Registrace na nové vakcíny proti covidu začnou 12.9.

0
2971
vakcinou
Foto: Pixabay.com

Registrace na třetí a čtvrtou posilovací dávku na omikron upravenou vakcínou proti covidu začne v pondělí 12. září. Některá očkovací místa, zřejmě větší nemocnice, začnou s očkováním upravenou vakcínou dříve a bez registrace.

Centrální rezervační systém k podání druhé nebo třetí posilovací dávky, pro které modifikované vakcíny v minulém týdnu evropský lékový regulátor schválil, se podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] zájemcům zpřístupní v pondělí 12. září.

Úřad již potvrdil dnešní [7.9.] první závoz upravených vakcín proti omikron variantě viru BA.1 do Česka. Mluvčí úřadu Ondřej Jakob uvedl, že očkovací látky ministerstvo nechalo napřímo rozdělit do některých očkovacích míst po celé České republice.

„Tato očkovací místa mohou začít adaptovanou vakcínu aplikovat v takzvaném režimu bez registrace,“ uvedl mluvčí, aniž by ale už upřesnil, která místa to jsou.

FTN začne vakcínou očkovat již ve čtvrtek 8.9.

Jednou z nemocnic, která potvrdila dodání upravených vakcín, je pražská Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN]. Na sociálních sítích veřejnost informovala, že její očkovací centrum přijalo 480 ampulí nové vakcíny výrobce Pfizer a BioNTech [mRNA vakcína Comirnaty, pozn. red.]. Jedna ampule pokryje šest dávek očkování. Nemocnice tak má k dispozici 2 888 dávek.

„Novou vakcínou začne naše očkovací centrum očkovat již od zítra. To je od 8. září. Vakcína je určena pro 3. a 4. dávku,“ uvedli zástupci FTN na sociální síti.

Vakcíny proti BA.1 omikronu dostanou děti už od 12 let

Jak to bude s dalšími nemocnicemi a očkovacími místy, se neví. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob už jen doplnil, že očkovací místa, která upravené vakcíny napřímo nedostala, si je objednají přímo u distributora. A po jejich závozu je mohou ihned aplikovat, doporučil.

Posilovací dávky EMA schválila pro zájemce starší 12 let

Upravené vakcíny proti omikron variantě koronaviru společností Pfizer/BioNTech a Moderna schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] minulý týden. To pouze jako posilovací dávky pro zájemce starší 12 let a nejdříve 3 měsíce od základního očkování.

„Comirnaty Original/Omicron BA.1 a Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 jsou určeny k použití u lidí ve věku 12 let a starších, kteří absolvovali alespoň základní očkování proti covidu-19,“ uvádí v tiskové zprávě zástupci EMA.

Moderna chce podíl ze zisku z vakcíny Comirnaty

Upravené vakcíny jsou podle nich adaptovanými verzemi původně vyvinutých očkovacích preparátů Comirnaty a Spikevax. A to tak, aby se kromě původního kmene viru SARS-CoV-2 zaměřovaly i na subvariantu omikronu BA.1.

Vakcíny upravené na BA.4 a BA.5 subvarianty omikronu odborníci z EMA stále zkoumají a hodnotí. Podle zástupců Světové zdravotnické organizace [WHO] patří posledně jmenované submutace k těm v současné době nejvíce nakažlivým a současně v populaci i nejvíce dominujícím. Na BA.5 podle WHO dnes připadá přibližně 80 procent případů onemocnění covidu-19 po celém světě.

Čína a Indie brání covidu vstřikem do nosu a vdechnutím

„Subvarianty omicron BA.4 a BA.5 v současné době přezkoumává agentura EMA,“ uvedl lékový regulátor.

Klinické údaje získané s původními/BA.1 bivalentními vakcínami, které již EMA a Evropská komise schválily, podle odborníků podpoří a zřejmě i urychlí proces hodnocení a registraci i dalších upravených vakcín fungujících proti BA.4 a BA.5.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here