Na třetích dětech se neškrtá, skandovali zastánci rodiny

1
5089
rodiny
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Centrem Prahy v sobotu [15.4.] odpoledne prošel pochod pořádaný Hnutím Pro život ČR. Manifestoval podporu tradičním rodinám a nesouhlas s potraty. Akce se účastnilo několik tisíc lidí. Upozorňovali i na finanční podporu tradiční rodiny v Česku.

Pořadatelé akce žádali po vládě větší finanční podporu rodin. V čele průvodu účastníci nesli transparent se sdělením: „Milá vládo, je to o prioritách, na [třetích] dětech se neškrtá“. Upozorňovali na to, že nejpočetnější skupinou žen podstupujících potraty jsou ty, které už mají dvě děti a žijí ve funkčních vztazích. Důvody, proč nechtějí třetí dítě, jsou podle pořadatelů často finanční.

Pochod podle předsedy Hnutí Radima Ucháče upozorňoval vládu na legislativní opatření, která by rodinám ekonomicky pomohla. Hnutí navrhuje třeba těhotenský příspěvek nebo převedení mateřského příspěvku mezi nepojistné dávky. Čímž by na něj vznikl nárok i ženám, které předtím neodváděly peníze do nemocenského pojištění. Chtějí také bezúročné půjčky pro ekonomicky aktivní rodiny se třemi a více dětmi nebo stipendia pro studující rodiče.

16 500 potratů ročně

V roce 2022 ženy v Česku podstoupily přibližně 16 500 potratů. Jejich počty dlouhodobě klesají, o deset let dříve jich bylo asi 23 tisíc, za 20 let počet klesl téměř na polovinu.

Účastníci pochodu s vlajkami, balonky a transparenty, například s nápisy „Dítě je vždy nadějí“ nebo „Jsem pro život“, vyrazili z Klárova kolem půl třetí odpoledne. Průvod vedla kapela s bubeníky. Mezi účastníky patřily hlavně rodiny s dětmi. V pochodu šli spolu s řádovými sestrami také kněží včetně arcibiskupa Jana Graubnera nebo bývalého arcibiskupa Dominika Duky.

I interrupce jsou součástí historie jednotlivých zemí

Trasa již tradičního pochodu se oproti loňsku změnila. Letos vyrazil z Klárova k ústí Letenského tunelu a kolem právnické fakulty přes Staroměstské náměstí. Cílem průvodu bylo Václavské náměstí. Zdeňka Rybová za pořadatele sdělila, že akce se zúčastnily tři až čtyři tisícovky lidí. Policie se k počtu účastníků vyjadřovat nechce, řekl její mluvčí Richard Hrdina.

Zastánci tradiční rodiny vs. zastánci potratů a LGBT+

Pochod krátce na Čechově mostě zablokovali zastánci práva na potrat. Slovně se střetli na několika místech včetně Václavského náměstí, kde zasahovala i policie. Ta následně kvůli přestupkovému jednání zajistila čtyři lidi, informovala na Twitteru. Podle policistů v cíli pochodu na Václavském náměstí několik lidí bránilo shromáždění a blokovalo pódium.

„Jelikož tito lidé nereagovali ani na opakované výzvy policie, museli je policisté vytlačit. Z pódia museli policisté vytlačit několik desítek osob,“ popsali policisté na sociálních sítích.

Pavel a Čaputová řešili práva LGBT+ komunit

Odpůrci se opět shromáždili v ulici 17. listopadu u právnické fakulty, v ulici Na Příkopě a na konci pochodu na Václavském náměstí. Měli mimo jiné transparent s nápisem „Praha je a bude feministická“ a další plakáty na podporu práva na potrat nebo vlajky LGBT+ komunity.

Skandovali hesla jako „Moje tělo, moje volba“ nebo „Vaše děti budou jako my“. Odpůrci se na konci pochodu snažili přehlušit projevy, skupiny obou stran na místě postávaly ještě zhruba hodinu po skončení akce.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. nojo, odpurci jsou mlady komunisti a jeste tak blby, ze to ani nevi.. zakzat lgtv okamzite protoze prava jako jiny lidi maji a to jim musi stacit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here