Americký FDA plně schválil vakcínu od Moderny

0
592
FDA
Foto: Food and Drug Administration [FDA]

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] regulérně schválil očkovací látku proti covidu-19 společnosti Moderna. V USA jde o druhou plnohodnotně registrovanou vakcínu. Loni v srpnu FDA schválil látku Pfizer/BioNTech.

Vakcínou Spikevax americké společnosti Moderna se v USA dosud proti covidu-19 očkovalo na základě jejího povolení k nouzovému použití. Tamní regulátor výrobci nyní udělil plnohodnotné povolení. Podle něj se smí Moderna podávat dospělým a považuje se za účinnou ochranu v prevenci těžkého průběhu covidu-19. V nouzovém režimu se tato vakcína v USA využívá déle než rok. FDA vydal povolení k tomu v prosinci 2020.

Plnou registraci v USA mají dvě vakcíny proti covidu-19

Očkovací látka od Moderny je ve Spojených státech druhou nejužívanější vakcínou proti covidu-19. Vůbec nejvíce se v zemi očkuje vakcínou společností Pfizer a BioNTech, které americký regulátor k plnohodnotnému využití FDA schválil loni v srpnu.

Americký FDA plně schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech

Očkovací látky od Pfizer/BioNTech ale již i mají ve Spojených státech povolení k podávání dětem již ve věku pět a více let. Navíc se v příštích měsících očekává její schválení i pro děti mladší pěti let.

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] se v USA vyočkovalo zhruba 204 milionů vakcín Moderny. Plnohodnotně je vakcínou Spikevax naočkováno přibližně 75 milionů Američanů. Posilovací dávku vakcíny od Moderny pak dostávají zájemci v USA již od loňského podzimu.

Odškodnit lze i následky po očkování proti covidu-19

V USA, které mají 330 milionů obyvatel, zdravotníci od začátku očkování lidem podali více než 538,8 milionu dávek vakcín. Ukončené očkování má v zemi přibližně 63 procent občanů, třetí dávku dostala zhruba čtvrtina tamní populace [26 %].

Základní očkování v USA dostalo 63 % populace

V případě vakcíny společnosti Moderna FDA nyní i potvrdill, že pečlivě posoudil případné vedlejší účinky po podání vakcíny od Moderny. A připustil zvýšené riziko reakcí u mužské populace ve věku 18 až 24 let, a to zhruba týden po podání druhé dávky. Nicméně i přesto regulátor dospěl k závěru, že přínos vakcíny převyšuje její rizika.

Myokarditida a perikarditida je další reakce po očkování

K vedlejším účinkům dle něj patří především vzácné zánětlivé onemocnění srdečního svalu, myokarditida a zánět osrdečníku, tedy perikarditida. Studie, kterou vědci provedli právě kvůli riziku jmenovaných reakcí na vakcínu, ale ukázala, že u většiny z těch, u nichž se tyto problémy vyskytly, se je podařilo včas vyřešit.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here