Česko 19.2. zruší povinné karantény. Izolace zůstane

8
23601
izolace
Ilustrační foto: Pixabay.com

K plánovanému rozvolnění opatření proti šíření koronaviru přibyde úplné zrušení karantény od soboty 19. února. Izolace se od stejného data prodlouží na sedm dnů. Počítat se nově bude ode dne následujícího po odběru vzorku na test.

Od příští soboty 19. února v Česku končí povinná karanténa po rizikovém kontaktu s covid pozitivní osobou. Uvádí to metodický pokyn hlavní hygieničky ČR. Do té doby vydané karantény stejně jako izolace trvají po dobu pěti dnů.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Ondřej Jakob uvedl, že jde o další krok v opatření, jež souvisejí s ukončením plošného testování ve školách a na pracovišti.

„Karantény již podle našeho názoru nedávají smysl po rizikovém kontaktu v tomto období,“ řekl mluvčí MZ ČR Jakob.

Dnes končí kontrola očkování. Rozvolnění přijde i 19.2.

Vedení úřadu podle něj předpokládá, že se covid-19 postupně stane jedním z běžných respiračních onemocnění.

„Samozřejmě při případném zhoršování situace jsme připraveni rychle reagovat a přijmout odpovídající opatření,“ dodal.

Obdobně argumentovalo v posledních dnech například Dánsko, které covid-19 již označilo jako nemoc, která není kriticky nebezpečná pro společnost.

Dánsko omezí očkování proti covidu. Anglie rozvolnila

A stejně ke covidu přistupuje i Anglie, kde chce premiér Boris Johnson usilovat o zrušení povinné izolace při nákaze koronavirem s platností již od března.

„Stejně jako neexistuje zákonná povinnost izolace pro lidi s chřipkou,“ řekl

Izolace nově potrvá sedm dnů, mění se její počítání

Od stejného data se pak má v Česku o dva dny prodloužit povinná izolace, tedy pobyt doma v případě prokázaného onemocnění covid-19. Důvodem prodloužení izolace z pěti na sedm dnů je podle ministerstva zdravotnictví právě konec testování ve firmách a školách, které by negativitu ověřovalo.

„Proto považujeme za vhodnější sedm dní. Což je také doba, jakou bývají doma pacienti s běžnými podobnými onemocněními,“ vysvětlil důvody Ondřej Jakob.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Povinná izolace u lidí bez příznaků nákazy bude podle pokynu končit automaticky po sedmi dnech. Nakažení s příznaky ji smějí ukončit nejdříve dva dny po jejich odeznění. Zároveň u nich potrvá minimálně sedm dní. Lidé s opakovanou PCR pozitivitou za dobu kratší než 30 dní, do samoizolace vůbec nepůjdou.

Karantény i izolace vydané do pondělí 10.1. trvají 14 dnů

Za potvrzenou nákazu se bude i nadále považovat pozitivní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem u lidí s příznaky covidu-19. Změna se ale dotkne i doby, odkdy se izolace začíná počítat. Totiž nově se doba začne odpočítávat až ode dne následujícího po odběru stěru. V současné době se doba izolace počítá ode dne stěru vzorku na test.

–ČTK/VRN–

8 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, v článku je „Přičemž karanténu si lidé zkrátí jen po preventivním otestování se na koronavirus s negativním výsledkem“. Odkud tuto informaci čerpáte ověřoval jsem si ji i na lince 1221, kde tvrdí že to nelze.
    Děkuji Petr

    • Dobrý den, takto informace prezentovalo Ministerstvo zdravotnictví, s pozdravem, redakce ZdraveZpravy.cz

    • Dobrý den, Petře, informace ve článku je nepřesná. Pokud jste byl pozitivně antigenem otestován pouze v rámci povinného screeningového testování na pracovišti, máte 2 možnosti. Buď můžete jít bez dalšího testování na 5 dní do karantény (ano, skutečně se v tomto případě jedná o karanténu a ne izolaci) nebo se můžete rozhodnout, že chcete výsledek antigenu potvrdit PCR testem. V takovém případě, pokud jste bez příznaků a Váš PCR test vyjde negativně, můžete se vrátit na pracoviště a nemusíte do karantény. Klasická karanténa po kontatu je vždy minimálně 5 dnů (tedy pokud se nerozvinou do té doby příznaky). Toto vše ale stejně přestává ukočením plošného testování na pracovištích a karantén platit. Zdravím, Klára.

  2. V článku jsou hrubé chyby. Karanténu v žádném případě nešlo ukončit PCR testem, ale natvrdo 5 dní s jedinou výjimkou: do karantény nemusel člověk, který v posledních 30ti dnech prodělal COVID-19.
    Zkrácení karantény na 7 dní po negativním PCR testu fungovalo, když byla izolace a karanténa 14 dní. Autor článku smíchal dohromady stará a nová pravidla, bez toho aby o tom něco věděl.
    Také další nepravdivé tvrzení je, že se nově počítá doba izolace jinak, teda až následující den po odběru stěru. Takhle to bylo celou dobu a pro autora ostuda, že plácá takové ….. Den odběru byl a je den 0 a následující den je první den izolace a to samé platilo i pro karanténu. Když byl někdo na odběru 10ho a vyšel mu pozitivní výsledek, tak měl izolaci min. do 15ho včetně.
    Pracuji pro krajskou hygienickou stanici, takže něco o tom vím na rozdíl od tady novátora!

    • Dobry den, mam pozitivniho clena domacnosti a ja jsem negativni. Mam karantenu do 21.2. Je nejaka moznost jak ji ukoncit dnes, abych mohla v pondeli 21.2 jiz do prace? Volala jsem na KHS a bylo mi receno, ze mi ji KHS automaticky ukonci 19.2 ale zatim mi nic neprislo. Prosim o radu. Dekuji

  3. Dobry den, 18.2. jsme byli s manzelem na PCR testu, ktery nam obema vysel pozitivni – sms prisla v ten samy den odpoledne.. Jak dlouho bude trvat izolace? 5 nebo 7 dni? Dekuji za odpoved.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here