EU zasílá do Záporoží 5,5 milionu jódových tablet

0
4212
jodovych_tablet
Záporožská jaderná elektrárna se nachází na jihovýchodě Ukrajiny u města Energodar v Záporožské oblasti. Svým výkonem je elektrárna první v Evropě a pátou na světě. / Foto: Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Až pět milionů jódových tablet z nouzových rezerv uvolní Evropská unie [EU] ve prospěch Ukrajiny. Další půl milion tablet zemi daruje Rakousko. O jódové tablety požádala unii sama Ukrajina kvůli nepokojům v Záporožské jaderné elektrárně.

O jódové tablety pro ukrajinské obyvatelstvo požádal Brusel minulý pátek [26.8.] Kyjev. Chce jimi ochránit své občany před případnou radiací ze Záporožské jaderné elektrárny. Tu od března okupují ruská vojska. Situace v elektrárně, kterou ostřelují vojáci, aniž by se přesně vědělo, zda jsou to vojáci Ruska nebo Ukrajiny, se poslední dny zhoršuje.

„V reakci na tento stav Evropské středisko pro koordinaci mobilizovalo 5,5 milionu tablet jodidu draselného prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU pro Ukrajinu. Pět milionů půjde z nouzových rezerv EU, 500 000 z Rakouska,“ informuje ve zprávě Evropská komise.

SÚJB uvedl zásady ochrany v případě jaderného útoku

Dodání pěti milionů tablet v hodnotě 500 tisíc eur [cca 12,5 mil. Kč] na Ukrajinu zajistí Německo. Další půl milion jich odešle v nejbližších dnech Rakousko.

Do Záporoží vyrazili jaderní inženýři z MAAE

Vedení ukrajinských i ruských vojenských sil dlouhodobě odmítají, že by na Záporožskou jadernou elektrárnu, která je největší v Evropě, jakkoli útočila a ostřelovala ji. Z útoků pak obviňují protistranu. Nepokoje a rostoucí riziko úniku radiačního záření do elektrárny přivedlo zástupce Mezinárodní agentury pro atomovou energii [MAAE], která dohlíží a stanovuje pravidla pro mírové využívání jaderné energie. Současně je zodpovědná za kontrolu dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Zda se inspektoři MAAE do elektrárny dostanou, není vůbec jisté.

České domácnosti dovybavují lékárničky a shánějí jód

Okupování a ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží odsoudil evropský komisař pro humanitární pomoc a řešení krizí Janez Lenarčič.

„Ohrožení životů civilistů je nepřijatelné. Veškeré vojenské akce kolem jaderné elektrárny Záporoží musí okamžitě skončit,“ uvedl Lenarčič.

Podle něj žádná jaderná elektrárna nemá nikdy sloužit jako válečné divadlo. Zároveň potvrdil, že EU preventivně dodá pět milionů tablet jodidu draselného na Ukrajinu ze strategických rezerv rescEU, aby lidem nabídla ochranu v případě vystavení vysokým úrovním radiace.

Jódové tablety a jejich ochrana před radiací

Skutečností je, že preparáty s obsahem jódu se preventivně používají při úniku radiace. Jodid draselný chrání organismus před navázáním radioaktivního jódu na štítnou žlázu. Údajně ho mají mít k dispozici i obyvatelé žijící v okolí českých jaderných elektráren.

Poptávku po jódových tabletách v České republice koncem února masivně zvýšila zpráva o tom, že Rusko uvedlo své jaderné zbraně do nejvyššího pohotovostního režimu. Česká veřejnost poté začala ve velkém skupovat jódové tablety v domnění, že je jód ochrání před škodlivými vlivy případného radioaktivního záření.

Češi skupují jódové tablety. Podle odborníků zbytečně

Česká jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost [SÚJB] Dana Drábová na situaci reagovala slovy, že jde o docela mylnou domněnku.

„Hodně se v komentářích ptáte na jódové tablety. Jako ochrana před radiací při použití (nedejbože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,“ informovala tehdy veřejnost jaderná inženýrka na sociální síti Twitter.

Vysvětlila, že hlavní účinky jaderného výbuchu jsou tepelné a mechanické: „Kontaminace radionuklidy je ve větší vzdálenosti druhotným efektem. A moderní jaderné zbraně se ji snaží omezovat.“

Požití jódových tablet je podle SÚJB odůvodněno jen v situacích, kdy se v ovzduší vyskytuje radioaktivní jód, a to ve významném množství.

„Užití stabilního jódu nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením. Rozhodně tedy není namístě užívat tablety bez doporučení nebo dokonce preventivně,“ napsal úřad na webu s varováním, že u některých osob se může vyskytnout alergická reakce nebo jiné vedlejší účinky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here