Někdy je třeba i jen lelkovat, říká Lukáš Vrána

0
1459
Lukas_Vrana
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Základem zdraví je vhodná výživa. Jsme ale každý jiný, proto neexistuje jeden recept pro všechny,“ říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz výživový poradce a školitel The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan Lukáš Vrána.

I když jsme každý jiný, co doporučuje z hlediska zdravé výživy? 

Vynechejte jednoduché sacharidy. Nebo alespoň udržujte jejich příjem na rozumném minimu. Jednoduché sacharidy, cukry, přijímané ze stravy k životu nepotřebujeme. Chuť na sladké má občas každý, jen je třeba znát rozumnou míru.

Proč?

Nadbytek jednoduchých sacharidů může ve výsledku způsobit po prvotním přílivu energie i únavu, takže máme chuť si znovu dát něco sladkého. Cukr navíc funguje jako droga a jeho konzumace se může stát i návyková. To souvisí s produkcí dopaminu. Nadměrná konzumace jednoduchých sacharidů navíc vede k nadváze. Každý pohyb se stává náročnější a pocit únavy se dostaví dříve.

I záchvaty přejídání patří k poruchám příjmu potravy

Zmínil jste nadváhu. Ta je čím dál větší problém u dětí i dospělých. Co doporučujete lidem, aby se nadváze a obezitě vyhnuli?

Udržujte si odpovídající tělesnou hmotnost. Není nutné mít stejné procento tuku, jako mají vrcholoví sportovci, ale nikdo nemusí mít nadváhu. Výjimkou jsou samozřejmě specifická onemocnění. Pokud ale už jednou máte adekvátní hmotnost, lépe se vám také udržuje, protože nemáte problém s pohybovou aktivitou. A hýbat se nebo dokonce sportovat s nadváhou je obtížné.

Vraťme se k výživě. Kde vidíte hlavní nástrahy z hlediska stravování?

Vynechejte UZPP.

Co je to?

UZPP jsou ultra vysoce zpracované potravinářské produkty. Tyto potraviny často obsahují nadbytečné množství energie a umělé přísady. A naopak neobsahují téměř žádné vitaminy či minerály, které naše tělo potřebuje.

Povinné značení Nutri-Score ministerstvo odmítlo

Jak je to s pitným režimem?

Kromě dostatečného přísunu tekutin doporučuji neřešit únavu kofeinem. Nadbytek všeho škodí a pití kávy nebo energy drinků od rána do večera není v pořádku pro naše zdraví. Energy drinky jsou obecně dnes problém, hlavně u dětí a mládeže. Podle doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin by maximální denní dávka neměla přesáhnout 400 mg kofeinu a jednorázová dávka by neměla být vyšší než 200 mg kofeinu. Záleží však také na vaší váze a dalších okolnostech.

Z čeho by se měl ideálně skládat náš jídelníček?

Základ je pestrá strava. Ke správnému fungování našeho organismu potřebujeme adekvátní příjem mikronutrientů, jako jsou vitaminy, minerály a stopové prvky a další esenciální látky. To jsou polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a podobně.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Co to znamená v praxi?

Zkontrolujte si příjem ovoce a zeleniny, mléčných produktů a také masa a ryb. Vyhýbáte-li se některé ze skupin potravin, může vám pak chybět řada mikronutrientů. Třeba ryby – omega 3, maso – železo + B12 a tak podobně Pokud máte pochybnosti, můžete chybějící látky doplnit formou doplňků stravy. Přesto základem zůstává pestrá a vyvážená strava.

Co dál je důležité z hlediska naší zdravotní kondice, pocitu zdraví?

Jste-li v jednom kole, nezapomínejte na adekvátní odpočinek a relaxaci. Zajděte si na masáž, dopřejte si wellness, choďte do sauny. A nezapomeňte čas od času také třeba jen „lelkovat“. Naše tělo i mozek si po náročném dni potřebují odpočinout od aktivit. A i zmíněné „nicnedělání“ pomáhá našemu tělu regenerovat. Doufám, že je jasné, že jenom „lelkování“ a „nicnedělání“ nám na kondici ale nepřidá.

A co spánek?

Samozřejmě, spěte, co to jde. Ideálně sedm až devět hodin denně. Dlouhodobý deficit spánku ve výsledku vede k narušení všeho, co jsme si řekli výše. Člověk pak konzumuje více sladkostí a kofeinu. To je reakce na deficit energie. Méně se hýbe, protože je unavený.

I poruchy spánku mají své řešení, říká psycholog

Kombinace obojího vede k nadváze. Deficit spánku vůbec způsobuje mnoho problémů, ale to by vydalo na samostatný článek. Proto raději dopřejte tělu to, co mu náleží. Sedm až devět hodin spánku ve vhodném prostředí.

–DNA–

Lukáš Vrána se oblasti výživy a suplementace věnuje 12 let. Za tu dobu vytvořil velké množství výživových plánů pro běžné lidi, klienty s nadváhou i sportovce. Spolupracuje s mnoha vrcholovými sportovci včetně některých olympioniků. Zkušenosti získal i díky spolupráci s odborníky z příbuzných oborů. Za všechny uvádí přední osobnost v oblasti koučingu a bývalého trenéra hokejové reprezentace a osobního trenéra Jaromíra Jágra Mariana Jelínka. Praktické zkušenosti předává lidem při přednáškách a školení. Vytvořil i vlastní kurzy „Poradce pro výživu“ akreditované MŠMT ČR.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here