Testování žáků znovu ukázalo nespolehlivost AG testů

1
4401
zaku
Ilustrační foto: Pixabay.com

První kolo testování na školách potvrdilo vysokou falešnou pozitivitu antigenních testů [AG]. Podle nich bylo pozitivních 3 885 žáků a 526 zaměstnanců. PCR testy tuto pozitivitu ale potvrdily jen u 1 236 dětí a 177 zaměstnanců.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zveřejnilo výsledky prvního kola plošného testování na českých základních a středních školách z pondělí 3. ledna. Podle nich vyšel antigenní test pozitivně 3 885 žákům a studentům základních a středních škol. Pozitivních pak bylo dle AG testů ještě 526 pedagogů a zaměstnanců škol. Ti se taktéž testování v prvních týdnech nového roku bez ohledu na očkování nebo prodělání nemoci covid-19 účastnili.

„Primární záchyty [bez PCR konfirmace, pozn. red.] jsou zaznamenány v počtu 3 885 u žáků/studentů a 526 u zaměstnanců,“ uvádí ve zprávě MZ ČR.

Překvapující ale je, že konfirmační PCR test později nákazu koronavirem potvrdil pouze ve zhruba třetině případů, u kterých vyšel antigenní test pozitivně. Vyjádřeno čísly to značí, že po konfirmaci PCR k 10.1. MZ ČR registrovalo 1 236 potvrzených nákaz u žáků/studentů a 177 potvrzených nákaz u zaměstnanců. V procentech to znamená, že skutečná pozitivita potvrzená PCR testem se potvrdila u 37,7 procenta primárně pozitivních AG testů u žáků. A ve 43,1 procenta u zaměstnanců škol.

„Výsledky konfirmace byly dohlášeny u cca 80 % primárních záchytů ve školách,“ upozorňuje MZ ČR.

Nejvíce pozitivních záchytů bylo na středních školách

Jsou tu ale i další výsledky. Podle MZ ČR vyšla v přepočtu na 100 tisíc testů vyšší záchytovost covidu-19 na SŠ než na ZŠ. Vyšší míra pozitivity na středních školách platí pro výsledky jak u studentů, tak i zaměstnanců.

„Po ověření PCR testem je celková záchytovost covid pozitivních osob na školách v přepočtu na 100 tisíc AG testů 97,4 u žáků a studentů,“ uvedlo MZ ČR.

Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

Na základních školách jde přitom o 88 žáků na 100 tisíc testů. Na středních školách to vychází na 120,5 studentů na 100 tisíc AG testů. U zaměstnanců škol to pak vychází na 96,2 osob na 100 tisíc testů. Přesněji pak na základních školách jde o 39,2 osob na 100 tisíc testů a na středních školách pak na 234,1 pracovníků na 100 tisíc testů.

„Výsledky konfirmace byly dohlášeny u cca 80 procent primárních záchytů ve školách,“ upřesňuje MZ ČR.

Podle dat z pondělí 3. ledna u nás přitom laboratoře potvrdily celkem 1 926 nákaz koronavirem u dětí a mladistvých ve věku pět až 19 let. Z toho 1 236 [64 %] případů zachytily testy provedené na základních a středních školách.

Děti se při školním testování nejvíce obávají výsledku

„Epidemiologická šetření krajských hygienických stanic prokázala u 717 [37 %] případů přímou souvislost se školou či školním kolektivem,“ dodali zástupci MZ ČR.

Druhé kolo testování nepřináší nic nového

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo i průběžné výsledky z druhého kola testování ze čtvrtka 6. ledna. Zatím však bez jejich PCR ověření. AG pozitivních vyšlo 2 964 školáků a 415 zaměstnanců a pedagogů.

Výsledky úřad zatím přijal zhruba od 95 procent tuzemských škol. V jednom kole se podle úřadu provedlo přes 1,452 milionu antigenních testů na celkem 5 329 základních a středních školách.

Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

O plošném testování školáků dvakrát do týdne v prvních dvou týdnech roku 2022 a následně pak jednou do týdne rozhodla ještě před koncem kalendářního roku vláda. Většina škol své žáky, pedagogy a další zaměstnance testuje s pomocí antigenních testů.

Pro žáky je zajistila Správa státních hmotných rezerv [SSHR]. Jde o AG testy čínského výrobce Sejoy. Zaměstnanci škol i pedagogové se pak testují bez ohledu na očkování nebo prodělaný covid-19. Používají k tomu ale testy, které pro ně zajistí škola či její zřizovatel, nikoli testy od státu.

–VRN–

1 komentář

  1. Aha, takže 1236 žáků z 3885 je 37,7% a 177 pedagogů z 526 je 43,1% ??? Vidím, že „odborníci“ na Covid a statistiku jsou na Ministerstvu zdravotnictví stále. Škoda jen, že tito „vzdělaní“ lidé rozhodují o našich životech …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here