O vasektomii žádají muži starší 21 let. Ročně jich je asi tisíc

3
136580
vasektomii
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vasektomii v Česku ročně podstoupí přibližně tisícovka mužů starších jednadvaceti let. Věkové omezení stanoví zákon. Operaci nehradí zdravotní pojišťovny, vyjde na cca 15 tisíc korun.

Umělé přerušení chámovodů, jimiž směřují spermie z varlat k močové trubici, Česko plošně povolilo před jedenácti lety. Sterilizaci zdravých mužů tímto způsobem povoluje česká legislativa od 1. dubna 2012. Do té doby šlo o nelegální zdravotní výkon naplňující podstatu trestného činu. S výjimkou povolení od sterilizační komise. O vasektomii tehdy ale směli žádat pouze ženatí muži. Do 90. let minulého století komise výkon schválila jen minimu žadatelů. V pozdějších letech už šlo spíše o formalitu, kterou zcela vyřešila novela zákona o specifických službách.

Od legalizace vasektomie [1.4.2012] bylo v Česku provedeno zhruba sedm tisíc takových zákroků,” přibližuje androlog Lukáš Bittner.

I hormonální antikoncepce ničí vztahy žen  

Nejčastější motivací k výkonu je podle něj přání mužů, aby jejich partnerka nemusela používat hormonální antikoncepci.

„Průměrný věk muže podstupující vasektomii na naší klinice je 38 roků a má v průměru 2,6 dítěte,” dodává lékař.

Vasektomie je miniinvazivní chirurgický výkon trvající zhruba půl hodiny. Specialisté jej provádí ambulantně při lokální anestezii. Při zákroku přeruší chámovod, tedy průchodnost cesty spermií z varlete. I po vasektomii se spermie u muže dále tvoří. Neodchází z těla ejakulací, ale rozkládají se v těle a vstřebávají. I po výkonu zůstávají muži sexuálně aktivní, mají erekci a ejakulují. Jen množství ejakulátu, v němž již nejsou spermie, se zredukuje zhruba o necelou polovinu.

Vasektomii podstupuje více mužů i v Česku

Podle Lukáše Bittnera poptávka po mužské antikoncepci formou vasektomie v posledních pěti letech vzrostla až pětinásobně. Byť výkon nespadá do úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Operaci lékaři provádí dvěma způsoby. První z nich je standardní chirurgická metoda, kdy se skalpelem rozřízne šourek. Druhou pak méně invazivní metoda, kdy je chámovod vytažený malým otvorem nad kůži.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

„Varlata zůstávají na svém místě a dále plní hormonální funkci beze změny. Zákrok nemá vliv ani na hladinu sexuálních hormonů a s tím spojené libido,” upozorňuje Bittner.

Dodává, že přerušené chámovody umí lékaři i opětovně zprůchodnit. Šance na úspěšné početí se pak podle něj pohybuje kolem 50 až šedesáti procent.

Hudebník to přehnal v darování spermatu. Teď ho žalují

Před samotným výkonem podstupuje muž žádající o vasektomii pohovor se specialistou a vyšetření, které vyloučí kontraindikace. K nim patří například užívání léků na ředění krve. Nejpozději čtrnáct dnů před výkonem musí daného muže lékař seznámit se všemi riziky a následky související s vasektomií. Několik týdnů od zákroku pacient obvykle podstupuje měření spermiogramem, při němž se ověřuje absence spermií v ejakulátu.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Jasne, podvazat gule neprirozene, a zadne vedlejsi priznaky a nic to neudela s telem. ! Cokoliv neprirozeneho neni normalni a vsakovani spermatu jak bys met.

    • Jasně, za to žena má 35 let denně polykat hormony. Dnes už nesobečtí muži vědí, že to ženě škodí, zatímco vasektomie je oproti tomu neškodný zákrok. A rozhodně menší než podvázání vaječníků nebo odstranění dělohy…

  2. Jsou i jiné zpusoby. Přerušením pohlavního styku před vyvrcholením muže , nebo klasická ochrama ,takzv. guma Primeros pro muže, či pesaru ,, Dana ,, u žen.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here