci covid-19 a děti mají ze zdravotního pojištění hrazených pět PCR analýz do měsíce. Neočkovaní bez žádanky od lékaře si stěr i laboratorní analýzu platí ze svého.

Praktici ke změně nemají výhrady

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů [SPL ČR] Petra Šonky vedení ministerstva plošné ukončení PCR testů s jejich zástupci projednali. A praktici s takovým postupem nemají problém.

„Myslím, že nás to nějak víc zatěžovat nebude,” uvedl Šonka.

Covid ustupuje. Avšak dlouhý covid přichází, píše AP

Je to podle něj krok k normálnímu stavu, kdy na každé vyšetření pacienta doporučuje lékař po úvaze, zda mu to pomůže s diagnózou. Šonka předpokládá, že v březnu už bude situace kolem šíření koronaviru klidná i v Česku. Ordinace by pak měly dle něj zvládnou i očkované pacienty s příznaky, kteří za stávajících podmínek na test žádanku nepotřebují a chodí rovnou do testovacích center.

Neočkovaní řeší hrazené PCR testy žádankou od praktika

Praktici ale kritizují současnou praxi, kdy neočkovaní pojištěnci potřebují pro hrazený test žádanku od lékaře. Tvrdí, že kvůli tomu v ordinacích denně vyřizují desítky telefonátů. Někteří lidé podle nich ani nemají příznaky, a přesto žádají test. Část z očkovaných si zase nechce vyčerpat svých pět testů zdarma do měsíce, a tak požaduje doporučení na test po svém praktikovi.

Omikron nebo delta? Každá z variant se léčí jinak

„V tuto chvíli je na nás vyvíjený velký tlak zejména za strany neočkovaných a zaměstnavatelů. Chtějí PCR kvůli certifikátu o prodělaném onemocnění,” uvedla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

U většiny pacientů s příznaky se podle ní diagnóza v budoucnu stanoví s pomocí antigenního testu provedeného ve zdravotnickém zařízení.

Denní počty PCR testů klesají, stejně jako nově nakažení

Počty provedených testů v posledních dnech dle dat ministerstva zdravotnictví klesají. A stejně tak ubývá pozitivně odhalených případů. Na konci ledna a začátkem února u nás zdravotníci provedli i více než 150 000 PCR testů denně. V prvním únorovém týdnu jich zajistili v průměru přibližně 133 000 v pracovní den a ve druhém již kolem 94 000 denně.

Česko 19.2. zruší povinné karantény. Izolace zůstane

Pozitivita diagnostických testů u lidí odeslaných na vyšetření lékařem kvůli příznakům se v minulém týdnu pohybovala nad 40 procenty. Což podle odborníků znamená stále vysokou virovou nálož v populaci.

U epidemiologických testů, na které chodí lidé po rizikových kontaktech, se pozitivita pohybovala kolem 20 až 25 procent. U preventivních testů, které od března plánuje ministerstvo zrušit, je pozitivních v posledních dnech 12 až 15 procent.

Úmrtnost na covid byla loni v ČR o 80 % vyšší než v EU

Podle dat o denních výsledcích testování bylo v únoru celkem asi 1,2 milionu PCR testů, které odhalily téměř 379 000 nakažených osob. Zhruba třetina z nich připadala právě na testy preventivní. Část očkovaných lidí na ně ale chodí, přestože mají příznaky a měli by nárok na žádanku od lékaře nebo po kontaktu s nakaženým, kdy nečekají na žádanku od hygieny. Tím mohou být data o něco zkreslena.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here