Pojišťovny odmítly raketový růst úhrad

2
12200
pojistovny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Oborové zdravotní pojišťovny se ohradily proti slovům ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] o výši růstu úhrad v příštím roce. Ten v České televizi v neděli hovořil o nutnosti růstu úhrad nad pět procent.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] už o dva dny později přichází s upozorněním, že zdravotní pojišťovny příští rok finančně zvládnou, pokud bude růst úhrad pod dohodnutých pět procent. Vše navíc bude muset někdo zaplatit. Podle Svazu to jen těžko ale budou zdravotní pojišťovny, které již letos sahají do svých rezerv.

Pro rok 2023 bude ale potřeba disciplína a odolání tlakům na zvyšování úhrad nad dohodnuté limity v rozmezí čtyř až pěti procent. Na ty už prostředky nemáme. Nemocnice proto budou muset v příštím roce také využít své zisky z minulých let,“ uvádí SZP ČR ve své aktuální zprávě.

Válek pomůže nemocnicím i jedná o platech zdravotníků

Zástupci SZP ČR navíc upozornili, že zdravotní pojišťovny zvládnou letošek jen díky svým rezervám na fondech. Uvedli, že vláda sebrala z objemu plateb na státní pojištěnce pro letošek 14 miliard korun. Jediné peníze, které letos pro zdravotnictví navíc vyčlenila, jsou 5,2 miliardy korun. Ty půjdou, jak uvedlo Ministerstvo financí ČR, na péči o uprchlíky.

Platba za státní pojištěnce klesne letos i příští rok

Slova ministra Válka o nutnosti vyšších úhrad a o tom, že pojišťovny na to mají, ale i zpráva SZP ČR přichází v době, kdy se poskytovatelé zdravotní péče potýkají s rychlým růstem vstupů na své provozy. Klíčové jsou náklady na energie a v jednání je i další zvyšování platů a mezd zdravotníků kvůli inflaci.

Drahé energie straší i nemocnice, ceny neznají

Vláda pro letošek srazila platby na státní pojištěnce na loňskou úroveň. A i když přišla s novým mechanismem výpočtu těchto plateb, ty i přesto příští rok klesnou pod úroveň, jíž pro letošek určila někdejší vláda Andreje Babiše [ANO]. Přesněji řečeno – ještě se sníží.

„Hospodaření tedy půjde do ztráty, která bude naposledy kompenzovaná z rezervních fondů. Pro rok 2023 platí, že vyrovnaného hospodaření dosáhneme jen tehdy, pokud se dodrží navýšení úhrad do pěti procent. Pokud by mělo být navyšování větší, pak budou muset do systému přitéct další peníze, aby ztrátu pokryly,“ říká prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Přesto je podle něj v pořádku, že se prosadil jasný valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce. Byť až od roku 2024.

„Do systému to dodává prvek, který zlepší plánování a omezí ad-hoc změny, když platbu určovalo rozhodnutí vlády,“ dodal s tím, že příští rok zahájí zdravotní pojišťovny s platbou na státní pojištěnce zhruba o 70 korun nižší, než je nyní.

Pojišťovny ze SZP ČR tradičně nabádají k úsporám

Svaz zdravotních pojišťoven sice připouští, že pojišťovny kvůli očekávanému růstu mezd a platů z důvodu inflace vyberou příští rok na pojistném více, současně ale poukazují na vyšší výdaje a stav rezerv.

„Klíčem však je, aby zdravotně pojistné plány a úhradová vyhláška respektovaly dohodnuté maximální limity navyšování úhrad pro jednotlivé segmenty. Jde zejména o ty, u nichž se nepovedlo dojít k dohodě. Tedy nemocnice akutní a následné péče, laboratoře a ambulantní specialisté,“ uvádí ve zprávě svazové pojišťovny.

Letošní dohodovací řízení 100% úspěšné nebylo

Podle Ladislava Friedricha by vůbec tím nejhorším scénářem bylo, pokud by se úhrady pro rok 2023 staly předmětem politického boje. Odkazuje i k dalším rokům, které se stanou, pokud nedojde ke změnám ve financování zdravotní péče, docela kritickými.

„Pokud bereme státní platby jako zafixované, čeká nás tedy diskuse o možných úsporách. Čeká nás ale také diskuse o vyšší míře spoluúčasti pacientů či zvýšení sazeb pojistného,“ uvedl prezident SZP ČR.

NKÚ: Zdravotnictví hrozí platební neschopnost

Skutečnost je, že včera [29.8.] upozornil na riziko platební neschopnosti ve zdravotnictví v prohlášení Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ]. Jeho zástupci navíc uvedli, že letošním snížením plateb na státní pojištěnce ve vazbě na horšící se ekonomickou situaci a rychle rostoucí inflaci, se stal systém financování tuzemského zdravotnictví docela nepředvídatelný.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. dobrý večer,tak parada jak čtu tak letos da stát do zdravotnictví 5.2 miliardy ale ty půjdou na běžene (zatracena UK) co Fialo politologu!!

  2. Horaku, vem si zivot a kdyz nemas mozkovou kapacitu, tak drz …. A pojistovny zlodejsky, at drzej … dvakrat. Banda negramotu jako horak a par nenazranejch miliardaru, co porad nemaj dost, to je dnesni svet.. [redakcne upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here