Paříž po sto letech nabídne městské koupání v Seině

0
219
pariz
Foto: Pixabay.com

Rok před letními olympijskými hrami se Paříž nachází v závěrečné fázi čištění řeky Seiny. Díky tomu se do ní snad již brzy vrátí plavci i potápěči. „Je to náš příspěvek pro budoucnost,” říká pařížský místostarosta Pierre Rabadan.

Zadarmo to ale není. Vyčištění Seiny vyjde v přepočtu na zhruba 33 miliard korun. Avšak vyplatí se. Městské plavání v řece, které Paříž zakazovala kvůli špinavé vodě sto let, zatraktivní olympijské hry.

„Nejenže se v Seině v centru Paříže mají konat tři olympijské a paralympijské disciplíny, ale od roku 2025 budou na nábřeží přístupné tři plavecké areály pod širým nebem,“ uvádí server BBC News.

A cituje i pařížského místostarostu zodpovědného za sport Pierra Rabadana: „Až lidé v Seině uvidí sportovce bez zdravotních problémů, začnou si být jistí, že se do Seiny mohou vrátit.”

„Je to náš příspěvek pro budoucnost,” dodal.

Již dvacet let Pařížané navštěvují městské pláže. Úseky nábřeží Paříž zatraktivnila pískem a slunečníky. V roce 2017 ale bylo koupání povoleno pouze na severu města na kanálu Canal de l’Ourcq.

Špatná kvalita vody v Seině vyhnala i ryby

Stejně jako v mnoha západních městech se i v Paříži kvalita vody v řece drasticky zhoršila kvůli průmyslovým odpadním vodám a hygienickým potřebám rostoucího počtu obyvatel. Vodní živel utrpěl do té míry, že v šedesátých letech byly ve městě zaznamenány pouze tři druhy ryb. V roce 1923 úřady zakázaly plavání v Seině, přestože každoroční vánoční závody v plavbě přes řeku přetrvaly až do druhé světové války.

Jedním z hlavních problémů je kanalizace pocházející z 19. století, která mísí odpadní vody s dešťovou vodou. Za normálních okolností odtéká komplexem tunelů do čističek na předměstí. Po přívalových deštích je však systém přetížen a přebytečná voda se odvádí do Seiny.

Stromy jsou super! Proč jich mají města málo?

Zlepšení za posledních dvacet let již vedla k výraznému snížení množství fekálních bakterií, které se dostávají do řeky metropole.

„Obtížné ale bylo vymýtit těch posledních pár procent, aby mohla být voda oficiálně klasifikována jako čistá,” říká Samuel Colin-Canivez, hlavní inženýr pro kanalizaci na pařížské radnici.

Jako řešení se ukázalo vybudování rozsáhlé podzemní nádrže poblíž nádraží Gare D’Austerlitz. Ta poslouží k zadržování dešťové vody. Zabrání tak vylévání odpadních vod do řeky, když městská kanalizace přeteče v dobách silných dešťů.

Paříž řešení našla

Colin-Canivez sice nevyloučil zcela výjimečné okamžiky, kdy část odpadních vod z nádrže skončí v řece, ale ty podle něj budou vzácné a Seina se v tu chvíli plavcům uzavře.

Přesto nádrž vstoupí do provozu od olympijských her, které začnou koncem července příštího roku. A už na nich se revitalizovaná řeka představí nejen jako sportovní dějiště, ale také jako místo pro zahajovací ceremoniál. Flotila 160 lodí totiž poveze 10 000 sportovců po šest kilometrů dlouhém úseku směrem k Eiffelově věži.

Paříž zvažuje zákaz sdílených elektrických koloběžek

Sportovní událost a aktivity s ní spojené přinesou užitek i samotným Pařížanům. Starostka Anne Hidalgová již představila tři místa na Seině, která Paříž od léta 2025 otevře pro veřejné koupání. Nacházejí se v centru Paříže poblíž ostrova Île Saint-Louis a na východním a západním konci města.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here