MZ ČR získá právo na nákup léků i určení ceny

0
688
leku
Ilustrační foto: Česká Lékárna Holding

Ministerstvo zdravotnictví získá právo zajišťovat nákup a distribuci léčiv v mimořádných situacích. Jakou je třeba epidemie. Ovšem za podmínky souhlasu vlády. Resort pak stanoví i ceny a úhrady těchto léků ze zdravotního pojištění.

Kompetenci úřadu přináší novela o léčivech, kterou ve středu [12.10.] na svém jednání schválil Senát. Podle dřívějších slov ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] novela umožní vydávat nové léky bez stanovené pevné úhrady na e-recept v kterékoli lékárně. Nikoli tedy jen pomocí žádanky vystavené praktickým lékařem či specialistou pouze v nemocničních lékárnách. Jako je tomu například nyní u vyzvedávání antivirotika paxlovid na léčbu covidu-19.

Změna usnadní vyzvedávání léků například pacientům v izolaci s covidem. Podle Válka by nevyráželi v době, kdy jsou ještě infekční, pro žádanku na lék do ordinace ošetřujícího lékaře. Elektronický recept by totiž jednoduše přeposlali tomu, kdo jim v lékárně lék vyzvedne. Jako je tomu ostatně u ostatních léků předepsaných na eRecept.

Paxlovid na covid vydají zas jen nemocniční lékárny

„Tento bod považujeme za velmi důležitý, zvláště z toho důvodu, že se zkracuje ta doba, kdy by měl pacient dostat antivirotikum. My tímto dosáhneme jednak větší dostupnosti těch léků na covid. Dosáhneme také toho, že budou daleko více dostupné v terénu a rychleji se k nim dostane pacient,“ vysvětlil Válek.

Nicméně ministr Válek už dříve avizoval, že by tyto léky, jako je právě paxlovid, mohly být ve všech tuzemských lékárnách pacientům dostupné na eRecept už koncem září.

Změna včera v horní parlamentní komoře schváleného zákona dále ministerstvu zdravotnictví umožní nakoupit léčivé přípravky, které by mohly v mimořádných situacích na tuzemském trhu chybět. Úřad by novou pravomoc využil také při nemožnosti nákupu léčiv standardní cestou. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Očkování lékař zapíše do ISIN, nikoli eReceptu

Senátoři na svém středečním jednání ale zpochybnili připravenost legislativního ustanovení, podle něhož lékaři nebudou zapisovat údaj o podaném očkování do dvou registrů, jako je tomu nyní, ale jen do jednoho.

Očkování proti covidu-19 totiž lékaři za stávajících podmínek zapisují do registru napojeného na Informační systém infekčních nemocí [ISIN]. A veškerá další očkování evidují v aplikaci eOčkování, která funguje při eReceptu spravovaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Podle novely by lékaři všechna očkování zapisovali do ISIN, z něhož se záznamy automaticky překlopí do systému eRecept. Předseda Senátu Miloš Vystrčil [ODS] ale tlumočil obavy lékařů, že taková změna nebude funkční.

Poslanci rozhodli: Nejdřív ISIN až pak eOčkování

Ministr Válek se senátorům zaručil za to, že data nadále poslouží v potřebném rozsahu lékařům, pacientům a stejně tak i SÚKLu. Systém eRecept v oblasti očkování bude podle ministra fungovat až do doby, než ho plně nahradí systém ISIN. Válek v Senátu uvedl, že počátkem příštího roku předloží návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví.

Novela omezuje reklamu veterinárních léků

Vládní novela původně řešila hlavně regulaci reklamy na veterinární přípravky, která bude nově určena pouze veterinářům. V některých případech ještě chovatelům zvířat určených k produkci potravin. Cíl je podle zdůvodnění zabránit tomu, aby reklama ovlivňovala laickou veřejnost, která by pak mohla používat propagované léčivé přípravky nesprávně nebo v nadměrném množství. Čímž by ohrozila veřejné zdraví, zdraví zvířat a životní prostředí.

Předloha také ukládá povinnost vedení záznamů o lécích i těm podnikatelům, kteří chovají zvířata nikoliv pro potravinářské zpracování. Zavede rovněž sběr dat o veterinárních antibiotikách do jednoho systému. K použití přípravků například s látkou s hormonálními účinky nebo látkami potlačujícími činnost štítné žlázy si veterináři podle předlohy budou žádat o souhlas chovatele zvířete.

Státní veterinární ústav podle novely vytvoří systém s informacemi o používání veterinárních léčiv. Údaje v něm uchová deset let, některé z nich dále poslouží ke statistickým účelům. Ústav nově povede seznam webových stránek s nabídkou nelegálních veterinárních přípravků, které poskytovatel připojení k internetu zablokuje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here