7 tipů na to, jak se dostat do fyzické i psychické pohody

0
380
pohody
Ilustrační foto: Pixabay.com

Žít zdravě značí navození rovnováhy mezi duševním a fyzickým zdravím. Ona rovnováha přitom závisí na zdravé míře každého z nás. Níže uvedené rady přináší rychlý a účinný návod, jak se dostat do fyzické i psychické pohody.

Začněme jídlem, protože jíme všichni. Rozdíl spočívá pouze v tom, kolik toho sníme, jak často a jaké jídlo jíme. Například kojenci jedí každé čtyři hodiny. Co je dobré pro kojence, už ale nemusí být dobré pro dospělé. Zejména pro ty, kdo jedí nepřetržitě.

Odborníci radí, jezte třikrát denně. To znamená – snídejte, obědvejte a večeřte. Večeře přitom nutně nemusí být tím největším jídlem dne. Nepřejídejte se. Hříchem je jíst po osmé hodině večerní.

A důležité je: Nejezte ve spěchu. Jakkoli to zní banálně, jídlo před jeho polknutím rozžvýkejte. Minimálně tím pomůžete svému zažívání, uvádějí odborníci.

Dostaňte se do pohody

Odborné studie ukazují, že primární strava je nejlepší pro udržení si tělesné hmotnosti. Navíc snižuje rizika mnoha nemocí, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka aj.

Většina přijímaných potravin se má skládat z ovoce, zeleniny, celozrnných a mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku. Jak jíst a žít zdravě? Jezte spíše libové maso, hlavně drůbež a ryby. Nekupuje nezdravé potraviny. Vyhněte se slazeným nápojům a neodměňujte děti sladkostmi.

Myslete na pitný režim, pijte vodu

Potřeba doplňovat tekutiny není frází. Naopak tekutina v těle má mnoho funkcí, které nelze obejít. Pitný režim má navíc nezanedbatelný vliv na úroveň vitality a energie, včetně duševní ostražitosti. Snažte se vypít dostatek vody tak, aby vaše moč měla světle žlutou barvu po celý den.

Pokud kouříte, přestaňte kouřit

Žít zdravě a kouřit nejde dohromady. Pokud kouříte, stanovte si datum, kdy s kouřením skončíte. Nejlepší je začít hned, bez odkladu. Popřemýšlejte také, proč kouříte a jak už vlastně dlouho.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

Buďte fyzicky fit, jděte na procházku

Postačí pravidelná procházka a jednoduchá cvičení. Už sama chůze je spojena s mnoha přínosy pro tělo a mozek. Snižuje riziko chronických onemocnění, zbavuje úzkosti a zlepšuje náladu. Stačí 30 minut denně. Navíc, pokud venku svítí sluníčko, máte ideální příležitost k načerpání vitamínu D, který snižuje riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění, roztroušené sklerózy a jiných nemocí.

Neokrádejte se o spánek

Bez spánku to zkrátka nejde. Nejenže ten, kdo spí, tak nejí, ale spánek má schopnost optimalizovat duševní a fyzickou energii. Spánek snižuje riziko chronických onemocnění a prodlužuje život. Neponocovat a chodit včas spát je dobrá investice.

Kvalitní spánek je základ, připomíná den spánku

Cvičte. A cvičte pravidelně

Zbavte se nechuti k pohybu. Pravidelné cvičení udržuje svalovou hmotu a posiluje celé tělo. Pravidelný pohyb zpomaluje proces stárnutí a navozuje dobrou náladu.

Buďte laskaví, dostaňte se do pohody

Zbavte se špatné nálady, buďte laskaví a vlídní k sobě i svému okolí. Vyhýbejte se užívání slova proti sobě nebo k pomlouvání druhých. Psychiatři se totiž vzácně shodují v tom, že hlavním spouštěčem většiny nemocí je stres.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here