V Humpolci otevřeli nové PPP SeniorCentrum

0
1313
v_Humpolci
Foto I,II: SeneCura

Kraj Vysočina a skupina SeneCura oficiálně otevřely zbrusu nové SeniorCentrum v Humpolci. Jde vůbec o první PPP projekt v kraji, který řeší vysokou poptávku po službách pro seniory. 

V zařízení SeniorCentrum funguje část lůžek v rámci služeb Domova pro seniory a část jako Domov se zvláštním režimem pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Sociální zařízení nabízí celkem 203 lůžek. Již nyní se do něj přestěhovali klienti ze dvou dosluhujících domovů v Humpolci. V porovnání se staršími domovy ve městě je ubytování zařízené v moderním designu a je o dost útulnější.

„Pokoje spíše připomínají domácnosti, kde se klienti mohou skutečně cítit jako doma, společně v menší skupině trávit volný čas, a hlavně mít dostatek pohodlí a prostoru,“ říká finanční ředitelka skupiny SeneCura Dita Chrastilová.

Součástí péče je podle ní i široká paleta aktivit, díky nimž klienti aktivně využívají svůj volný čas. Jde například o cvičení, tvořivé činnosti i nejrůznější společenské události. Klienti mají k dispozici vybavení pro různé formy terapií, masáží a cvičení. Poskytovatel se tím snaží vnést do někdy stereotypního života seniorů radost, rozptýlení a možnost pokračovat v běžném životě.

SeniorCentrum v Humpolci vzniklo jako PPP projekt

SeniorCentrum v Humpolci vzniklo ve spolupráci veřejného a privátního sektoru [PPP]. Zařízení patří Kraji Vysočina. Náklady na jeho vybudování a závazek provozovat domov 25 let ale nese skupina SeneCura. Domov spadá do krajské sítě sociálních služeb. A poplatky se nijak neliší od ostatních krajských zařízení.

„Pro Kraj Vysočina je to historicky první projekt, který vznikl v rámci spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Díky dohodě kraje se společností SeneCura se podařilo vybudovat a provozovat na Vysočině nové moderní sociální služby. […]. Nový domov je součástí krajské sociální sítě a kraj tak bude na provoz zařízení finančně přispívat,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek [ODS].

Domov pro seniory má kapacitu 102 lůžek. Domov se zvláštním režimem spravuje 101 lůžek. Objekt leží v klidné části města Humpolce nedaleko rybníku Hadina. Poblíž vede naučná stezka Březina začínající v lesoparku. Součástí objektu je terapeutická zahrada.

Čtyřpodlažní budova ve tvaru písmene ypsilon nabízí klientům společenský sál, fitness centrum, hobby místnost, kapli a kadeřnictví. Výhoda nového a moderního domova jsou plně bezbariérové prostory. Přínosem jsou komfortně zařízené jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s výhledem do krajiny nebo zahrady s terasou.

O skupině SeneCura a projektech PPP

SeniorCentrum v Humpolci je 17. domovem skupiny SeneCura. Ta pochází z Rakouska, kde s téměř 7 500 lůžky a s více než 84 zařízeními patří k předním soukromým poskytovatelům péče v zemi. V Česku je pak největším soukromým provozovatelem domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem zajišťující zdravotní a sociální péči.

Síť domovů pro seniory skupiny SeneCura v České republice

[Zdroj: SeneCura]

Realizace PPP projektů je jedním ze způsobů, jak zadat projekt směřující k zajištění veřejné služby nebo veřejné infrastruktury. Pod pojmem projekt PPP se standardně skrývá dlouhodobý projekt v řádu desítek let [obvykle 15 až 30], kde je výkon veřejné služby svěřen soukromému partnerovi.

Míra zapojení soukromého partnera se liší projekt od projektu. Obvyklým nastavením je zajištění návrhu, výstavby, provozu a financování projektu ze strany soukromého partnera. Jedná se o takzvanou struktura DBFO – Design, Build, Finance, Operate.

Častá je i transakce, kdy již veřejná infrastruktura existuje a soukromý partner je vybrán pro její dlouhodobé provozování a udržování. Veřejný zadavatel, který vstupuje do takového smluvního vztahu, se na oplátku zaváže k úhradě pravidelných měsíčních plateb po celou dobu trvání smlouvy [tzv. poplatek za dostupnost]. Vyplácení poplatku začíná až v okamžiku, kdy soukromý partner nabízí veřejné služby.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here