MZ ČR stáhlo zákon na očkování lidí v lékárnách a u zubařů

0
541
lekarnach
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo zdravotnictví vládě doporučilo stáhnout ze Sněmovny návrh změny zákona o očkování proti covidu-19 v lékárnách a u zubařů. V prosinci 2021 ho přijala vláda ANO a ČSSD.

Vyplývá to z programu pro dnešní [18.1.] jednání vlády. Poslanci loni v září projednávání zákona přerušili. Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Ondřeje Jakoba jde o formální krok.

„Sněmovní tisk 96 byl stažen pouze z formálních důvodů. Jelikož byl navržen jako mimořádné a dočasné opatření pouze na roky 2021 a 2022,“ potvrdil pro ZdraveZpravy.cz Ondřej Jakob.

Dodal, že pro ministerstvo zdravotnictví je naprostou prioritou diskutovat o krocích, které povedou ke zvýšení proočkovanosti. A diskuse by podle něj měla probíhat i nad rámec výše zmíněné sněmovního tisku. Ten totiž podle něj reflektoval jen očkování proti covidu-19.

Historie návrhu na očkování v lékárnách

Fakt je, že normu navrhla vláda Andreje Babiše [ANO] za účelem zabránění šíření epidemie covidu-19 a ochraně životů a zdraví lidí v České republice.

„Rozšíření způsobilosti zubních lékařů a farmaceutů se navrhuje jako mimořádné a dočasné vzhledem k aktuální situaci, která však bude dle očekávání přetrvávat v roce 2022,“ uvedlo MZ ČR pod vedením Adama Vojtěcha [za ANO] při předkládání materiálu v prosinci 2021.

Se zapojením zubních ordinací do očkování proti covidu-19 přišla v roce 2020 také iniciativa Lékaři pomáhají Česku. Vyzvala lékaře se soukromými ordinacemi, aby se přihlásili do očkovacích center nebo nabídli zájemcům o očkování vyhrazený čas ve svých ordinacích.

Současně se očkování v lékárnách postupem doby stalo širším tématem, které nemá řešit jen covid. Zastánci očkování v lékárnách argumentují jeho přínosy pro vyšší proočkovanost české populace nejen proti covidu, ale i chřipce. Ta je dlouhodobě podprůměrná.

Očkování v lékárnách se poslancům nezdá

Zavést očkování v lékárnách navrhují také zástupci České lékárnické komory [ČLnK]. A nejen proti covidu-19, ale i proti chřipce. Očkování v lékárnách by podle průzkumu Komory uvítala nadpoloviční většina Čechů. Jako důvod většinou uvádějí, že lékárna je pro ně časově, ale i prakticky o mnoho dostupnější než ordinace praktického lékaře. Podmínkou podání vakcíny v lékárně by podle návrhu bylo specializované školení lékárníka.

„Toto dokazuje, že lékárníci by mohli přispět ke zvýšení velmi nízké celkové proočkovanosti Čechů proti chřipce, která je momentálně jen pět až sedm procent, tedy hluboko pod evropským průměrem,“ uvedl k výsledkům prezident ČLnK Aleš Krebs.

Lidé by očkování lékárníky uvítali. Politici jsou proti

Očkování v lékárnách už funguje v některých evropských zemích. Například v Británii podávají lékárníci lidem vakcíny proti chřipce už dvacet let. Nejprve očkovali samoplátce, od roku 2005 začali očkovat proti chřipce i zájemce ve věku 65+ let. Stejně tak očkují v lékárnách v Irsku a loni s ním začali v Polsku. V lékárnách se zřejmě začne brzy očkovat i na Slovensku.

Proti zavedení očkování v lékárnách se ale postavili někteří poslanci sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Argumentovali většinou tím, že prostředí v lékárnách neodpovídá hygienickým standardům nutným pro místo, kde se lidé očkují. Lékárníci ale oponují, že očkování by neprováděly všechny lékárny, ale jen ty, které k tomu mají potřebný prostor a personální kapacity. Někteří poslanci svůj nesouhlas vysvětlují tak, že systém očkování v Česku je velmi dobrý a kapacity v něm jsou více než dostačující. Případné očkování proti chřipce v lékárnách by podle nich proočkovanost v zemi nezvýšilo.

„Kapacita v ordinacích praktických lékařů je dostatečná. Je třeba zvýšit proočkovanost, nikoli ale rozšířením míst pro očkování o lékárny,“ řekla na jednání třeba Iveta Štefanová [SPD].

Zdravotní výbor přerušil jednání o očkování v lékárnách

Proti očkování v lékárnách se v otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví vyslovili i zástupci pěti odborných lékařských společností. To podle Ondřeje Jakoba MZ ČR reflektuje.

„Ministr zdravotnictví proto ve své odpovědi na dopis odborných společností požádal o otevření široké odborné diskuse na toto téma. A to v co nejkratším možném čase a v kontextu zajištění optimální dostupnosti očkování, jakožto základního a nezbytného nástroje prevence,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz.

Očkování proti chřipce

Proti chřipce se lidé očkují každoročně. Bohužel Česko patří mezi země s vůbec nejnižší proočkovaností proti chřipce. Ročně si nemoc vyžádá stovky úmrtí. Nemoc ohrožuje především starší a nemocné pacienty, kteří ale mají vakcínu i její podání v plné úhradě zdravotních pojišťoven. Bohužel ani proočkovanost mezi zdravotníky není v Česku nijak závratná. Byť jim očkování stejně jako seniorům hradí pojišťovny. Pohybuje se kolem dvaceti procent.

Chřipka prorazila mezi seniory. Podlehlo jí 35 lidí

Ordinací praktických lékařů pro dospělé v Česku funguje asi 6 800. Ambulancí pro děti a dorost je zhruba 4 800. Vakcíny podávají také specializovaná očkovací centra, některá jsou i v nemocnicích. Lékáren v Česku funguje přibližně 2 800.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here