Vouchery do lázní pokračují do března. A jsou poloviční

0
2587
vouchery_do_lazni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Slevové vouchery do lázní od státu si pochvalují lidé i lázně. Lázním pomohly i speciální slevové poukazy pro zdravotníky. Teď samoplátci mohou čerpat už jen dvoutisícové vouchery. A to jen do konce března.

Slevové vouchery do lázní od státu spravovalo od poloviny roku 2020 Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR]. Kvůli protiepidemickým restrikcím, hlavně pak uzavřeným hranicím pro zahraniční turisty, se dostávala lázeňská zařízení v Česku do finančních potíží. Propady v návštěvnosti jim měly kompenzovat státem dotované lázeňské vouchery v hodnotě čtyři tisíce korun. A podle zástupců tuzemských lázní se podařilo i přes často se měnící podmínky a restrikce pro společnost finanční ztráty nakonec zmírnit.

„Byla to skvělá myšlenka. Ale na začátku měla obrovské porodní bolesti. On byl program mediálně lépe prezentován než reálně připravený. Pak se ten reálný výsledek lišil od toho, co bylo deklarováno a slibováno,“ uvedl k programu generální ředitel Léčebných lázní Jáchymov a prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

E. Bláha: Více voucherů lázně přijmou snad na podzim

V prvních měsících se na fungování programu podle něj podepsala i evropská byrokracie. Proplácení voucherů stejně jako prodloužení programu z roku 2020 na rok 2021 trvalo až příliš dlouho.

„Ale když od toho odhlédnu, tak to mělo významný přínos v tom, že to probudilo zájem tuzemců o lázně,“ hodnotí program Covid Lázně Bláha s tím, že by měl program dál pokračovat a podržet české lázeňství do doby, než se především do Karlovarského kraje vrátí zahraniční klientela.

Do českých lázní loni přijelo nejméně lidí od 90. let

Vouchery do lázní pokračují, ale za poloviční hodnotu

Za 18 měsíců fungování programu MMR proplatilo přesně 109 550 slevových poukazů v celkové hodnotě 438 milionů korun. Bláha ale upozorňuje, že slevové poukazy do lázní mohou lidé využívat i letos, byť zatím jen do konce března. Ovšem s tím rozdílem, že jejich hodnota se snížila na dva tisíce korun a zaplatí je provozovatelé lázní, nikoli stát. Čtyřtisícové vouchery od státu skončily k 31.12. 2021.

„My jsme se k tomu přihlásili, protože zimní měsíce jsou mimosezona a my jsme v nich dělali slevy bez ohledu na to, že by je někdo vyhlásil,“ řekl například starosta Třeboně Jan Váňa [ODS], který je i jedním z jednatelů lázní firmy Slatinné lázně Třeboň.

Zmiňuje, že zvýšit návštěvnost jim pomohly i lázeňské vouchery pro zdravotníky pracujících v lůžkových zařízeních. O nich v druhé polovině loňska rozhodla minulá vláda.

„Pomohl nám také program pro zdravotníky, osmitisícové vouchery pro sestřičky a doktory. Pomohl nám v podzimních měsících, kdy už do lázní tolik lidí nejezdí, fungoval dobře,“ dodal Váňa.

Vouchery do lázní pro zdravotníky rozdělí nemocnice

Státní vouchery podle něj loni v Třeboni využilo asi 3 500 klientů. Vyčerpali je do poloviny dubna s tím, že je lidé na své pobyty uplatňovali po celý rok.

Vouchery chválí všichni, jak by ne

Obchodní ředitelka Lázní Teplice Yveta Slišková si pak myslí, že se díky programu rozšířila informovanost o českých lázních. I Češi tak dle ní začali vnímat možnost kombinace dovolené se zdravotními službami.

„Výsledně jsme v našich lázních přivítali více jak 2 500 hostů s voucherem. Což byla více jak čtvrtina z celkového počtu klientů,“ řekla.

Největší komplikací pro lázně byla loni podle Sliškové neustále se měnící opatření, která v určitých obdobích neumožňovala pobyty samoplátců.

Lázně odmítají zájemce o pobyty se slevovými vouchery

A státem dotované vouchery předkládali samoplátci i v Sanatoriích Klimkovice u Ostravy. Podle jejich mluvčí v roce 2020 využilo vouchery 84 hostů, loni pak 299 lidí.

„Zájem byl v obou letech větší než naše kapacitní možnosti, protože se primárně snažíme uspokojit maximum žadatelů o lázeňskou léčbu,“ řekla mluvčí Sanatorií Ivana Gračková.

S ohledem na velký zájem o klasickou lázeňskou léčbu v Klimkovicích státní podporu tyto lázně ani nepotřebovaly. Programy v Sanatoriích nicméně i přesto využilo 51 zdravotníků, kteří za ně zaplatili voucherem od státu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here