Dánsko omezí očkování proti covidu. Anglie rozvolnila

0
6801
Dánsko
Foto: Pixabay.com

Dánsko zvažuje, že na jaře utlumí program očkování proti covidu. Podle tamějšího zdravotnického úřadu není důvod, aby děti dostaly posilovací dávku vakcíny. Obdobně země uvažuje také o očkování čtvrtou dávkou lidí v riziku. 

O změně očkovací strategie v Dánsku informovala agentura AP. Podle oficiálních údajů má v zemi plné očkování více než 81 procent populace. 61,3 procenta obyvatel pak dostala i posilovací dávku.

„Vysoká proočkovanost v Dánsku, zejména třetí dávkou, přispívá k tomu, že zvládáme rostoucí počet nákaz bez vážných případů nemoci,” uvedl dánský zdravotnický úřad.

Čtvrté dávky proti covidu kritizuje WHO i Roman Prymula

Minulý měsíc dánská vláda oznámila, že nabízí čtvrtou dávku vakcíny starším a dalším zranitelným občanům vzhledem ke zhoršení pandemické situace kvůli vysoce nakažlivé variantě omikron.

Teď Dánsko otočí ve věci očkování

Nyní ale zdravotnický úřad ve svém zhodnocení situace dospěl k názoru, že tři dávky očkování k dostatečné ochraně obyvatel pečovatelských domů a seniorů nad 85 let stačí.

Představitelka úřadu Bolette Söborgová uvedla, že dalším důvodem k odložení čtvrté dávky je blížící se konec zimy. Během ní dle jejích slov lidé trávili hodně času v uzavřených prostorách, což přispívalo ke snazšímu šíření viru.

Děti ve věku pět až jedenáct let začalo Dánsko očkovat v listopadu, kdy převládala koronavirová varianta delta a panovaly vážné obavy, že by mohly nakazit starší generace. Teď dánský zdravotnický úřad uvedl, že “se nyní začíná chystat na ukončení očkování všech cílových skupin, včetně dětí ve věku pět až jedenáct let”.

V nejproočkovanější zemi světa Izraeli rostou počty úmrtí

„Samozřejmě budeme epidemii podrobně sledovat. A změníme rozhodnutí, pokud – v rozporu s naším očekáváním – přijde na jaře čtvrtá vlna nebo se objeví nové znepokojující varianty koronaviru,” uvedl úřad.

Dánsko tento měsíc zrušilo většinu protipandemických opatření. Covid-19 již totiž nepovažuje za nemoc kriticky nebezpečnou pro společnost.

I Belgie ruší omezení, zatím jen pro restaurace

Belgie se od poloviny února začne částečně zbavovat společenských omezení vynucených covidem-19. Belgická vláda rozhodla, že díky výraznému zpomalení nákazy přestane platit povinnost práce z domova a omezení otevírací doby restaurací. A děti ve školách sundají roušky. Jedenáctimilionová země se tak přidala k Nizozemsku a dalším evropským státům, které v posledních dnech rozhodly o uvolnění mnoha restrikcí.

V Belgii klesl počet nově nakažených téměř o polovinu na průměrných 23 000 denně. Klesá i počet pacientů v nemocnicích včetně vážných případů. Vláda je zároveň pod tlakem řady profesí, zejména provozovatelů restaurací, kteří požadují zrušit povinnou zavírací dobu.

„Chtěl bych poděkovat bez výjimky všem Belgičanům za jejich snahu,” řekl tento týden dánský premiér Alexander De Croo.

V Belgii řeší další vlnu covidu. I dohání necovidovou péči

Dodal, že lepšící se situace dovoluje přejít z nejhoršího červeného stupně na barometru určujícího úroveň restrikcí na oranžový. Od 19. února restaurace a bary tak mají otevírací dobu delší než do 23 hodin. A současně končí omezení počtu hostů u jednoho stolu. Zákazníci budou moci chodit do obchodů ve větších skupinách než dvoučlenných.

Lidé, kteří mohou pracovat z domova, to již nebudou mít povinné. Úřady to ale stále “silně doporučují”. Děti mladší 12 let ve školách sundají roušky.

„Byla by však chyba myslet si, že se nám virus podařilo vymýtit,” varoval De Croo, který doporučil lidem nadále ostražitost a zdůraznil i význam očkování.

Belgie patří k nejproočkovanější zemi v Evropě. I to podle odborníků přispělo k tomu, že při poslední vlně nákazy neskončilo na jednotkách intenzivní péče tolik lidí jako v předchozích vlnách.

Anglie rozvolnila opatření již v lednu

Již 27. ledna zrušila Anglie povinnost nosit roušky v podstatě na všech veřejných místech. Lidé se rovněž od tohoto data neprokazují očkováním, negativním testem či nedávným proděláním covidu.

V případě nákazy koronavirem v Anglii stále ale platí nutnost desetidenní izolace. Tu lze ukončit po pěti dnech v případě dvou negativních antigenních testů. Premiér Boris Johnson řekl, že by chtěl izolaci v případě nákazy v březnu zcela zrušit: „Stejně jako neexistuje zákonná povinnost izolace pro lidi s chřipkou”.

Dnes končí kontrola očkování. Rozvolnění přijde i 19.2.

Další části Spojeného království, tedy Wales, Skotsko a Severní Irsko, si určují svoje koronavirová opatření samostatně. Podle televize Sky News je rovněž uvolňují, nicméně omezeněji než Anglie.

Další novinka je, že Británie uvolnila podmínky pro vstup do země. Turisté s dokončeným očkováním se po vstupu do země již netestují. Povinné zůstává jen vyplnění příjezdového formuláře. Neočkovaní lidé se ale prokazují negativním PCR či AG testem před odjezdem. A do dvou dnů po vstupu do země se preventivně testují ještě PCR metodou. Samoizolace se jich ale netýká. Po uvolnění cestovatelských opatření Anglie obratem hlásí zvýšený zájem o cesty turistů do země.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here