Upravené vakcíny proti covidu EK asi schválí příští týden

0
794
upravene_vakciny
Pracovníci laboratoří německé firmy BioNTech. / Foto: BioNTech

Modifikované vakcíny proti covidu od Pfizer/BioNTech a Moderny Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] zhodnotí příští týden. Pak se začnou zavážet do unijních zemí. Británie upravené vakcíny od Moderny povolila v polovině srpna.

Upravené vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech stejně jako amerického výrobce Moderna posoudí evropský lékový regulátor příští týden ve čtvrtek [1.9.]. Jen několik dní po jejich schválení, se kterým vedení obou firem počítá, začne distribuce upravených očkovacích látek do jednotlivých unijních států.

„Můžeme je dodávat velmi brzy, snad od konce září,“ potvrdil v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel šéf firmy BioNTech Ugur Şahin, jehož společnost původní vakcínu Comirnaty vyvinula ve spolupráci s americkým gigantem Pfizer.

Tyto vakcíny vědci původně upravili na subtyp koronaviru BA.1, který už se ve společnosti téměř nešíří. Podle odborníků však existuje naděje, že i tyto modifikované očkovací látky budou účinkovat proti aktuálně cirkulujícím submutacím omikronu označované jako BA.4 a BA.5. Právě ty totiž nyní v populaci dominují a podle lékařů jsou nakažlivější.

Rezervace běží už i na druhou posilovací dávku proti covidu

Evropský lékový regulátor v současnosti zkoumá vakcínu Pfizer/BioNTech, při jejíž vývoji bioinženýři cílili přímo na subtypy BA.4 a BA.5. Společnost BioNTech k ní podle Sahina nyní dodává poslední dokumenty.

„Pak to může i s tímto jít rychle,“ dodal šéf německého výrobce BioNTech.

Británie je napřed. Upravené vakcíny už schválila

Na cirkulující varianty koronaviru upravenou očkovací látku společnosti Moderna již v polovině srpna schválil britský lékový úřad MHRA [Medicines and Healthcare products Regulatory Agency]. Rozhodnout se pro ni mohou v Británii jen dospělí, a to jako pro posilující dávku stávajícího očkování proti covidu-19.

„Tato bivalentní vakcína nám do výzbroje přidává ostřejší nástroj, který nám pomůže chránit se před tímto onemocněním, protože virus se stále vyvíjí,“ uvedla šéfka MHRA June Raineová ve svém prohlášení.

Britský lékový regulátor své rozhodnutí zdůvodnil údaji z klinických studií. Podle nich posilovací dávka vyvolala prokazatelně silnou imunitní odpověď proti variantě omikronu BA.1 i proti původní verzi viru. Očkování navíc podle další analýzy vyvolalo dobrou imunitní odpověď i proti submutacím BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron.

Londýn se obává dětské obrny, nabízí posilující očkování

Zástupci MHRA dodali, že u nového přípravku nezjistili žádné problémy, které by značily závažné riziko. Vedlejší účinky po očkování se nijak výrazně nelišily od těch, které lidé jmenovali po podání základního očkování. Stejně tak po několika hodinách případně dnech od podání očkování samovolně odezněly.

„První generace vakcín proti covidu-19 používaná v Británii nadále poskytuje důležitou ochranu proti tomuto onemocnění a zachraňuje životy,“ upozornila veřejnost Raineová.

USA volí ostřejší přístup k ochraně před covidem

Podstatně odlišný přístup k ochraně lidí před novými mutacemi koronaviru prosazují zástupci amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. V červnu výrobcům vakcín proti covidu jasně sdělili, že všechny posilující dávky musí obsahovat ochranu proti nejnovějším subvariantám omikronu.

USA zbrojí na podzim. Proti covidu očkují děti do pěti let

Za posilující dávku tak v USA na rozdíl třeba od Evropy tamní lékoví regulátoři nepovažují upravený preparát na mutace, které už se ve společnosti téměř nešíří.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here