Orientace onkopacientů v léčbě i pomoci není dobrá

0
926
onkopacientu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pacientská organizace Amelie, jež se specializuje na pomoc onkologickým pacientům, zrealizovala průzkum o dostupnosti zdravotní péče. Výsledky podle ní bohužel potvrzují nepříjemnou realitu českých onkopacientů.

„Představte si, že vám lékař řekne, že trpíte velmi vážnou nemocí a budete se s ní léčit asi tak rok. Léčba je připravena a za 14 dní nastupujete na první její část. Také se to ve vás sevřelo? Tak takhle nějak může začínat léčba onkologického onemocnění,“ popisuje, jak to chodí v životě onkologických pacientů, ředitelka Amelie Michaela Čadková Svejkovská.

Zdravotnictví čeká další zkouška. Bude to rakovina

Dodává, že léčba nemoci je určitě na prvním místě, ale jsou tu i další aspekty života s dlouhodobým onemocněním. Podle ní pacienti špatně chápou informace od lékařů a zdravotníků. Odvolává se přitom na výsledky průzkumu, v němž pouze necelých 40 procent pacientů vnímalo informace při sdělení diagnózy jako jasné. A o moc lepší situace nepanuje v otázkách pokynů ohledně léčby. S nimi bylo jasně srozuměno 63 procent pacientů.

Co dále zjistil průzkum Amelie u onkopacientů
  • Onkologičtí pacienti se velmi špatně orientují v sociálním systému na počátku léčby [dávky, výhody a služby]. 63 procent respondentů v této věci o možnostech nevěděla. Další část ještě poukázala na zavádějící informace, které dostala.
  • Rozpačité jsou výsledky v oblasti dostupnosti sociálního poradenství v nemoci. Přibližně 11 procent dotazovaných uvedlo, že je pro ně zcela nedostupné.
  • Ještě horší situace ale panuje v dostupnosti psychologické péče. V této oblasti přes 50 procent respondentů uvedlo, že je zcela nebo spíše nedostupná.

A potíže se ukázaly také v dostupnosti rehabilitace. Tu považovalo 60 procent respondentů jako jen částečně dostupnou či zcela nedostupnou. 50 procent dotazovaných dále uvedlo, že nemělo přístup k nutričnímu poradenství.

Slavíková: Situaci onkologicky nemocných je třeba řešit

„Více než 63 procent respondentů uvedlo, že vliv pandemie na dostupnost podpůrné péče v nemoci nedokáže posoudit. Ti, kteří změnu ve směru ke zhoršení díky pandemii pociťovali, nejčastěji uváděli nedostupnost psychologické péče a rehabilitace,“ shrnuje výsledky průzkumu ředitelka spolku Amelie.

Lékaři v ČR objeví každý rok nádor u 90ti tisíců lidí

Zároveň upozorňuje, že výsledky krátké empirické sondy nejsou reprezentativní, nicméně dobře dokumentují realitu vnímání dostupnosti podpůrných služeb části nemocných. Dodejme, že Amelie nedávno přišla se zajímavým výzkumem spánku u onkopacientů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here