Zázrak v Opařanech. Nemocnice má 10 dětských psychiatrů

0
1225
psychiatru
Foto: DPN Opařany

V Dětské psychiatrické nemocnici [DPN] Opařany pracuje deset psychiatrů a na další čtyři se čeká. Ještě nedávno se hovořilo o ukončení provozu kvůli personální krizi. Pomohla akreditace českobudějovické nemocnice na vzdělávání v dětské psychiatrii.

K uzavření Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech mělo dojít ke konci roku 2021 poté, kdy její ředitelka a jediná tamní dětská psychiatrička a primářka zároveň oznámily odchod do penze. Dětské pacienty měla převzít do péče krajská nemocnice v Českých Budějovicích. O měsíc později tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] oznámil, že se podařilo najít atestované dětské psychiatry ochotné do nemocnice nastoupit. Za nástup jim tehdy ministerstvo, které je zřizovatelem nemocnice, nabídlo milion korun. Nyní už opařanská nemocnice zaměstnává deset psychiatrů a s dalšími čtyřmi má pracovní úvazky rozjednané.

Co stojí za tímto úspěchem? Absolventi lékařských fakult nyní mohou odborné vzdělání po studiu v oboru dětské psychiatrie získat nově i na jihu Čech. Zajistí jim jej ve spolupráci českobudějovická nemocnice a DPN Opařany.

„Když přijmete absolventa a má začít vzdělávání, tak ho potom prakticky 22 měsíců nevidíte, protože musí podstoupit stáže na dospělé psychiatrii a na různých somatických odděleních,“ říká ředitel opařanské nemocnice Michal Goetz.

Potvrzuje, že ke zlepšení personální situace vedlo navázání spolupráce s českobudějovickou nemocnicí, která tyto stáže absolventům poskytuje.

Dětských psychiatrů na jihu Čech přibylo

Jeho kolega, ředitel nemocnice v nedalekých Českých Budějovicích Michal Šnorek, rovněž potvrdil, že se nyní pro zájemce o vzdělávání v oboru dětské psychiatrie na jihu Čech celý proces výrazně usnadnil. Nemocnice totiž získala akreditaci pro vzdělávání lékařů v oboru dětská psychiatrie.

„Dříve prakticky vše probíhalo na půdě fakultních nemocnic. Nyní se jedna třetina odehrává u nás a dvě třetiny v Opařanech,” řekl Šnorek.

Michal Goetz připomněl, že když předloni v prosinci dětskou psychiatrickou nemocnici přebíral, měl k dispozici jednu neatestovanou lékařku.

„Nyní budeme mít za čas čtrnáct lékařů [v oboru dětské psychiatrie], i když ne všichni budou na plný úvazek. Ale stejně by to nikdo na začátku roku neřekl,” uvedl.

Opařany léčí děti se sklony k sebevraždě pomocí DBT

Jak již bylo zmíněno, před Goetzovým příchodem v DPN pracovaly jen dvě atestované dětské psychiatričky a obě na konci roku 2021 odcházely do důchodu.

„Bojovali jsme za to, aby nemocnice v Opařanech byla zachována. Věděli jsme, že bez tohoto pracoviště nebude péče v kraji možná také proto, že dětská psychiatrie je obor, který neustále nabývá na významu,” uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba [ODS].

Česko má jen 25 soudních znalců v dětské psychiatrii

Opařanská nemocnice aktuálně provozuje šedesát lůžek a je jednou ze tří nemocnic svého druhu v zemi. Přibližně polovina z hospitalizovaných ve věku od tří do 18 let připadá na pacienty z Jihočeského kraje. Za jeden rok nemocnice na lůžkách a v ambulancích léčí kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN v Opařanech má jako jediná nemocnice v České republice specializované oddělení pro pacienty s těžkými neurovývojovými poruchami a agresivními projevy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here