Za uprchlíky z Ukrajiny dostalo Česko mrazáky na vakcíny

6
8589
mrazaky
Darovaný mrazák ovázaný modrou pentlí stojí uprostřed. / Foto: MZ ČR

Japonsko a Světová zdravotnická organizace [WHO] darovaly Česku 287 speciálních lednic a mrazáků na skladování vakcín. Jde o součást japonské pomoci zemím, které přijímaly uprchlíky z Ukrajiny. Těch Česko přijalo nejvíce na obyvatele v zemích EU.

Mrazáky za bezmála sedm milionů korun na vakcíny dostanou fakultní nemocnice a zdravotní ústavy. Japonský velvyslanec Hideo Suzuki včera [14.4.] přislíbil, že celkově půjde do České republiky pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů [cca 4,2 miliardy korun]. Česko přijalo od začátku války na Ukrajině přes půl milionu ukrajinských uprchlíků a umožnilo jim plný přístup ke zdravotní péči včetně hrazených očkování.

„Jsou to speciální chladicí boxy, které umožňují nastavit v každé jejich části různou teplotu,” vysvětlil funkci mrazáků ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Jménem České republiky a fakultních nemocnic i zdravotních ústavů, kam dar směřuje, děkuji za štědrý dar,” poděkoval ministr na Twitteru.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Uprchlíci z Ukrajiny mají podle Válka povinná očkování podobná jako Češi. Pokud do Česka přijdou děti, které zahájily očkování na Ukrajině, pokračují lékaři v tamních očkovacích kalendářích. Pokud se dítě narodí v Česku, očkuje se podle českého kalendáře. I Ukrajinci mají možnost se u nás nechat očkovat proti covidu-19. O očkování ale nemají velký zájem.

Japonsko ocenilo Česko za uprchlíky

„ČR má nejvyšší počet uprchlíků na obyvatele na celém světě, za což ČR velice oceňujeme a respektujeme,” řekl japonský velvyslanec.

Japonsko proto podle něj podporuje země sousedící s Ukrajinou, celkově jim věnuje pomoc v hodnotě 7,6 miliardy dolarů [161,7 mld. Kč]. Jak do této pomoci spadá Česko, které s Ukrajinou nesousedí, neupřesnil.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

„Vybavení darované WHO a japonskou vládou je vhodné pro široké spektrum očkovacích látek a kromě covidu-19 jej lze použít i pro očkování proti jiným onemocněním,” uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Některé vakcíny jsou podle ministerstva zdravotnictví citlivé na zmražení a musí se skladovat při teplotě mezi dvěma a osmi stupni Celsia, jiné mají optimální účinnost při teplotách mezi minus 15 až minus 25 stupňů Celsia.

O očkování proti covidu není zájem. Šéfka WHO ale mluví o strategickém náhledu

Dvacítka zařízení bude ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Náměstkyně jejího ředitele Martina Podešťová připomněla, že když přišly první vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech, které musely být skladovány při minus 60 stupních Celsia, nebyly takové mrazáky v Česku téměř nikde k dispozici.

Česko odmítá vypovězení smluv na dodávky vakcín proti covidu

„Výzvy, které se objevily při skladování, transportu a podávání vakcín během pandemie covidu-19, nám umožnily strategicky se podívat na naše dnešní potřeby chladícího řetězce a předvídat, co může být potřeba v budoucnu,” uvedla vedoucí Kanceláře WHO v Česku Zsofia Pusztaiová.

–ČTK/DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. No tak super sice jsme si tady navezli hordy ukrajincu dlužíme kam se podíváme zivime je na dluh ale co no hlavně že se necháme plácat po zádech od jiných států ze jsme se one postarali a mrazáky které jsme dostali muzem hodit do srotu

  2. TO SI DĚLAJÍ P.DEL dávno bylo prokázáno že celý koronáč byl jeden velký podvod a genocidní jednání. a co se neděje- viníci chodí po svobodě místo po kriminálech a je jim umožněno připravovat další akce, viz ptačí chřipka, opičí neštovice umělé maso z rakoviných nádorů atd.

  3. Jo tak předvídat, co může být potřeba v budoucnu? Tak asi takhle, miláčkové: Jediné, na co bude potřeba mrazák, bude tady soudružka z WHO, pokud se ke mně kdykoliv v budoucnu někdo jen zkusí přiblížit s injekční stříkačkou v ruce.

  4. Mrazáky a zdarma? Copak se za tím skrývá, co tím sledují? Už mi to došlo. Politici se hrozně bojí toho, že kdybychom se přiklonili k Východu (neříkám Rusku), vyhnuli bychom se tak totální kontrole a ovládání ze Západu, nebyli by z nás otroci pro pár vyvolených. Západ by tak přišel o celosvětovou nadvládu, kdyby se jim Češi vymknuli z podřízenosti. Na co nám darovali mrazáky na vakcíny, když už je nikdo nechce? Nebo je do nás budou cpát proti naší vůli? Viz profesor Staněk ve videu: Depopulační program? https://www.youtube.com/watch?v=RaYgV4562ZE

  5. Tak to je super Válek tam čumí jak když ho tam má. Tahle vláda to je banda … [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here