Výrobci zdravotnických pomůcek varují před výpadky

0
2450
zdravotnickych_pomucek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Stejně jako výrobci léků upozorňují již i výrobci zdravotnických pomůcek na neúměrný růst nákladů na jejich výrobu. Podle nich současná situace ohrožuje dodávky zdravotnických prostředků pacientům již nyní.

Vyplývá to z aktuálního vyjádření České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků [CzechMed]. Podle zástupců asociace se aktuální ekonomická situace stává neúnosnou ve vazbě na nastavenou cenovou regulaci zdravotnických pomůcek hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

„Pokud se nic nezmění, musíme očekávat, že v příštím roce dojde k omezení dostupnosti některých zdravotnických prostředků,“ uvedl prezident asociace CzechMed Miroslav Palát.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

„Již nyní tuzemští výrobci rozhodují, které výrobky vyřadí z nabídky a přesunou je na jiné trhy, protože jsou jejich úhrady v České republice pod hranicí výrobních nákladů,“ dodal.

Řešením aktuální situace je podle něj deregulace cen vybraných zdravotnických prostředků a zvýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění.

Produkce zdravotnických pomůcek významně zdražila

Kritickou situaci dokládá CzechMed průzkumem nákladů mezi svými členy. Ten meziročně [2021/2022] srovnává náklady na výrobu a distribuci zdravotnických prostředků. Zároveň i upozorňuje na souvislosti v oblasti nové regulace a poruch v dodavatelsko-odběratelských řetězcích.

Vývoj cen vstupů na výrobu a distribuci zdravotnických pomůcek v ČR

[Zdroj: CzechMed]

Dvouciferný nárůst cen nákladů na produkci zdravotnických pomůcek v období 2021/2022 se projevuje jak u vstupních materiálů [např. plasty, ocel, hliník, měď], tak u cen energií [elektřina, plyn, uhlí], obalových materiálů a přepravy. Problém podle CzechMed není pouze cena vstupních a obalových materiálů, ale také jejich dostupnost.

„Omezená dostupnost klíčových materiálů zapříčiňuje nutnost velkých skladových zásob ústící v růst souvisejících nákladů za sklady a doplňkovou logistiku. To má z důvodu vázanosti kapitálu negativní vliv na cash-flow,“ upozorňují zástupci asociace.

Nájem průmyslových nemovitostí šplhá k 8 euro za metr

Další vyšší náklady producentům zdravotnických prostředků vyvstávají v souvislosti s novou evropskou a národní právní úpravou, kde došlo k meziročnímu nárůstu cen za audit u společností, a to průměrně o deset procent. Podle zástupců asociace se plnění nových regulatorních požadavků promítá i do vyšších personálních nákladů.

CzechMed žádá cenovou deregulaci a vyšší úhrady

Jmenované skutečnosti podle vyjádření zástupců CzechMed přiměly výrobce zdravotnických prostředků „vstoupit do diskuse o možné cenové deregulaci pro některé zdravotnické prostředky a navýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění.“ Podle nich by takové kroky za aktuální situace představovaly efektivní nástroj pro zmírnění dopadů současné ekonomické situace na dodávání zdravotnických prostředků na trh. A tím i na pacienty.

CzechMed sdružuje 22 členských organizací a institucí s ročním obratem okolo 6,5 miliardy korun. Asociace tak zastupuje zhruba třetinu trhu zdravotnických prostředků v České republice. Členské společnosti zaměstnávají přes 5 000 pracovníků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here