Francie posiluje prevenci, zavádí kondomy zdarma

0
486
kondomy_zdarma
Foto: Pixabay.com

V lékárnách ve Francii budou mít od ledna příštího roku lidé od 18 do 25 let kondomy zdarma. Vedení země tím reaguje na nárůsty pohlavně přenosných chorob, jako je kapavka a chlamydie.

O kondomech zdarma v kterékoli lékárně po celé Francii od ledna příštího roku informoval prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek 8. prosince při setkání s mládeží. Uvedl, že novinku považuje za „malou revoluci v prevenci“.

Bezplatná dostupnost kondomů v lékárnách má podle něj snížit nebo alespoň zastavit nárůst počtů případů sexuálně přenosných nemocí, hlavně mezi mladými lidmi, uvedla agentura AFP. Už čtyři roky jsou ve Francii součástí prevence proti šíření viru HIV a dalších pohlavně přenosných chorob kondomy na lékařský předpis plně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Pacienti s HIV nejsou pro zdravotníky hrozba. Odmítat jim ošetření je zbytečné

Nicméně, jak podotýká i Elysejský palác, o kondomech na předpis mladí lidé často nevědí nebo je pro ně taková cesta k ochraně před pohlavními nemocemi příliš složitá. Podle průzkumu zveřejněného Elysejským palácem o takové možnosti ví jen asi pětina nezletilých a 29 procent lidí od 18 do 24 let.

Kondomy zdarma ve francouzských lékárnách

Potvrzení nákazy virem HIV nebo onemocnění AIDS si ve Francii ročně nově vyslechne přibližně pět tisíc pacientů. Číslo je podle tamních zdravotních úřadů v posledních letech stabilní, píše AFP. Prudce ale rostou počty případů nákazy chlamydiemi a kapavkou, ponejvíce pak u mladých mužů. Mezi lety 2017 až 2019 dosáhl nárůst 45 procent, uvádí data prezidentského paláce.

Prezident Macron se při své čtvrteční diskuzi s mládeží na téma sexuální zdraví zmínil také o očkování proti lidskému papilomaviru [HPV], který často stojí za rozvojem některých onkologických onemocnění jak u mužů, tak žen. Podle něj vláda zvažuje zavedení povinného očkování proti HPV. Takové nařízení, jak Macron zdůraznil, politici konzultují se zástupci vědecké obce.

Lékaři nabádají k očkování chlapců proti HPV

Podle vládních statistik je proočkovanost dívek vakcínou proti lidskému papilomaviru v pevninské Francii necelých 44 %. Cíl zdravotníků je dosáhnout alespoň 60% proočkovanosti.

Antikoncepční pilulky zdarma pro dívky i mladé ženy

Loni v září francouzská vláda ohlásila zavedení antikoncepce zdarma pro ženy do 25 let. Původní projekt od roku 2013 garantoval pilulky zdarma jen pro nezletilé ve věku od 15 do 18 let. Od letošního ledna se bezplatná antikoncepce ve formě pilulek rozšířila i na dospělé mladé ženy.

Antikoncepční tablety si ženy v Británii koupí bez receptu

Bezplatnost je “nezbytná”, ale musí ji provázet zvyšování povědomí veřejnosti o sexuálním zdraví, uvedla tehdy Národní rada porodních asistentek. Vzdělávání se podle ní musí v tomto ohledu dostat také k mužům.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here