Česku citelně chybějí dárci kostní dřeně, noví se nehlásí

0
1135
darci_kostni_drene
Foto: FN Olomouc

Česku citelně chybí dárci kostní dřeně. Do registrů dárců se zapisuje vůbec nejméně zájemců za posledních pět let. Registrace přitom trvá několik málo minut a nebolí. A bolestivý není ani samotný odběr. 

Na ubývající počty registrovaných dárců kostní dřeně upozorňuje Den dětské onkologie, který letos připadá na dnešek – úterý 15. února. Své síly tak spojili i zástupci Národního registru dárců kostní dřeně se společností Šance Olomouc. Ta u nás již od roku 1991 pomáhá onkologicky nemocným dětem. Organizace působí při Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc. V kampani nazvané „Máš šanci zazářit“ plánují oslovit nové potenciální dárce kostní dřeně.

Nádory krve léčí i transplantace vlastních krevních buněk

„Naším hlavním posláním je usnadnit malým pacientům náročnou léčbu a pomáhat jim a jejich rodinám v průběhu celé nemoci až po návrat do běžného života. Proto nás velmi trápí stále se snižující zájem o dárcovství kostní dřeně,“ vysvětluje důvody kampaně ředitelka Šance Olomouc Herta Mihálová.

Současně upozorňuje, že dlouhodobý nedostatek dárců kostní dřeně může mít pro nemocné děti nevratné následky.

Dárci kostní dřeně chybí, noví se nehlásí

Vážný nedostatek potenciálních dárců kostní dřeně potvrzují čísla z databáze Českého registru dárců krvetvorných buněk. Do něj se v roce 2020 přihlásilo vůbec nejméně lidí za posledních pět let. Do Českého národního registru dárců dřeně se v témže roce nezapsal žádný nový zájemce. Odborníci připouštějí, že možných dárců z registrů strmě ubylo hlavně kvůli pandemii covidu. Situaci pak nepřidává ani skutečnost, že každoročně se z registrů z důvodu věku vyřadí přibližně čtyři tisíce stávajících dárců.

„Když k tomu ještě přidáme možné zájemce, kteří se nechají odradit smyšlenkami a mýty o údajně zdlouhavém a bolestivém průběhu dárcovství, mohou být důsledky pro pacienty s poruchou krvetvorby naprosto katastrofální,“ tvrdí Mihálová.

Na její slova reaguje hlavní koordinátorka náboru Národního registru dárců kostní dřeně Věra Šilerová. Upozorňuje veřejnost, že samotný proces registrace trvá jen několik minut a nikterak nebolí.

„Sestřičky zájemci vezmou jen kapku krve nebo vatovou tyčinkou vytřou ústa. Zápis tedy vůbec nebolí. Vzorek se potom odešle k vyšetření transplantačních znaků a tím zápis končí,“ popisuje.

CAR T buněčnou terapii platí pojišťovny už i lidem v ČR

Samotná registrace ještě neznamená, že se zájemce [registrovaný] stane hned dárcem. Podle Šilerové se pouze jedno procento dobrodinců zapsaných v registru shoduje s nemocným a stane se skutečným dárcem. A ani při takovém scénáři podle ní nejsou obavy v žádném případě namístě.

„Obavy jsou zbytečné, protože krvetvorné buňky lze darovat dvěma způsoby: buď klasicky v narkóze z kosti pánevní, nebo pomocí separátoru, který mi je vyfiltruje z krve,“ říká.

Druhý způsob odběru kostní dřeně se pak obejde bez narkózy. A podle Šilerové se velmi podobá darování plazmy.

Den dětské onkologie připadá na 15. února

K zahájení náboru možných dárců kostní dřeně si pořadatelé kampaně symbolicky vybrali úterý 15. února, kdy si celý svět připomíná Den dětské onkologie. Na Olomoucku se v tento den uskuteční několik akcí, které mají zlepšit péči o onkologicky nemocné děti. A zároveň i rozšířit povědomí o dětské onkologii.

Pro snazší registraci zájemců vytvořili pořadatelé kampaně i speciální e-mailovou adresu nabor@sanceolomouc.cz.

„Každému, kdo se nám ozve, naplánujeme registraci na míru. Pokud to bude jednotlivec, domluvíme se, aby přišel na dětskou kliniku do naší galerie, kde provedeme zápis,“ říkají zástupci společností.

Ondru s leukémií léčí FN Motol jeho vlastními buňkami

U větších skupin dárců se pak zdravotníci domluví na konkrétním termínu registrace. V něm pak vyjedou za zájemci se svým mobilním týmem přímo na domluvené místo. Symbolem Dne dětské onkologie jsou zlaté stužky. Jejich zakoupením lidé podpoří hematoonkologické pacienty zmíněné Dětské kliniky FN Olomouc.

„Stužky budou v prodeji od 7. do 15. února za symbolickou cenu v lékárnách Fakultní nemocnice Olomouc, ale i na řadě dalších míst v Olomouci,“ upřesňují koordinátoři akce.

Závěrem připomeňme, že samotný vstup do registru trvá zhruba dvě minuty. Zájemce vyplní jednoduchý formulář a zdravotník mu odebere biologický vzorek z úst s pomocí vatové tyčinky. K dárcovství se registrují pouze dospělí do věku nejvýše 35 let v dobré zdravotní kondici a bez vážného onemocnění. Zájemce nemá ani užívat žádné léky a musí vážit více než 50 kg. Vhodné dárce pak čeká další odběr z krve loketní žíly.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here