Amelie sbírá info o dopravě pacientů za léčbou

0
342
doprave
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Prožívají onkologicky nemocní v dopravě za léčbou nějaké obtíže? Pokud ano, tak jaké? Na to by měl odpovědět online průzkum mezi klienty pacientské organizace Amelie, která pomáhá onkopacientům a jejich rodinám.

Informace o potížích v dopravě za onkologickou léčbou sbírá Amelie online v měsících září a říjnu. Osmistránkový dotazník vyplňují jak onkologičtí pacienti, tak jejich blízcí a lidé, kteří mají k dané tématice blízko, ale nespadají ani do jedné ze jmenovaných kategorií. Otázky na překážky v dopravě v dotazníku nejsou nijak složité, spíše konkrétní. Například:

  • Jakou máte zdravotní pojišťovnu?
  • Jakou zátěž do vašeho nebo rodinného rozpočtu představovala doprava do zdravotnického zařízení během celé onkologické léčby?
  • Jak jste se vy či blízký nejčastěji dopravovali do zdravotnického zařízení na léčbu?
  • Při dopravě osobním autem, využíval/a jste tzv. „cesťák“ od zdravotní pojišťovny?

Otázky v dotazníku a varianty odpovědí se liší podle způsobu dopravy do zdravotnického zařízení. Vyplnění online formuláře je záležitostí několika minut.

Údaje o problémech při dopravě poslouží jako argumenty

Podle ředitelky spolku Amelie Michaely Čadkové Svejkovské má vyplnění online dotazníku svůj smysl. Poslouží totiž jako argumenty pro změny v dopravě onkologických pacientů.

„Na základě zjištění bude případně k dispozici i dostatečné množství argumentů pro zahájení jednání o potřebě změny na nejrůznějších úrovních, kraje, plátci, ministerstva a tak dále. Amelie, z.s. se toho v rámci zastupování zájmů onkologicky nemocných a jejich blízkých chopí,“ vysvětluje.

Amelie zkoumá nespavost u onkologických pacientů

Spolek k tomu vedou zkušenosti onkologických pacientů, s nimiž se setkávají na Lince Amelie či v odborném sociálním poradenství pro onkologicky nemocné. Z nich vyplývá, že doprava do zdravotnického zařízení za léčbou je pro mnoho nemocných i blízkých problém. Což platí hlavně v některých regionech nebo pro určitou diagnózu. A také ve spojení s jinými omezeními.

Orientace onkopacientů v léčbě i pomoci není dobrá

„I mnoho lékařů na onkologických odděleních přiznává, že je otázka dopravy nelehká, a nejsou schopni ji ze své pozice řešit. Náklady na dopravu do zdravotnického zařízení jsou totiž do určité míry na zdravotně sociálním pomezí a pro řešení obtíží by mělo spolupracovat více aktérů,“ uzavírá Čadková Svejkovská.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here