Stodská nemocnice na léto zavírá porodnici, nemá personál

0
1695
stodska_nemocnice
Foto: Stodská nemocnice

Stodská nemocnice uzavírá kvůli nedostatku dětských lékařů na letní prázdniny porodnici. Poslední rodičky přijme v pátek 30. června v 18 hodin. Gynekologické oddělení zůstává v provozu i o prázdninách.

Od 1. července do posledního srpna se uzavřou dveře porodnice Stodské nemocnice spadající do nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem.

„Důvodem omezení je, že během prázdnin nejsme schopni kontinuálně zajistit za adekvátních ekonomických podmínek nepřetržité služby dětských lékařů,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Dětský lékař či lékařka musí být přítomni u každého porodu. Zároveň zajišťují nepřetržitou lékařskou péči na novorozeneckých oddělení v porodnicích. V souvislosti s letní uzavírkou porodnice ve Stodské nemocnici její mluvčí upozorňuje, že gynekologické ambulantní i lůžkové péče se omezení nijak nedotkne.

„Gynekologická péče bude ve Stodské nemocnici zajištěna i nadále v plném rozsahu,“ potvrzuje Kokoška.

Stodská nemocnice a letní provoz porodnice

O plánované dočasné uzavírce už vedení nemocnice informovalo okolní porodnice. Především ve zhruba pětadvacet kilometrů vzdálené Plzni. Dále v Domažlicích nebo Klatovech. Vzhledem k nízké porodnosti napříč celou republikou mají i nemocnice v Plzeňském kraji dostatek kapacit na to, aby zvládly přijmout rodičky a novorozence ze Stodské nemocnice. Ročně se v ní narodí kolem 520 dětí.

Poslední rodičky před letní odstávkou přijme Stodská porodnice v pátek 30. června.

„Péči o tyto ženy a novorozence zajistí nemocnice v plném rozsahu až do jejich propuštění,“ garantuje mluvčí nemocnice.

Ve stodské porodnici si ženy samy dávkují lék na bolest

Dodává, že v provozu zůstanou všechny gynekologické ambulance včetně těhotenské poradny. Stejně tak bude i po celé letní prázdniny fungovat gynekologická lůžková péče a operativa v oboru.

Stodská nemocnice spadá do skupiny Nemocnice Plzeňského kraje. Mimo ni Plzeňský kraj provozuje ještě nemocnici akutní péče v Domažlicích, Klatovech a Rokycanech. A dále i nemocnici následné péče v Horažďovicích a Nemocnici Svatá Anna v Plané.

Loni se v Česku narodilo nejméně dětí za 17 let

Podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] se v Česku v roce 2022 narodilo nejméně dětí za posledních sedmnáct let.

„Celkem se loni živě narodilo 99,8 tisíce dětí a po 17 letech tak roční úhrn znovu nepřekročil hranici 100 tisíc,“ uvádí k datům předseda ČSÚ Marek Rojíček.

V pozadí vývoje porodnosti podle něj stojí změny ve věkovém složení potenciálních rodiček. Loni klesla úroveň jejich plodnosti. Zatímco v letech 2018 až 2020 úhrnná plodnost [průměrný počet dětí na jednu ženu] stagnovala na úrovni 1,71 dítěte a v roce 2021 skokově vzrostla na 1,83, tak loni se snížila na 1,66. Tento pokles ale mohl částečně odrážet vysoký nárůst o rok dříve.

Dětské ambulance chybí. Pediatři sedí v nemocnicích

V meziročním srovnání byla loni nižší plodnost ve všech skupinách žen do 40 let věku. Oproti roku 2019 poklesla hlavně u žen nejmladších do 25 let. Průměrný věk žen při narození dítěte dále mírně vzrostl z 30,4 na 30,5 roku.

I přes méně narozených dětí vzrostl počet obyvatel

I přes nižší porodnost loni počet obyvatel České republiky ale vzrostl o 16,7 tisíce na 10 milionů 533 tisíc. Převaha zemřelých nad živě narozenými činila 20,4 tisíce osob. Česká populace rostla díky zahraniční migraci rostla. V roce 2022 se do Česka přistěhovalo [a získalo standardní dlouhodobé vízum či povolení k pobytu] 57,1 tisíce osob. Naopak u 20,1 tisíce došlo k ukončení registrovaného pobytu.

„Údaje nezahrnují osoby s udělenou dočasnou ochranou v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině vyvolaným ruskou invazí,“ upozorňuje ČSÚ.

V roce 2022 v Česku zemřelo 120,2 tisíce obyvatel, meziročně o 19,7 tisíce méně. Mírně vyšší úhrn zemřelých ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 je z větší části odrazem stárnutí populace. Nicméně naděje dožití při narození i přes meziroční znatelný růst [o 2,0 roku na 76,1 let pro muže a o 1,4 roku na 81,9 let pro ženy] zůstala o 0,2 respektive 0,3 roku nižší, než jaká byla v roce 2019.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here