Povolený ale regulovaný kratom drogovou turistiku nerozjede

1
362
kratom
O souhlasném stanovisku vlády ke vzniku nového seznamu psychomodulačních látek, které nebudou zakázané, ale regulované, veřejnost informoval místopředseda vlády Ivan Bartoš. / Foto: Úřad vlády ČR

Se vznikem seznamu psychomodulačních látek vyjádřila [30.8.] vláda souhlasné stanovisko. Do nově zaváděné kategorie nikoli zakázaných ale regulovaných látek zřejmě jako první půjde kratom. Drogová turistika Česku poté zřejmě nehrozí.

Poslanecký návrh na změnu zákona o návykových látkách zavádějící regulaci nyní v Česku každému volně dostupných stimulačních látek, jako je například kratom či CBD, dnes schválil kabinet Petra Fialy [ODS]. Norma tak putuje do Poslanecké sněmovny.

„Novela zavádí další kategorie látek, takzvaných psychomodulačních látek,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády jeden z jejích místopředsedů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti].

Podle něj novela ochrání uživatele takových látek, jako je kratom, CBD či HHC a jím podobných, které u nás nejsou zakázané, ale ani nijak regulované. A současně novela zakáže prodej takových produktů dětem do věku 18 let.

Zakázané a regulované stimulační látky jako kratom

Podle současného poslaneckého návrhu dostanou oprávnění k prodeji těchto produktů s obsahem na seznamu vyjmenovaných psychomodulačních látek pouze registrované firmy a za přesně daných podmínek. Prodejci pak na obalech těchto produktů vždy uvedou účinky látky a doporučené dávkování.

„Na podobné produkty nebude umožněna reklama,“ zdůraznil Ivan Bartoš.

Novela by podle něj mohla v Česku platit v příštím roce. Podpora se jí totiž dostala i od některých opozičních poslanců, konkrétně hnutí ANO.

Tříleté dítě vypilo e-liquid s HHC, voněl po mangu

I když se aktuálně hovoří především o tom, že na vznikající seznam psychomodulačních látek vláda zprvu zřejmě zařadí známé látky jako kratom, HHC a CBD, tak Bartoš uvedl, že vláda díky seznamu rychle zareaguje i na nové omamné látky, které na český trh přijdou i v budoucnu.

Drogová turistika Česku nehrozí, tvrdí Vobořil

Kladné vyjádření vlády uvítal národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj jde o inovativní legislativní změnu s dopady nejen na Českou republiku, ale na celou Evropu. Uvádění seznamu regulovaných stimulačních látek do praxe přirovnal k tomu, když ČR nastavovala pravidla pro užívání léčebného konopí.

„Ostatní země to po nás pak opsali,“ uvedl v této souvislosti.

Kratom a další jemu podobné látky v Česku podle Vobořila kolují minimálně osm let. A jelikož je nevyjmenovává mezinárodní seznam zakázaných látek, zůstávají tyto látky v takzvané šedé zóně. Podle Vobořila se do Česka ročně dostávají desítky nových látek se stimulačními účinky. Regulátoři pak rozhodují, zda je zakázat. Anebo je umístit na nově vznikající seznam psychomodulačních látek, který zkontroluje distribuční kanály do země. Stejně jako zamezí jejich prodeje dětem a mládeži do 18 let věku.

I když se hovoří o legalizaci trhu s konopím, o legalizaci nejde

Nicméně i přes souhlasné stanovisko vlády vydal předseda legislativní rady vlády ke stanovisku několik výhrad. Jednou z nich je riziko nárůstu drogové turistiky hlavně ze sousedních zemích [Slovensko], kde je třeba kratom zakázaný. A za jeho prodej hrozí vysoké tresty.

„Já jsem přesvědčený, že to není relevantní připomínka. Ten trh je etablovaný v celé Evropě, některé z méně zemí to zakázaly,“ reagoval na dotaz novinářů Jindřich Vobořil s tím, že je spíše přesvědčený, že od nás řešení regulace některé ze zemí opíší.

„Drogová turistika, si myslím, není to podstatné, co nás v tom celém úplně zajímá,“ dodal protidrogový koordinátor s tím, že v této fázi by do procesu neměla vstupovat ani policie.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here