Čína chce od 8. ledna po cestujících z Česka PCR test

0
528
z_Ceska
Foto: Letiště Praha

Od neděle 8. ledna budou cestující z Česka do Číny předkládat negativní PCR test na koronavirus ne stařší 48 hodin. O nové podmínce informuje čínské velvyslanectví v Praze. Opatření se týká i letů s přestupem.

Provoz na přímé lince Praha – Peking od září 2015 zahájila čínská letecká společnost Hainan Airlines. Počátkem roku 2020 společnost spojení kvůli šíření koronaviru zrušila. Od té doby nefunguje žádné přímé letecké spojení z Česka do Číny a naopak.

„Cestující si mohou zvolit, zda test absolvují v ČR anebo v místě přestupu na přímý let. Obě varianty jsou možné. Každopádně podmínkou je dodržet absolvování testu do 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny,” uvedlo konzulární oddělení čínské ambasády.

Čínskému celnímu orgánu budou osoby povinně předkládat zdravotní prohlášení. A to v elektronické, nebo papírové podobě. O vydání zdravotnického kódu na čínské ambasádě nebo konzulátu v zahraničí už cestující žádat nemusejí.

Čínská ambasáda o nutnosti testu informovala na základě oznámení o prozatímních opatřeních týkajících se cestování čínských a zahraničních osob, které vydal odbor Státní rady Číny.

Mutace se obávají USA i některé státy EU

Peking se po vlně demonstrací proti tři roky trvajícím covidovým opatřením rozhodl uvolnit od neděle 8. ledna cestovní omezení. V Evropské unii se následně strhla debata o opatřeních v případě letů z Číny, kde se koronavirus rychle šíří a hrozí tak zavlečení zmutované varianty omikronu. Některé asijské země už po cestujících z Číny negativní test požadují. V posledních dnech se k nim přidávají i evropské země. Například Francie, Itálie, Španělsko, Rakousko, Belgie, Švédsko a Německo.

Molnupiravir na léčbu covidu podněcuje mutace viru

České ministerstvo zdravotnictví na situaci reagovalo prohlášením, že věc projedná na evropské úrovni. Povinné testování je podle něj smysluplné a přínosné jen u zemí, které provozují přímou leteckou linku z Číny. Orgány EU se na jednotném stanovisku preventivních opatření pro cestující z Číny prozatím neshodly. Vydaly pouze doporučení pro testování pasažérů leteckých společností na linkách z Číny do unijních zemí ještě před tím, než vstoupí na palubu letadla. Test by podle doporučení neměl být starší 48 hodin.

Cestující z Česka do Číny test mít musejí

I přesto některé unijní země s ohledem na zkušenosti s šířením koronaviru a jeho mutací v posledních letech dbají na vyšší bezpečnost, než jakou doporučuje EU. Kupříkladu Belgie už začala analyzovat odpadní vody z toalet v letadlech. K doporučeným opatřením, které mají snížit riziko zavlečení mutací viru z Číny, patří i namátkové testování cestujících po příletu a používání ochranných respirátorů za letu.

Povinné testy pro cestující z Číny už ohlásily i Spojené státy a Velká Británie. Byť se k opatření někteří odborníci vyjadřují, že nebude mít příliš velké dopady na zamezení zavlečení infekce. Nicméně opak dokazuje nedávný případ z milánského letiště Malpensa, kam přilétají spoje z Číny a kde test po cestujících už několik dní požadují. Podle tamních zdravotních úřadů při otestování jednoho letadla z Číny v počtu 120 pasažérů se jich více než polovina [52 %] potvrdila jako covid pozitivní.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here