Konstruktivní přístup AIFP zachovám, říká David Kolář

0
874
AIFP
David Kolář / Foto: AIFP

David Kolář převzal zkraje února vedení Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] po Jakubovi Dvořáčkovi. „Nebudeme bořit, konstruktivní přístup AIFP zachovám,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Dle jeho slov k hlavním úkolům AIFP letos patří implementovat do praxe již platnou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Přičemž některé firmy z AIFP již podaly dle nových pravidel žádosti o stanovení úhrad pro léčivé přípravky na vzácná onemocnění.

„Nyní čekáme, jak se s tím vypořádá Státní ústav pro kontrolu léčiv. A čekáme, kdy se ustaví poradní orgán ministra zdravotnictví pro tuto oblast. Přitom se těšíme, a se zájmem budeme sledovat, jakým způsobem bude celý tento nový proces probíhat v praxi,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz nový šéf AIFP.

U nového poradního orgánu ministra zdravotnictví, který nově spolurozhoduje o vstupu inovativních léčiv do systému úhrad, prozatím ještě nejsou známa konkrétní jména jeho členů. Míč je nyní dle Davida Koláře na straně pacientských organizací, aby nominovaly své zástupce na Ministerstvu zdravotnictví ČR. To finální podobu poradního orgánu schvaluje.

„Čekáme, že nový poradní orgán se k prvnímu projednání vstupu orphanů do systému úhrad sejde už v průběhu března nebo dubna,“ odhaduje David Kolář.

Participace na českém předsednictví Radě EU

V rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz David Kolář vyloučil, že by AIFP úzce spolupracovala se svým předchozím ředitelem Jakubem Dvořáčkem. Ten se dle jeho slov svým nástupem na ministerstvo zdravotnictví, kde je zodpovědný za přípravu českého předsednictví za rezort zdravotnictví, od AIFP zcela odřízl.

Jakub Dvořáček: Předsednictví bude hlavně o koordinaci

I přesto ale zůstala společná témata českého předsednictví a AIFP. Je to nastavení unijních standardů elektronické komunikace ve zdravotnictví [The European Health Data Space]. Tento dokument teprve vzniká a určí elektronickou zdravotnickou komunikaci ve všech evropských zemích. Klíčový tedy bude i pro Česko a farmaceutický průmysl. Jeho přesná podoba má být známa již v letošním prvním čtvrtletí.

„Digitalizace dat pomůže ve sledování kvality poskytované zdravotní péče. Důležité je i třeba z hlediska nástupu telemedicíny. A klíčová je i pro nastavení finanční udržitelnosti zdravotnictví,“ říká v této souvislosti Kolář.

V podcastu ZdraveZpravy.cz vysvětluje, že digitalizace zdravotnických dat je důležitá i kvůli zavádění moderních úhradových schémat za léky při jednání se zdravotními pojišťovnami. Jen na základě přesných dat lze totiž dle něj posuzovat efektivitu daných léků.

„Ta nová úhradová schémata fungují na tom principu, že za daných podmínek se na úhradě aplikovaných léčiv podílejí i farmaceutické firmy,“ říká.

Nová úhradová schémata jsou pak dle jeho slov výhodná jak pro farmaceutické firmy, tak zdravotní pojišťovny. Pojišťovnám totiž dávají jistotu, že neplatí něco, co má v praxi jen malý přínos. Farmaceutickým firmám zase nabízejí šanci snadněji a rychleji dostat moderní léčiva k pacientům.

NAPO uzavřela s AIFP memorandum o spolupráci

„Zde je třeba ale říci, že novinka je již i zmíněná novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která usnadňuje vstup inovativním léčivům do úhrad. Počkejme, jak se osvědčí v praxi, jak to celé bude fungovat, a pak se lze bavit o využití moderních úhradových schémat,“ upozorňuje David Kolář a znovu zdůrazňuje, že v celé věci je klíčová digitalizace zdravotnických dat.

Jaká je další agenda nového šéfa AIFP

Za další důležitá témata, jež se váží k českému předsednictví Radě EU, David Kolář uvádí otázku patentové ochrany u léčiv. Ta je dle jeho slov pro AIFP klíčová a potvrzuje stanovisko Asociace, že patenty na léky se nemají prolamovat ani zkracovat.

„A to ani v případě vakcín proti covidu-19 v Africe, protože prolomením patentů v Africe jich tam stejně více nebude,“ odpovídá na konkrétní otázku, zda je namístě uvolnit patenty na výrobu vakcín proti covidu-19, ale nejenom jich, v chudých afrických státech.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

V podcastu ZdraveZpravy.cz pak chválí Státní ústav pro kontrolu léčiv za to, jak zvládl digitální procesy v době pandemie covidu-19. A zároveň se vyjadřuje ke spolupráci s Českou asociací farmaceutických firem [ČAFF]. Ta již také zřetelně deklarovala, že chce spolupracovat na českém předsednictví Radě EU v oblasti lékových politik. Této věci se v ČAFF přitom ujímá někdejší ředitelka společnosti Zentiva Soňa Porubská.

Boris Sananes je nový ředitel Zentivy v České republice

„Osobně se s paní Porubskou neznám, ale věřím, že se v následujících týdnech s ní a dalšími zástupci ČAFF setkáme, abychom se domluvili na postupu pro české předsednictví EU, to v oblastech, které se nás jako jednoho farmaceutického průmyslu týkají,“ říká.

Jako horké téma v podcastu ZdraveZpravy.cz zmiňuje úspory ve zdravotnictví, které zvažuje nová česká vláda. Přičemž jako problém vnímá už i letošní ponížení platby za statní pojištěnce. To se dle jeho názoru docela jistě dotkne šíře a kvality v Česku poskytované zdravotní péče.

„I to je téma, které budeme řešit v následujících blízkých týdnech,“ uzavírá podcast ZdraveZpravy.cz David Kolář.

Daniel Tácha

Mgr. David Kolář působí v AIFP sedmým rokem. Před pověřením k řízení AIFP pracoval jako tajemník Asociace. Jeho práce spočívala zejména v poskytování komplexní právní podpory projektům a aktivitám AIFP. Ty zahrnovaly spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, zdravotními pojišťovnami, pacientskými organizacemi a dalšími zainteresovanými stranami ve zdravotnictví.

V AIFP byl zodpovědný za právní konzultace v oblasti etických a seberegulačních pravidel inovativního farmaceutického průmyslu. Účastnil se edukačních projektů a zastupoval AIFP v mezioborových pracovních skupinách.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here