FN Hradec Králové nově povede Aleš Herman

0
2020
ales_Herman
Foto: AGEL, Ing. Tomáš Želazko

K 1. září jmenuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] do funkce ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové kardiologa Aleše Hermana. Aleš Herman v minulosti vedl pražský IKEM. Ve vedení nemocnice vystřídá Vladimíra Paličku.

O výběru nového ředitele FN Hradec Králové rozhodly výsledky výběrového řízení. Aleš Herman se funkce ujme 1. září. Informaci zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Pan doktor Herman je zkušený manažer, který má dlouholetou praxi z řízení státní nemocnice, ale i ze soukromého sektoru. Doktor Herman předložil kvalitní koncepci řízení a věřím, že pod jeho vedením bude fakultní nemocnice dále rozvíjet špičkovou péči,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Zdůraznil, že královéhradecká nemocnice dlouhodobě patří k ekonomicky nejstabilnějším fakultním zařízením v zemi. Za což v roce 2019 získala ocenění v celostátním projektu organizovaném společností Health Care Institut.

„Za posledních 30 let naše nemocnice nikdy nebyla v negativním hospodářském výsledku,“ komentoval výsledek tehdejší ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Palička končí jako ředitel FN Hradec Králové

Při červencové návštěvě ministra Válka ve FN Hradec Králové prof. Palička uvedl, že nemocnice letos hospodaří s rozpočtem ve výši 9,8 miliardy korun.

„Troufnu si říci nahlas, že nemocnici předávám ve velmi dobrém stavu. Nyní hospodaříme s rozpočtem 9,8 miliardy korun. Je to obrovský podnik s více než 5 000 zaměstnanci,“ řekl odcházející ředitel Palička.

Úkolem nového ředitele bude podle ministra navázat na kvalitní práci svého předchůdce prof. Vladimíra Paličky. Zaměřit by se měl především na investiční rozvoj nemocnice.

Aleš Herman vedl sedm let pražský IKEM

MUDr. Aleš Herman, Ph.D. ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začal pracovat po studiích. Patnáct let v ní působil jako kardiolog. Poté založil a vedl privátní pracoviště intervenční kardiologie v Pardubicích. Mezi lety 2011 až 2018 vedl jako ředitel pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM].

Zkušenosti má Aleš Herman i z vedení soukromého zdravotnického zařízení. Od ledna 2019 zastával pozici generálního ředitele a předsedy představenstva zdravotnické skupiny Agel. Aleš Herman byl v roce 2016 vyhlášen Manažerem roku v odvětví zdravotnictví.

Královéhradecká fakultní nemocnice patří k největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách. Pracuje v ní přes pět tisíc zaměstnanců na více než 40 pracovištích. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 40 000 pacientů, v posledních letech zhruba 27 tisíc z nich v nemocnici podstoupí operativní výkon. Fakultní nemocnice v Hradci Králové provozuje téměř 1 400 lůžek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here