Transplantační centrum v Brně chce do lepšího

0
703
transplantacni_centrum
Foto: CKTCH

Brněnské transplantační centrum plánuje přesun z pronajatých prostor ve fakultní svatoanenské nemocnici do Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. V ní chce vystavět vlastní moderní budovu za dvě miliardy korun.

Otázka přesunu Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně [CKTCH] do lepších prostor se podle jeho ředitele Petra Němce diskutuje se zřizovatelem, kterým je Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], několik let.

„Aktuální prostory, které máme pronajaté od svatoanenské nemocnice, jsou zcela nevyhovující a nedostatečné. Jsou skutečnou brzdou provozu a zejména dalšího možného vývoje,“ tvrdí Petr Němec.

V Nemocnici Milosrdných bratří v Brně výrazně přituhuje

Odvolává se na dvě odborné studie z roku 2018 a 2020. I ty uvádějí nutnost najít pro brněnské transplantační centrum nové prostory. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny [FNUSA] podle Němce nejsou prostory, kam by se centrum mohlo rozšiřovat.

„Proto po jednání s ministerstvem zdravotnictví jako zřizovatelem byla zvolena varianta výstavby nové budovy na zelené louce v areálu Fakultní nemocnice Brno,“ upřesnil Němec.

Nové sídlo za dvě miliardy korun

Podle předběžného nacenění projektu by výstavba nového sídla CKTCH nedaleko plánované porodnice brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích měla vyjít na 1,6 miliardy až dvě miliardy korun. Ředitel Petr Němec ve financování výstavby nového transplantačního centra spoléhá na evropské peníze, konkrétně z Národního plánu obnovy.

„Je to plán, který bude financován z prostředků Evropské unie. Předpokládám, že centrum bude jedna z nosných zdravotnických investic financovaná z tohoto plánu,“ říká.

FN Brno chystá mzdový audit, propouštět nechce

Podle stávajících plánů mají být peníze proinvestované nejpozději do konce roku 2025, kdy by měla být hotová i budova. Podle Petra Němce určitou roli v posunu v řadu let neřešené situace může sehrát i fakt, že současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] pochází z brněnského regionu. Převážnou část profesního života strávil právě ve Fakultní nemocnici Brno. Do ní Válek nastoupil po absolvování Lékařské fakulty Masarykovy univerzity již v roce 1985.

Transplantační centrum v Brně

Brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie patří k největším kardiochirurgickým pracovištím v zemi. Lékaři v něm ročně provedou přes 1 100 srdečních operací a 150 transplantací orgánů, převážně srdce, jater a ledvin.

Náhradní srdce u nás loni dostalo 74 pacientů, letos 34

Odborníci se v Centru věnují výzkumné a vědecké práci a zajišťují pregraduální a postgraduální výuku lékařů a nelékařských zdravotnických profesí. V roce 2016 CKTCH obdrželo statut Komplexního kardiovaskulárního centra, to ve spolupráci s FN Brno a FNUSA. A současně i statut Transplantačního centra pro transplantace ledvin, jater a srdce.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here