Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

0
4466
pojistovny
Foto: Pixabay.com

Doba karantény a izolace se zkracuje na pět dní a začne testování ve firmách. Očkovaným proti covidu nově uhradí PCR test zdravotní pojišťovny až pětkrát do měsíce. Stejný počet hrazených testů mají rozočkovaní a nezletilí.

Změnu v počtu hrazených PCR testů z veřejného zdravotního pojištění na svém jednání ve středu 5. ledna schválila vláda. Nově uhradí zdravotní pojišťovna každému naočkovanému klientovi až pět PCR testů do měsíce. Dosud to byly jen dva PCR testy. Počty hrazených testů u nezletilých a rozočkovaných a těch, kteří se neočkují ze zdravotních důvodů, zůstávají na pěti kusech. A v úhradě bez omezení zůstávají i testy indikované lékařem či hygienickou stanicí. PCR testy pojišťovny dále nehradí lidem bez očkování proti covidu-19.

Rok 2022 přináší změny nejen v očkování, ale i testování

Karanténa a izolace od 11. ledna potrvá pět dnů

S platností od úterý 11. ledna se zkracuje doba nařízené izolace a karantény na pět dnů. Izolace vydané do tohoto data trvají obvyklých 14 dnů. Karanténa s ukončeným negativním výsledkem PCR testu pak trvá sedm dnů, jinak končí 14. dnem.

„Od úterý se zkrátí doba karantény a izolace na pět celých kalendářních dnů pro všechny bez výjimky,“ potvrdil po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Změnu zdůvodnil tím, že se u nás v druhé polovině ledna začne s převahou šířit omikron mutace koronaviru. Nástup příznaků je u nakaženého rychlejší a riziko šíření viru po pěti dnech je tak významně nižší.

Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

„Osoby, kterým byla karanténa a izolace ukončena, jsou povinné ještě následujících 5 dní nosit respirátor,“ dodává ve své tiskové zprávě Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Na testy ve firmách přispějí opět pojišťovny

Zbrzdit očekávánou vlnu omikronu má dle zástupců vlády i nařízené preventivní testování zaměstnanců, živnostníků a dalších pracovníků, například dohodářů nebo i jednatelů. Výjimku mají pouze pracovníci, kteří se v místě výkonu činnosti nesetkávají se třetími osobami. Upozorňuje MZ ČR ve své tiskové zprávě.

S testováním mají začít od pondělí 17. ledna alespoň dvakrát do týdne. Anebo jednou za tři až pět dnů.

„Pozitivní výsledek pak odchází do karantény na pět kalendářních dnů,“ uvedl Válek s tím, že tento systém bude platný zatím na dva až tři týdny.

Upřesnil, že AG samotestovací sady budou zaměstnavatelům a živnostníkům hradit zdravotní pojišťovny ze svých fondů rezerv. Obdobně jako tomu bylo i loni.

Pozitivní AG test může i nemusí potvrdit PCR test

Do pětidenní preventivní izolace pak půjdou všichni zaměstnanci s pozitivním výsledkem AG testu. A to i ti očkovaní bez ohledu na počet podaných dávek. Pokud se nechají následně otestovat ještě PCR testem v odběrovém místě a výsledek bude negativní, mohou se obratem vrátit do práce.

Omikron mění léčbu covidu-19 jako takového

Zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat, nahlásí jejich zaměstnavatel na místní hygienickou stanici. Dále budou muset dle MZ ČR nosit respirátor a dodržovat alespoň 1,5metrové rozestupy. A při stravování se musí oddělit od zbytku otestovaných pracovníků.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here