Záchranáři půjdou do plné penze o pět let dřív

1
1788
zachranari
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zdravotničtí záchranáři budou odcházet do starobní penze až o pět let dříve, aniž by jim stát snížil výši důchodu. Náklady s tím spojené zaplatí zaměstnavatelé. Sazba odvodů na důchodové pojištění se u nich zvýší z 21,5 na 26,5 procenta.

Změnu zavádějící dřívější odchod do penze bez krácení důchodu pro záchranáře, která je součástí novely o důchodovém pojištění, na svém jednání včera [7.9.] schválila vláda.

„Nárok na dřívější odchod do důchodu by měli získat členové výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby. Operátoři zdravotnického operačního střediska a pomocného operačního střediska zdravotnické záchranné služby a záchranáři horské služby,“ vyjmenovávají zástupci vlády.

Oproti tomu návrh na zkrácení potřebné doby důchodového pojištění pro nárok na starobní penzi z 35 na 25 let pro všechny kabinet odložil. Vrátí se k němu v příštím roce. Se zkrácením povinné doby pojištění nesouhlasilo ministerstvo financí. Podle něj opomíjí udržitelnost penzí a usnadňuje nástup do důchodu namísto snahy udržet lidi v práci déle. A resort se obává i toho, že po 25 letech v práci by přestali lidé a firmy odvody po zbytek pracovníkovy kariéry platit.

Zdravotničtí záchranáři půjdou do penze až o pět let dříve

Za současných podmínek odcházejí do dřívější penze bez krácení měsíčního důchodu pouze horníci. Od ledna příštího roku, pokud projde novela o důchodovém pojištění legislativním procesem, budou mít takovou možnost nově i zdravotničtí záchranáři. Po odpracování 4 400 směn, tedy asi 20 let v terénu, v operačním středisku nebo v horské službě, by mohli podle návrhu odejít do penze o dva a půl roku dřív. Za každých dalších 74 směn by přibyl další měsíc navíc. Dohromady by to bylo až pět let.

Odbory žádají změnu předdůchodu u záchranářů

Zvýšené náklady na výplatu předčasných penzí u záchranářů stát řeší tím, že zaměstnavatelům těchto profesí zvyšuje postupně do roku 2026 odvody na důchodové pojištění o pět procent. Tedy z 21,5 na 26,5 procenta. Podle podkladů k novele, kterou nyní projednají poslanci, vyinkasuje systém důchodového pojištění navýšením odvodů zaměstnavatelům za záchranáře ročně o desítky milionů korun navíc.

–VRN/ČTK–

1 komentář

  1. A co pracovnice v sociálních službách. Domovy pro seniory už nejsou co dříve. V dnešních domovech pro seniory jsou lidé před smrtí kteří potřebují paliativní péči, což znamená dvaceti čtyř hodinovou péči. V dnešních domovech pro seniory denně umírají lidé jsou po mozkové příhodě a rodiny nejsou schopné se o ně postarat. V takovém zařízení pracují téměř 20 let jsem vyčerpaná unavená myslíte že nemáme nárok na dřívější odchod do důchodu. Je to velice nespravedlivé kdo může od stolu posuzovat zda ten nebo ten má nebo nemá lehké nebo náročné zaměstnání. Je to smutné,kdybych nebyla žena řekla bych jděte do pr… a nejdříve si zaměstnání zkuste

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here