Česko nakonec rozvolní rychleji, než bylo v plánu

6
22668
se
Ilustrační foto: Pixabay.com

Příští týden ve středu [9.2.] skončí kontrola dokladů o očkování a prodělání covidu-19 ve službách a dalších provozech. Od 18.2 už se nebude ani testovat ve školách a v práci. Pracovní karanténa se rozšiřuje na ústavní péči.

Podmínku návštěvy restaurací, ubytovacích zařízení a dalších služeb pouze s potvrzením o očkování nebo prodělaném onemocnění covid-19 ve středu 2. února zrušil se sedmidenním odkladem Nejvyšší správní soud [NSS]. Téhož dne vláda rozhodla, že nevyužije dobu na prokázání vážnosti situace, kdy by povinnost prokazovat se certifikáty či dokladem o prodělání nemoci dále pokračovala, a přistoupila na rozhodnutí soudu. Byť, jak zdůraznil premiér Petr Fiala [ODS], se vláda k tomuto kroku rozhodla bez ohledu na rozsudek NSS. Dle jeho slov ji k jejímu rozvolňovacímu rozhodnutí přivedla vzájemná diskuze ministrů a doporučení odborníků.

„Vláda s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji pandemie covidu-19 zruší k 9. únoru povinnost prokázat se certifikátem o platném očkování nebo o prodělané nemoci při vstupu do restaurací, služeb, na kulturní, sportovní a další akce,“ potvrdil Fiala.

Dnes končí kontrola očkování. Rozvolnění přijde i 19.2.

Dodal, že na sněmovní schůzi, která začíná 14. února, navíc navrhne zrušení pandemické pohotovosti: „Konkrétní datum jejího konce bude určen na základě vývoje pandemie v následujících dnech.“

V praxi ale i to znamená, že v době po 9. únoru lidé budou muset nadále nosit ochranu dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách.

Plošné testování na školách a pracovišti končí 18. února

Vláda na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] rozhodla i o datu konce plošného testování na školách a ve firmách. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] antigenní testování, s nímž se u nás začalo od ledna 2022, již splnilo svůj účel.

„Podařilo se zachytit řadu zdrojů nákazy onemocnění covid-19. Díky tomu jsme zpomalili nástup varianty omikron, a umožnili nejen tak zachovat provoz škol a firem bez výraznějších omezení, ale především jsme zabránili zahlcení nemocnic,“ řekl ministr.

Výdaje za AG testy ukazují na turecké hospodářství

Taktéž ale dodal, že nákaza se v následujících dnech přesune mezi starší obyvatele. Testování školáků a zaměstnanců proto ztrácí svůj účel. Nicméně nevyloučil jeho opětovné zavedení, to v případě šíření další varianty koronaviru.

Pracovní karanténa se rozšiřuje na ústavní péči

Zástupci vlády na svém jednání rozhodli i o rozšíření pracovní karantény na zařízení ústavní péče. S platností od středy 2. února ji smějí mimo zdravotnická zařízení a sociální služby mimořádně využívat také dětské domovy, diagnostické ústavy a podobná zařízení. Pracovní karanténu u jejich zaměstnanců opětovně schvalují hygienické stanice.

Pracovní karanténa platí pro lidi v riziku, ne s nákazou

I nadále platí, že do práce po epidemiologicky rizikovém kontaktu smějí pouze pracovníci bez příznaků nákazy. Po celou dobu v práci musí mít respirátor a obědovou či svačinovou pauzu tráví mimo kolektiv kolegů a klientů zařízení.

Novela pandemického zákona míří do Senátu

Jinou novinkou ve věci protipandemických opatření je skutečnost, že Poslaneckou sněmovnou včera [2.2.] prošla novela pandemického zákona. Ta rozšiřuje pravomoc MZ ČR v době rychlého šíření koronaviru. Nyní normu čeká jednání v Senátu a poté ji má podepsat prezident republiky. Stávající znění zákona končí 28. února 2022, novelizované znění má být platné do 30. listopadu letošního roku.

„Jsem rád, že Poslanecká sněmovna dnes schválila důležitou normu, novelu pandemického zákona, který bude, jak už to bylo mnohokrát řečeno, sloužit jako pojistka v případě, že bychom čelili nějakému nečekanému nástupu nové vlny nemoci covid-19,“ konstatoval po závěrečném hlasování Petr Fiala.

Zdravotnický výbor doporučil schválit pandemický zákon

Od upraveného znění zákona si vláda slibuje především konec rušení vyhlášených opatření ze strany soudů. Novela totiž přesněji vymezuje kompetence ministerstva zdravotnictví a situace, ve kterých smí rezort daná opatření vyhlašovat.

Veronika Táchová

6 KOMENTÁŘE

  1. No ,co k tomu říci? Vláda+MZČR neví co mají dělat? Na jedné straně se plní nemocnice Covid pacienty, na straně druhé – hlavně aby mohli do putyk i neočkovaní. Neuvěřitelný Kocourkov-Hrůza!!!!!!!

  2. Covid roznasi očkovaní ještě snadněji mezi lidi, vakciny tedy fungují pouze jako mezinárodní pračka peněz a covid obecne je využíván především k testování reakcí lidí na nastolení totality po celém světě. Příkazy pochybných vlád jednotlivých států se vyvíjí podle výše prebend od pfizeru. Vakciny a léky vyrábí a testují souběžně i jiné farmaceutické fy, které, ale jsou uměle upozadeny a pfizer je převalcoval ani ne tak výsledky jako spíše mafiankym zpusobem prevzetim kontroly nad mnoha státy.

    • Plny souhlas! Demokracie dostává hodně na frak. Krásně je to třeba vidět v Kanadě! Statisíce demonstrujících(klidná demonstrace) a vláda prchne, ale pošle na demonstranty policii! To hodně pokadili! Jasně se ukazuje, že demokracie funguje tak akorát u voleb a to ještě v pokřiveném tvaru!

  3. „Od upraveného znění zákona si vláda slibuje především konec rušení vyhlášených opatření ze strany soudů.“

    To je vtip? Odkdy má nějakej zasran v parlamentu mít navrch nad ústavním soudem? Kdy už konečně půjdeme ty zmrdy rozsekat vidlema?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here