Zavedení očkovacího průkazu čeká na pokyn ministerstva

0
2233
ockovaciho
Foto: Pixabay.com

Data o očkování evidovaná lékaři úřady elektronicky zatím nesdílejí. A to přesto, že už by mohly. Důvod? Čekají na pokyn Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Zavedení elektronického očkovacího průkazu tak nabírá zpoždění.

Zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] a Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] na včerejším [27.4.] semináři Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] o očkování uvedli, že už mají připravené systémy o očkování.

„Do konce února jsme připravili testovací prostředí. V tuto chvíli my jsme připraveni a můžeme to spustit,” potvrdila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Nyní je podle ní potřeba, aby změnu ministerstvo zdravotnictví oznámilo ve sborníku a od následujícího měsíce začne platit. Připravený na spuštění systému je podle Jana Kubáta také ÚZIS. Čeká se už jen na ministerstvo, aby dalo pokyn ke spuštění elektronické evidence očkování, jejímž výstupem má být elektronický očkovací průkaz.

Očkování původně evidoval pouze SÚKL

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] v prosinci loňského roku uvedl, že elektronický očkovací průkaz bude součástí mobilní aplikace Tečka. Tu spravuje ÚZIS a přejmenoval ji na EZ kartu. Od konce roku 2020 systém používají ordinace lékařů pro evidenci vakcín proti covidu.

Původně ale měli lékaři zapisovat podané vakcíny do stejného systému jako elektronické recepty, který provozuje a spravuje SÚKL. Na základě požadavků některých lékařů poslanci změnili zákon. Od ledna 2023 hlásí očkování do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] provozovaného ÚZIS. Ministr Válek chtěl nové funkce i po změně kompetencí představit letos v květnu.

Spory kolem eOčkování ukazují pravý český kocourkov

Povinnost evidovat podaná očkování podobně jako od roku 2018 předepsané léky na recept zavedl stát od začátku loňského roku. Jak již bylo řečeno, lékaři kritizovali, že musí záznamy o vakcínách proti covidu-19 vyplňovat do jednoho systému a ostatní očkování do druhého. Ministerstvo jim vyšlo vstříc v tom, že slíbilo do konce roku neudělovat za nedodržování povinnosti pokuty. Poslanci mezi tím připravili změnu zákona.

Zavedení očkovacího průkazu stojí

Cílem hlášení očkování do elektronických systému je poskytnout státu informace o podaných vakcínách včetně nepovinných, které nehradí zdravotní pojišťovny. Pacienti měli mít soupis nově podaných vakcín, který by je upozorňoval i na potřebu přeočkování. Se souhlasem pacienta by do něj nahlíželi i lékaři a lékárníci. To bude možné, ale až se oba systémy propojí. V současné době se data v e-receptu podle Storové neaktualizují a lidem nechodí ani upozornění.

MZ ČR stáhlo zákon na očkování lidí v lékárnách a u zubařů

Za prvních deset měsíců, kdy měl systém na starosti SÚKL, byly nahlášeny dva miliony záznamů od 1,3 milionu pacientů. Nejčastěji lékaři hlásili vakcíny proti klíšťové encefalitidě, chřipce a tetanu. Od začátku letošního roku, kdy systém převzal ÚZIS, vykázal další necelý milion záznamů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here