Zentiva zve do firmy vysokoškolské studenty  

0
434
Zentiva
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Největší výrobce léčiv v Česku společnost Zentiva zve vysokoškolské studenty do svého sídla. To v rámci projektu Big Step. Prakticky to značí, že ti studenti, kteří se online zaregistrují k návštěvě Zentivy, do ní 24.11. budou moci přijít.

Projekt Big Step umožňuje vysokoškolským studentům poznat různé společnosti a různá odvětví zevnitř. Projektu se aktuálně účastní společnosti ČEZ, E.ON, Česká spořitelna a Zentiva Group. Letošním tématem návštěv těchto výsadních firem je digitalizace. Do programu se mohou zájemci přihlásit skrze registrační formulář.

„V rámci projektu Big Step navštíví studenti 24. listopadu pražské sídlo Zentivy, kde se dozví o přístupu společnosti k digitalizaci. Čekají je workshopy na téma klíčové pilíře pro digitalizaci společnosti a jak chránit digitální nástroje a data před neustále se zvyšujícím rizikem v kyberprostoru,“ přibližují zástupci společnosti.

Většina užívaných léků může být lepších, ale není

Podle nich se studenti formou case study dozvědí, jak může digitalizace pomoci v oblasti takzvaného datového rozhodování. Zjistí, jak Zentiva díky digitalizaci vývoje léčiv posiluje svou konkurenceschopnost. A kde v tomto procesu hledá kreativní nápady a inovace. Studenti se podívají do výzkumného a vývojového centra. To se nachází – stejně jako sídlo společnosti – v Praze.

Mladí mají v Zentivě dveře otevřené

Zentiva dlouhodobě podporuje mladé talenty prostřednictvím stáží a partnerství ve vědecko-technologických klastrech. Mnozí z nich ve firmě najdou i pracovní uplatnění. Někteří v Zentivě zůstanou, jiní odcházejí do globálních farmaceutických firem.

„V Zentivě se věnujeme podpoře mladých lidí, a to prostřednictvím stáží a partnerství se středními a vysokými školami. Je těžké rozhodnout se pro první zaměstnání nebo správnou cestu ve vzdělávání a zde můžeme pomoci svými zkušenostmi. Mladí lidé se mohou z našich postřehů učit a my se od nich můžeme učit také,“ vysvětluje Head of HR, Communications & Sustainability společnosti Zentiva Ines Windisch.

Odborníci z farmacie sdíleli novinky z výzkumu

„Zveme všechny zájemce, aby se k nám 24. listopadu připojili v projektu Big Step a podívali se také na náš Talent Marketplace, pokud je pro ně nějaká z našich otevřených pozic zajímavá,“ dodává.

Projekt Big Step je součástí iniciativy Aliance pro mladé, která sdružuje 64 firem působících v České republice v různých odvětvích. Ty podporují vzdělávání mladých lidí i jim poskytují relevantní kariérní příležitosti.

Zentiva stejně jako jiné firmy má problém s odborníky

Zentiva stejně jako mnohé jiné české firmy naráží na problém nedostatku odborníků. V případe farmacie řeší potíž, že většina z jejich tuzemských studentů zamíří do lékárny. Málokdy si za své místo působení vyberou farmaceutický průmysl a průmyslovou výrobu léků. Součásti problému je i nastavení tuzemského vysokoškolského studia farmacie.

Zentiva proto v minulosti rozjela iniciativu The Parc ve spolupráci se třemi akademickými partnery. Jde o Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Zentiva rozdala studentské ceny The Parc Awards

The Parc umožňuje studentům získat postgraduální školení ve farmaceutických vědách týkajících se chemie, farmaceutické technologie, biofarmacie a klinického výzkumu. Výsledky studentského výzkumu odborníci pak často přímo implementují do reálných produktů uváděných na trh a dostávají se tak k opravdovým pacientům. Ve spolupráci s akademickými partnery po celé Evropě nabízí The Parc i stáže pro studenty a výzkumné výměnné pobyty pod dohledem uznávaných vědců.

Od samotného založení se do The Parc zapojilo přes 60 studentů, 43 profesorů a akademických a průmyslových lídrů. Absolventi Parcu úspěšně pokračují ve svých kariérách ve farmaceutickém průmyslu nebo v akademických institucích. Přičemž třetina z nich zůstala pracovat v Zentivě.

Zentivu, která historicky patří mezi výsadní tuzemské firmy, vlastnila do konce roku 2018 francouzská farmaceutická skupina Sanofi. Ta ji prodala za 1,9 miliardy eur [cca 47 mld. Kč] americkému investičnímu fondu Advent International. Ten vznikl v roce 1984 a spravuje majetek za bezmála jeden bilion korun. Zástupci fondu přitom již v minulosti uvedli, že chtějí ze Zentivy udělat hlavního evropského lídra v oblasti generických léků. Firma je aktuálně přítomna na více než 50 trzích a ročně vyrobí a distribuuje více než 350 milionů balení léků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here