Karantény i izolace vydané do pondělí 10.1. trvají 14 dnů

0
6664
izolace_karanteny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Karantény a izolace vydané do pondělí 10. ledna trvají stále 14 dnů. Pětidenní karantény a izolace platí až pro ty, kterým je hygiena či lékař nařídí 11. ledna. Anebo jim vyjde pozitivní test v zaměstnání. 

Platnost nařízení o zkrácených karanténách a izolací na pět dní, kterou včera [5.1.] schválila na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] vláda, je od úterý 11. ledna. Prakticky to znamená, že veškeré karantény a izolace nařízené do půlnoci z pondělí na úterý 11. ledna potrvají 14 dnů. Redakci ZdraveZpravy.cz tuto informaci potvrdil tiskový mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

„Zkrácení izolací a karantén se týká těch, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena od 11. ledna,“ uvedl Jakob.

Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

Pro úplnost dodejme, že do té doby vydanou karanténu kvůli rizikovému kontaktu si mohou lidé ukončit po sedmi dnech kontrolním PCR testem s negativním výsledkem. Následující den je hygiena či lékař uvolní z povinné separace. Nic takového ale nemohou udělat v případě izolace. Zde musí zůstat 14 dnů.

Karantény a izolace vláda zkrátila kvůli omikronu

Pětidenní karanténa a izolace podle vedení země pomůže zvládnout dobu, kdy se u nás podle předpovědí odborníků rychle rozšíří mutace omikron. A tisíce lidí tak pravděpodobně zůstane kvůli kontaktu s nakaženými i v karanténě.

Od úterý 11. ledna se ale mění také podmínky pro osoby v kontaktu s rizikovou osobu, kteří jsou proti covidu-19 očkovaní. Anebo onemocnění prodělali v posledních 180 dnech. I ti se musí po prokázaném kontaktu s covid pozitivní osobou odebrat na pět dní preventivně do karantény. Za stávajících podmínek se jich tato povinnost netýká. Pouze pokud žijí v jedné domácnosti s covid nakaženou osobu, tak musejí na PCR test. Do doby jeho výsledku pak nosí na všech místech respirátor.

Omikron mění léčbu covidu-19 jako takového

Pozitivní AG test v zaměstnání neznačí izolaci

S nástupem povinného testování v zaměstnání od pondělí 17. ledna je třeba upozornit na to, že při pozitivním výsledku AG testu nenastupuje pracovník do izolace, ale karantény. Izolace, která je ale taktéž pětidenní nastává až v momentě, kdy se podezření z nákazy potvrdí PCR testem v odběrovém místě. Na druhou stranu PCR je i možnost, jak se z karantény po pozitivním AG testu v zaměstnání vyvázat dříve než za pět dní. Pokud tedy vyjde jeho výsledek negativně.

A s tím souvisí i další novinka. Počty hrazených PCR testů z veřejného zdravotního pojištění se pro očkované bez ohledu na počet dávek či podání posilovací dávky navyšují na pět kusů do měsíce. Dosud pojišťovny hradily jen dva PCR testy. Počty hrazených testů u nezletilých a rozočkovaných a těch, kteří se neočkují ze zdravotních důvodů, zůstávají na pěti. A v úhradě bez omezení zůstávají i testy indikované lékařem a hygienickou stanicí. PCR testy pojišťovny ale dále nehradí lidem bez očkování proti covidu-19.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here