Prevenci u gynekologa podceňují hlavně starší ženy. A chybují

3
8381
na_prevenci
Foto: Pixabay.com

Téměř třetina českých žen, převážně ve věku 50+ let, nechodí na prevenci ke gynekologovi. K lékaři ženy přijdou až ve chvíli, kdy mají zdravotní problém. A to je špatně. Šance na úspěšnou léčbu totiž dramaticky klesá.

Dostupnost gynekologické péče je v Česku ve srovnání například se stomatologií nebo pediatrií více než výborná. Navíc na rozdíl od zubní péče se za ni v Česku nic nedoplácí. Žena při preventivní prohlídce nanejvýš jednou do roka zaplatí 50 korun za jednorázové vyšetřovací zrcadlo.

„Pro ženu je v Česku velmi snadné využít preventivní prohlídky. I to, jaká je úhrada ze zdravotního pojištění, je na světě zcela výjimečné. České ženy mají obrovské štěstí, že když o sebe chtějí pečovat, tak mohou,“ říká primář oddělení Gynekologie a porodnictví Městské nemocnice Ostrava Marek Ožana.

Přesto u nás 30 procent žen k lékařům na pravidelné gynekologické prohlídky nechodí. Otázka je, v čem je problém, že české ženy nemají zájem o plně hrazenou a nijak bolestivou prohlídku u specialisty. Podle Ožana se ženy často mylně domnívají, že gynekologická prevence je nezbytná pouze v době, kdy jsou mladé a sexuálně aktivní. To ale podle něj není celá pravda. I když jsou ve vyšším věku, gynekologie se jich týká.

„Měli jsme teď kumulaci případů, kdy jsme měli ženy mezi 55 a 70 lety, které nebyly 15 a více let vyšetřeny, a přišly s pokročilým nálezem zhoubného onemocnění, které je jen velmi obtížně nějak ovlivnitelné a není vyléčitelné,“ říká primář Ožana.

Upozorňuje, že by se tomu tak nestalo, kdyby tyto ženy chodily na preventivní prohlídky. Šlo totiž o nádory děložního čípku, které jsou při včasném odhalení velmi dobře léčitelné.

Některé ženy na prevenci a své zdraví asi nemyslí

Podle něj lze nezájem části ženské populace o gynekologickou prevenci vysvětlit podobně jako například u odporu části společnosti k očkování.

„Snažíme se říkat, že to je dobré, ale část populace s tím nikdy nebude souhlasit. Určitě existuje řada žen, které si říkají, že to je zbytečné a jim se nemůže nic stát,” míní Ožana.

Mimo to dle něj u gynekologických vyšetření sehrává roli i určitý ostych. Mnohem jednodušší je dle něj dodržování prevence pro ženu, která to má jako vnitřní stereotyp a prohlídku bere jako každoroční součást svého života.

Prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku rakoviny

Vliv na prevenci podle něj dočasně měla i covidová pandemie. Zvláště v prvním covidovém roce 2020, kdy podle jeho zkušeností mířilo do ambulancí asi o deset procent žen méně. Loni se situace vrátila zpět do doby před pandemií.

Gynekolog zhodnotí rizika v několika minutách

Dle Ožany gynekologie zřejmě patří k nejvíce preventivně zaměřeným oborům z klinických odborných oborů. Gynekolog u preventivní prohlídky naplní program prevence karcinomu děložního čípku, provede ultrazvukové vyšetření a může zjistit i rakovinu vaječníků.

„Realizuje i program prevence rakoviny prsu, protože posílá pacientky na mamograf, a může dělat i test okultního krvácení na stolici, což je prevence rakoviny tlustého střeva,” vyjmenovává Ožana.

Zhoubný nádor prsu ohrožuje i mladé ženy

Podle něj se u nás například přednádorové změny či počáteční nádory děložního čípku nebo těla děložního dobře léčí.

Pokud už ženy nechodí na preventivní prohlídky, měly by podle primáře určitě vyhledat pomoc odborníka v případě, že se u nich objeví jakékoliv nepravidelné krvácení. Obdobné je to i v situaci neustupujícího svědění zejména na zevních rodidlech. Například nádory vaječníků ale mají většinou velmi nespecifické příznaky. Například zvětšení břicha, pocit nadýmání, poruchy trávení či nechutenství. Subjektivní potíže se u pacientek navíc objeví až u pokročilých stadií. I v případě nádoru vaječníků ale včasný záchyt zvyšuje šanci na úspěšnost léčby.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Kdyby byly v první linii jen gynekoložky, žádný problém by (asi tak v 90%) nebyl. Když žena musí ke gynekologovi-muži, tak to problém je. Starší žena se stydí za své zchátralé tělo, je to “strašný a jiný stud ruměncem nehořící”. Pro mladou ženu může být gynekolog – muž sice také trauma, jde o ten sexuální podtext, který se nedá eliminovat, ale pro starou ženu je to katastrofa.

  2. Je to pravda,každý nebo každá se stydí za své tělo.A to ještě když jde na prohlídku takového charakteru.Měla by býti možnost si vybrat lékaře díky Josef.

  3. No, stud stranou, dámy! Pokud nechodite na prevenci a přijdete pozdě, je vám pak jedno, kdo vas prohlíží, eventuelně operuje. Jste rady, že vas zachrání! Já jsem svého gynekologa vozidla jako dítě v kocarku…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here