Dnes končí kontrola očkování. Rozvolnění přijde i 19.2.

0
6067
konci
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dnes končí povinnost prokazovat se certifikátem o očkování či prodělaném covidu v restauracích, kulturních a sportovních zařízeních i službách. A 19.2. se nebude plošně testovat na pracovištích a ve školách. Skončí i pracovní karanténa.

S platností od dneška [10.2.] už nepodmiňuje návštěvu služeb, stravovacích, kulturních, sportovních a dalších zařízení předložení certifikátu o očkování proti covidu-19 nebo prodělaném onemocnění. Lidé se ale i nadále musejí ve všech vnitřních prostorách chránit respirační maskou. V dalším týdnu, konkrétně v pátek 18. února, skončí plošné testování na koronavirus v práci a na školách.

Další rušení protiepidemických opatření je podle zástupců vlády Petra Fialy [ODS] v plánu od 1. března: „Postupně budeme navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích. S výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo,“ uvedl premiér Petr Fiala po jednání vlády [9.2.].

Dodal, že pak prakticky zůstane zřejmě jen povinnost nošení respirátorů.

Česko nakonec rozvolní rychleji, než bylo v plánu

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] upřesnil, že takový scénář ale nastane za předpokladu dobrého vývoje epidemie. Tedy pokud neporostou denní počty nakažených.

Končí i pracovní karanténa po rizikovém kontaktu

Obdobně jako na počátku roku se i po zrušení povinného testování na pracovišti nadále preventivně testují zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách bez očkování. Anebo prodělaném onemocnění v posledním půl roce.

„Oproti v současnosti platnému mimořádnému opatření k testování u poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb se působnost mimořádného opatření zužuje z původně všech poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb na poskytovatele jednodenní a lůžkové péče,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Domovy pro seniory i služby domácí péče brzy zdraží

Opatření dále platí pro poskytovatele sociálních služeb v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Také pro pracovníky domovů pro seniory či zařízení se zvláštním režimem.

Testovat se dále budou i neočkovaní a lidé bez prodělaného onemocnění v pobytových zařízeních zajišťující odlehčovací služby. A v týdenních stacionářích i chráněném bydlení. Testovat se budou antigenními testy, které jim provede vyškolený zdravotník.

Od 19. února už se nemusí ve výše jmenovaných zařízeních povinně testovat očkovaní pracovníci. A pak ti, kteří nemoc prodělali v posledním půl roce.

„Vypouští se ustanovení o takzvané pracovní karanténě. Ta nadále nebude možná [od 19.2.],“ upřesnilo MZ ČR ve své tiskové zprávě k budoucím opatřením.

Pracovní karanténa platí pro lidi v riziku, ne s nákazou

Další změny Česko čekají od soboty 19. února

Až do soboty 19. února se nemění stávající podmínky pro konání společenských akcí, kongresů, uměleckých představení a podobných akcí. Přítomných na nich může být nejvýše 1 000 diváků. Pořadatel pro ně ale musí vždy zajistit místo k sezení. V opačném případě smí na jednu akci dorazit maximálně 100 osob. S platností od 19. února se podmínky pro konání společenských akcí o něco zmírní. Účastnit se jich od tohoto data smí nejvýše 500 neusazených lidí a 1 000 sedících osob.

„Přesahuje-li kapacita prostoru 1 000 sedících diváků, lze z počtu míst nad 1 000 obsadit nejvýše 50 % maximální kapacity k sezení,“ popisuje MZ ČR.

Očkovací centra omezují provoz, některá už i zavírají

Úřad dále upozornil, že ostatní akce – spolkové, kulturní, sportovní, tradiční akce, slavnosti a jiná shromáždění – pak s platností od 19. února může navštívit nejvýše 500 osob.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here