I nepřijatí školáci musí od září platit zdravotní pojištění

3
3239
zdravotni_pojisteni
Foto: Pixabay.com

Za žáky po ukončení základní školní docházky, kteří nepokračují v denním studiu na další škole, platí stát zdravotní pojištění do konce srpna. Po letních prázdninách si jej platí buď sami, nebo se přihlásí na úřad práce či si najdou zaměstnání.

Letos končí na základních školách silný generační ročník a na střední školy se hlásí oproti předchozím rokům vyšší počet školáků. Ke zkouškám na maturitní středoškolské obory se přihlásilo rekordních 116 031 dětí. To je o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé. Mnoho žáků devátých tříd dosud ke studiu nepřijala žádná ze škol. Pokud se dítě na žádnou ze škol nedostane nebo k dennímu studiu nenastoupí, stát za něj od září přestane platit zdravotní pojištění. Povinnost platby přechází na něj.

„Pokud student chce v tomto režimu [kdy odvody hradí stát] pokračovat i nadále, je třeba, aby se evidoval na úřadu práce a tuto skutečnost své zdravotní pojišťovně nahlásil,“ říká tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Rostou platby na zdravotní pojištění, nejnižší má zase stát

V opačném případě musí od září platit měsíčně zdravotní pojištění sami jako osoby bez zdanitelných příjmů [OBZP]. Letos pro ně vychází měsíční pojistné, které se vypočítává z minimální mzdy, na 2 336 korun. Smluvní zdravotní pojišťovně o tom musí dát bývalý školák vědět nejpozději do osmi dnů od konce letních prázdnit. Poslední z možností pak je, že si absolvent základní školy najde od září zaměstnání s výdělkem ve výši alespoň minimální mzdy. Zdravotní pojištění za něj pak každý měsíc odvádí jeho zaměstnavatel. Opět o tom musí do osmi dnů informovat zdravotní pojišťovnu.

Podporu v nezaměstnanosti školáci nedostanou

Nárok na podporu v nezaměstnanosti mladí po dokončení základní školy ale nemají. K jejímu získání je totiž potřeba v posledních dvou letech alespoň jeden rok pracovat a platit sociální odvody.

„Uchazeči o zaměstnání ve věku od 15 do 18 let jsou považováni za nezaopatřené děti a pobírají, pokud vznikne nárok, přídavky na dítě,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Kateřina Beránková.

Úřady práce v dubnu evidovaly 4 450 nezaměstnaných mladých ve věku 15 až 18 let. Tvořili 1,7 procenta evidovaných uchazečů o zaměstnání. Podíl se podle Beránkové dlouhodobě pohybuje mezi 1,4 a 1,7 procenta.

„V případě, že se děti po základní škole nedostanou na některou ze středních škol, je určitě namístě, aby rodiče zvážili všechny možnosti, jak udržet potomka ve vzdělávacím procesu,“ říká.

Děti, které dobře spí, nezlobí. A i lépe prospívají

Využít mohou podle ní například nabídku studia cizích jazyků, oborově zaměřených kurzů a podobně.

„Ostatně praxe ukazuje, že tuto cestu volí rodiče i jejich náctileté děti nejčastěji,“ dodává Beránková.

Zdravotní pojištění po ukončení základní školy

Středoškoláci, kteří neuspějí u přijímacích zkoušek, mají možnost po maturitě jeden rok studovat cizí jazyk ve speciálním kurzu. Stát za ně nadále hradí zdravotní odvody. Pro žáky základních škol taková nabídka jazykových kurzů u nás ale není.

Mladistvým nezaměstnaným evidovaným u úřadu práce se podle Beránkové věnují kariéroví poradci. Snaží se je nasměrovat zpět ke studiu střední školy či učiliště nebo jim nabízejí rekvalifikace. Na některých pobočkách úřadu práce fungují takzvané Job Cluby se skupinovým poradenstvím. Existují také informační a poradenská střediska, kam se mohou obrátit školáci, jejich rodiče, školní výchovní poradci i učitelé, říká Beránková.

Přehled: Změny sociálních podpor v roce 2023

Mnozí nepřijatí uchazeči mají ještě šanci se dostat na vybranou školu na odvolání. Další vkládají naději do druhých kol přijímacího řízení, která školy s volnými místy postupně vyhlašují. Kvůli chaosu v přijímacích řízení rodiče školáků sepsali petici a obrátili se na ministra školství a další politiky otevřeným dopisem. V něm požadují změnu jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou. Chtějí digitalizaci přijímacího řízení na SŠ a zrušení povinnosti pro školy přijímat studenty podle výsledků didaktických testů od Cermatu.

–ČTK/VRN

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here