Říjnová akce BESIP ukázala, jak se dělá prevence

0
233
BESIP
Účastnice akce na říjnové akci BESIP. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Samostatné oddělení Ministerstva dopravy ČR BESIP, které vede činnosti v oblasti bezpečnosti na pozemních komunikacích, uspořádalo v říjnu ve spolupráci se sítí GrandOptical další bezplatné měření zraku.

Akce BESIP zjišťovala, jak jsou na tom tuzemští účastníci dopravního provozu se zrakem. A přinesla jednoznačné výsledky. Jen 27 procent lidí používá správné brýle nebo čočky. 45 procent používá brýle a čočky s nutnou menší změnou. A 28 procent účastníků akce používá brýle a čočky s nutnou korekcí o více než 0,75 dioptrie.

U řidičů, kteří přišli na měření zraku poprvé v životě, byla kompenzace v odchylkách zraku podstatně horší. Bez potřeby brýlí z optiky odešla sotva tři procenta návštěvníků. A nejen to:

  • 39 % účastníků akce potřebovalo korekci o 0,75 dioptrie a více.
  • 58 % účastníků potřebovalo korekci do 0,50 dioptrie.

„Ukazuje se, že největší riziko představují ti řidiči, kteří brýle dříve nepotřebovali a o své vadě ani neví nebo ji podceňují. U 32 procenta z nich byla objevena potřeba korekce o 0,75-1,25 dioptrie, u dalších šesti procent o 1,5 -2,5 dioptrie a u jednoho procenta dokonce ještě vyšší. To jsou už hodnoty, které řízení ovlivňují významně,“ doplnil výsledky u řidičů, kteří brýle nepoužívali ředitel GrandOptical Pavel Krejčí.

Motoristé zapomínají na brýle. A to je chyba

Dodává, že kromě například pozdních reakcí ovlivňují vady zraku i kondici řidičů na dlouhých cestách.

BESIP: Nejde jen o motoristy, ale také o cyklisty

Stejně jako v minulosti i letošní akce zjišťovala, jak často lidé chodí na kontrolu zraku. Výsledky byly opět horší než loni. Přibylo lidí, kteří si nechali změřit zrak naposledy před třemi a více lety. Doporučená frekvence měření je alespoň jednou za dva roky.

Poslední preventivní kontrola zraku
Letošní výsledky Výsledky 2021 Výsledky 2019
Před 3 lety a více 64 % [z toho u

19 % šlo o první vyšetření vůbec]

59 % 44 %
Před 2 lety 25 % 29 % 18 %
Rok a méně 11 % 11 % 38 %

[Zdroj: BESIP]

„Musíme brát v potaz, že toto jsou data od lidí, kteří využili akce měření zraku zdarma a mohou se od celé populace lišit. Nicméně i nedávný průzkum ukázal, že doporučenou
dvouletou frekvenci prohlídek očí dodržuje kolem poloviny řidičů,” dodává vedoucí BESIP Tomáš Neřold.

Zdravotní prohlídky seniorů řidičů by mohly být i častější

Říjnové bezplatné měření zraku probíhalo na celkem 61 prodejnách. Zastoupení mužů a žen vyznělo téměř přesně půl na půl. Rozložení podle věku ukázalo na naprostou většinu testovaných ve věku mezi 26 až 65 lety.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here