Alzheimer Home: Pracovníci nosí barevná trička kvůli klientům

0
507
zamestnanci_Alzheimer_Home
Červencová zahradní slavnost v Alzheimer Home Modřany / Foto: Alzheimer Home

Zaměstnanci Alzheimer Home se nově obléknou do pestrobarevných triček. Díky nim klienti lépe rozpoznají jejich profesní zařazení. Například růžová trička obléknou sociální pracovníci a zelenkavá pak aktivizační pracovníci.

Do portfolia skupiny Alzheimer Home už dnes patří jednatřicet zařízení sociálních služeb, v nichž se personál stará především o pacienty s Alzheimerovou chorobou a dalšími druhy demencí. Nyní především kvůli jednoduššímu rozpoznávání pracovníků ze strany klientů se vedení skupiny rozhodlo o sjednocení pracovního oděvu. A to tak, aby bylo pohodlné pro zaměstnance a srozumitelné i pro samotné klienty domovů.

Barevné rozlišení triček u zaměstnanců Alzheimer Home
  • Bílá barva lékař
  • Zelenkavá barva aktivizační pracovník
  • Růžová barva pracovník v sociálních službách – pečovatel, pečovatelka
  • Modrá barva zdravotnický pracovník

„Hledali jsme co nejjednodušší formu, která bude srozumitelná pro většinu klientů. Především proto, že běžné jmenovky jsou pro ně obvykle špatně čitelné a u závažnějších stádií demence se často přidává i neschopnost porozumění psanému textu,“ vysvětluje důvody rozlišení profesí zaměstnanců podle barvy trička Lucie Zajícová, regionální ředitelka Alzheimer Home.

Jmenovky na oděvu podle Zajícové nadále zůstávají. Barevné rozlišení triček podle náplně práce zaměstnance dle jejích slov pomůže klientům k jasným a rychlejším asociacím. Například pokud některého z klientů něco bolí, pak se mu vybaví pracovník v modrém tričku. Pokud bude potřebovat pomoci s nějakou běžnou činností, pak si řekne: „Aha, s tím mi pomáhají vždy „ti růžoví“.

Vedení zařízení si novinku již i odzkoušelo v praxi. Zkušenosti podle Lucie Zajícové ukazují, že klienti si na jednotné značení pracovního oblečení zaměstnanců podle náplně práce dobře zvykají. A spokojeni jsou rovněž jejich rodinní příslušníci. Vedlejším efektem nové vizualizace pracovního oblečení je podle ní i zlepšení celkového optického vjemu.

Demence trápí každého třináctého člověka nad 65 let

„Jednotné světlé oděvy, které se většinou používají, jsou spojeny hlavně s nemocničním prostředím. Navozují určitý dojem sterility. Naopak trička a barvy do našich zařízení vnesly ještě více domácího prostředí,“ pochvaluje si regionální ředitelka Alzheimer Home.

Alzheimer Home čítá 31 zařízení po celé ČR

Síť sociálních zařízení Alzheimer Home dnes zahrnuje jednatřicet domovů rozmístěných po celé České republice. Primárně se zaměřují na služby pro pacienty s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou i jinými demencemi. Služby v nich fungují v nepřetržitém provozu.

O klienty se v zařízeních starají sociální a zdravotničtí pracovníci. Přes den s nimi pracují i aktivizační odborníci tak, aby se zlepšily nebo udržely schopnosti a dovednosti klientů. Procvičují s pacienty poznávací dovednosti a starají se i o program pro volnočasové aktivity.

FDA potvrdil Leqembi k léčbě Alzheimerovy choroby

 

Zařízení Alzheimer Home spadají pod skupinu Penta Hospitals CZ, která v Česku provozuje i síť nemocnic a odborných ambulancí. Vlastníkem holdingu je investiční skupina Penta.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here