Ve stodské porodnici si ženy samy dávkují lék na bolest

0
330
lek_na_bolest
Podání léku na tišení bolesti u rodící ženy podle jejího vlastního uvážení. / Foto: Stodská nemocnice

Porodnice ve Stodu na Plzeňsku nabízí rodícím ženám, aby si samy dávkovaly tlumící lék na bolest. Metoda pacientkou kontrolované analgesie [PCA] už se využívá v chirurgii a ortopedii po operačních výkonech.

Porodnice Stodské nemocnice nabízí jako jedna z prvních v západních Čechách rodičkám, aby si během porodu samy dávkovaly množství látky na tišení porodních bolestí. Podání funguje tak, že žena v ruce drží tlačítko, kterým ovládá podle vlastní potřeby postupné dávkování tišící látky. Během porodu tak reaguje přímo na aktuální bolest. Tišící látka se podává v předem stanovených bezpečných mezích určených lékařem. Podávaná analgezie nemá podle lékařů žádné vedlejší účinky na zdraví ženy ani plodu.

„PCA metodu jsme našim rodičkám nabídli poprvé ve zkušebním režimu v létě a řada rodiček si ji pochvalovala. Proto jsme se rozhodli tento typ analgesie zařadit do standardní nabídky stodské porodnice vedle tradičních metod, jako je inhalační nebo epidurální analgesie,“ řekl k nově zavedené metodě primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Junk.

Sokolovská porodnice nabízí ženám švédské stoly

Rodička si tak podle něj v době porodu sama volí množství podané tlumící látky s ohledem na porodní bolesti.

Lék na bolest podle uvážení pacienta

Zdravotníci ženě ještě před porodem na porodním sále zavedou zvláštní žilní vstup do paže. Tím jí do těla pomocí speciální pumpy proudí analgetikum s prakticky okamžitou účinností. A organismus jej relativně rychle odbourává.

„Pacientka si přitom tlačítkem aplikuje dávku sama a podle intenzity bolesti na ni reaguje v odpovídající míře a v podstatě v reálném čase. Velikost dávek a ostatní bezpečnostní parametry jsou nastaveny anesteziologem,“ popisuje primář Junk.

I v Česku ženy žádají o utajený porod, ale ne všechny

Podle Junka tišící látku tímto způsobem dostává rodička po celou první dobu porodní a na začátku druhé doby porodní, tedy vlastního porodu dítěte.

Pacientkou kontrolovanou analgezii dostávají rodičky ve stodské porodnici, ve které loni přišlo na svět 361 dětí, bezplatně. Spadá plně do úhrad zdravotních pojišťoven. V českých nemocnicích je podle mluvčího skupiny nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem Jiřího Kokošky metoda rozšířena spíše na chirurgických a ortopedických odděleních jako pooperační analgezie. Touto metodou pacient tiší pooperační bolesti. Často například po výměně kloubů. Postupně ji do své nabídky ale zařazují i tuzemské porodnice, dodal mluvčí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here