Zentiva rozdala letošní The Parc Awards

0
515
The_Parc
Studenti a školitelé Centra aplikovaného farmaceutického výzkumu The Parc. / Foto: Zentiva

Zentiva letos již popáté ocenila nadějné mladé vědce z Centra aplikovaného farmaceutického výzkumu [The Parc]. Vzdělávací centrum má za čtyři roky existence již 37 absolventů.

Doktorandi centra The Parc získali ocenění The Parc Awards ve dvou kategoriích. V kategorii Student Choice Award zvítězila Thao Tranová s projektem „Tablety dispergovatelné v ústech připravené z materiálů získaných technologií sprejového sušení.“ Druhou studentskou cenu si odnesl Martin Krov za svůj projekt „Testování s vysokou propustností a kontinuální výroba SMEDD systémů “. A třetí cenu získala Elizaveta Mutylo za svou práci „Programovatelné uvolňování léčiv z vícejednotkových lékových forem.“

Ve druhé kategorii, Expert Choice Award, zabodoval Ondřej Navrátil s výzkumem na téma „Fluidní procesy zpracování nano-suspensí.“

„Naši studenti jsou velmi vynalézaví a každý rok díky kvalitnímu vedení našich školitelů z řad univerzitních pracovníků a odborníku ze Zentivy přichází se skvělými pracemi, které mají velký potenciál posouvat farmaceutický průmysl dopředu,“ uvedl k letošnímu ročníku The Parc Awards vědecký ředitel The Parc prof. František Štěpánek.

Připomněl, že vzdělávací centrum The Parc má za čtyři roky existence již 37 absolventů, kteří sklízejí úspěchy ve výzkumné činnosti v Čechách i zahraničí.

Industriální doktoráty se osvědčují

Vzdělávání poskytované v rámci The Parc je příkladem takzvaných industriálních doktorátů. Část studia probíhá na akademické půdě za supervize univerzitních pracovníků a část přímo v průmyslovém prostředí. Centrum tak kombinuje teoretické a praktické vzdělávání.

„Velmi nás těší, že industriálním doktorátům se v Čechách dostává větší pozornosti. Propagujeme tuto myšlenku už několik let. V praxi totiž vidíme, že je to velmi funkční model,“ říká ředitel výzkumu a vývoje v Zentivě Pavel Šebek.

Část z absolventů, jak říká, nachází uplatnění v Zentivě. A i díky nim se tak výrobci daří posouvat vývoj inovací v oblasti léčiv.

Většina užívaných léků může být lepších, ale není

V centru The Parc se aktuálně vzdělává dvaatřicet studentů pod vedením 34 vedoucích. Z nich třináct působí v akademickém prostředí a zbylých 21 jsou experti ze Zentivy. Na kontě mají za dobu existence centra přes 30 patentů, více než stovku vědeckých publikací a mnoho prestižních ocenění. Za zmínku stojí i to, že startupová společnost MarbleMat, za jejímž založením stojí jeden z absolventů Parcu, byla v minulém roce vybrána mezi dvacet top inovačních startupových firem do soutěže InnoStars Awards 2022.

The Parc otevírá studentům dveře do zahraničí

Vzdělávací centrum The Parc založila Zentiva s přispěním agentury pro podporu podnikání a investic Czech Invest. Spolupracuje přitom se třemi akademickými partnery. A sice Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Univerzitou Karlovou v Praze a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR [ÚOCHB].

Centrum poskytuje studentům akademické vzdělání v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením odborníků z akademického světa i farmaceutického průmyslu.

Odborníci z farmacie sdíleli novinky z výzkumu

Studentům nabízí postgraduální školení ve farmaceutických vědách z oblastí chemie, farmaceutické technologie, biofarmacie a klinického výzkumu.

Výsledky výzkumu výrobce často přímo implementuje do reálných produktů uváděných na trh. A pomáhají tak skutečným pacientům. Ve spolupráci se zahraničními akademickými partnery nabízí The Parc stáže pro studenty a výzkumné výměnné pobyty, to pod dohledem špičkových vědců.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here