I cestující z Číny do Česka už dokládají, že nemají covid

0
331
cestujici_z_Ciny
Foto: Pixabay.com

Od pondělní 16. ledna se budou na covid-19 testovat i cestující z Číny mířící do Česka. Výjimku z nařízení mají čeští občané a lidé z EU s trvalým či přechodným pobytem v ČR, včetně jejich příbuzných. Opatření platí do konce ledna.

O nově zaváděném preventivním opatření pro cestující z Číny informovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Podle něj negativní výsledek PCR nebo i antigenního testu předkládají cestující před nástupem na palubu letadla, kteří se v Číně zdrželi déle jak dvanáct hodin v posledních čtrnácti dnech. Kontroloři uznávají pouze testy ne starší 48 hodin.

„Reagujeme na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] pro státy EU a zavádíme povinnost prokázat se před odletem z Číny testem,“ uvedl za centrální řídící tým náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti].

Testem se podle něj neprokazují cestující s českou státní příslušností a jejich příbuzní, kteří s nimi cestují. Opatření se rovněž nevztahuje na občany EU s přechodným nebo trvalým pobytem v Česku a jejich rodinné příslušníky. Testy nepředkládá ani posádka letadla a držitelé diplomatického pasu.

„Opatření platí prozatím do konce ledna, kdy bude vyhodnocena jeho efektivita. I nadále platí, že při zavádění jednotlivých nařízení se řídíme doporučením ECDC,“ uvádí ministerstvo.

Čína chce PCR po Češích od 8. ledna

Čeští cestující do Číny se prokazují negativním testem už od neděle 8. ledna Opatření se týká i letů s přestupem. Přímé letecké spojení do Číny neprovozuje žádná z leteckých společností. Čínské úřady navíc uznávají otestování jen metodou PCR. Nikoli antigenními testy.

„Cestující si mohou zvolit, zda test absolvují v ČR anebo v místě přestupu na přímý let. Obě varianty jsou možné. Každopádně podmínkou je dodržet absolvování testu do 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny,“ uvedlo konzulární oddělení čínské ambasády.

Čína chce od 8. ledna po cestujících z Česka PCR test

Čínskému celnímu orgánu cestující z Česka povinně předkládají zdravotní prohlášení. A to v elektronické, nebo papírové podobě. O vydání zdravotnického kódu na čínské ambasádě nebo konzulátu v zahraničí cestující prozatím nežádají.

Česká diplomacie aktuálně doporučuje cesty do Číny zvážit. Lidé mají do země cestovat jen v nejnutnějších případech.

„Důvodem jsou výrazné komplikace spojené se zajištěním případné lékařské péče poté, co bylo zrušeno striktní uplatňování nulové tolerance vůči šíření nemoci covid-19 počátkem prosince 2022,” uvádí na webu.

Čína zůstává uzavřena pro turisty a cesty ze zdravotních důvodů. Je ale možné požádat o vízum za účelem obnovení práce a výroby, obchodu či studia. A také kvůli návštěvě blízké rodiny.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here