Ibuprofen čistírny z vod vyčistí, ale Diclofenac už ne

1
23873
odpadnich_vod
Ilustrační foto: VAS

Do čistírny odpadních vod poblíž většího okresního města přitečou za rok léčiva odpovídající až 27 100 rozpuštěným tabletám Ibalginu. Ukázal to výzkum, který zpracovala Vodárenská akciová společnost [VAS].

Zástupci společnosti i uvedli, že čistírny odpadních vod mají poměrně vysokou účinnost při odstraňování těchto látek. Výzkum zjistil, že čistírny vybrané léčivé látky z vod odstraní s účinností od 65 do 100 procent. Některé látky ve vodě ale zůstávají.

„Až stoprocentní účinnost odstranění byla prokázána u paracetamolu a ibuprofenu. Naopak Diclofenac se v čistírně neodstranil vůbec. Jeho koncentrace však není v odpadní vodě na tak vysoké úrovni, jako u ibuprofenu nebo paracetamolu,” říká mluvčí VAS Iva Librová.

Diclofenac obsahuje léčivou látku diklofenak. Ta patří do skupiny léčiv, která se nazývají nesteroidní protizánětlivé léky. Přípravek pacientům ulevuje od bolesti a zmenšuje záněty a otoky. Neovlivňuje však příčiny bolesti.

Iva Librová i tak zdůrazňuje, že čistírny odpadních vod pracují při odstraňování léčiv poměrně efektivně. Koncentrace léčiv ve vodě, která odtéká z čistírny, je podle jejích slov zanedbatelná. Do odpadních vod se léčiva dostávají z lidského těla, i proto odborníci často doporučují používat léky pouze v nejnutnějších případech. Část léčiv se do vody dostává také vlivem nesprávné likvidace.

Co zjistil výzkum odpadních vod

Společnost VAS v průběhu loňského roku odebírala vzorky odpadních vod z dvanácti čistíren v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Tam provozuje vodárenskou infrastrukturu. Ve vzorcích zjišťovala přítomnost léčivých látek používaných na nejčastější onemocnění.

Mezi sledované léčivé látky laboranti, kteří sledovali, kolik léčiv do čistírny přiteče a poté z ní odteče, zařadili například ibuprofen, který lidé užívají ve formě Ibalginu. Soustředili se také na léčivou látku na horečku paracetamol. Dále na bisoprolol k léčbě vysokého krevního tlaku či na již zmíněný lék Diclofenac.

Rozbor odpadních vod škol je lepší než AG testování

Laboranti mimo jiné zjistili, že do čistírny, která slouží okresnímu městu se zhruba 20 000 obyvateli, přiteče ročně ekvivalent léčiva z 271 balení Ibalginu po 100 tabletách. Po čisticím procesu pak z čistírny odteče voda s obsahem, který odpovídá třem balením léku.

Blíže o výzkumu i likvidaci léků

Laboranti společnosti loni zanalyzovali 270 vzorků odpadních vod a pětatřicet vzorků čistírenských kalů z dvanácti čistíren.

„Obecně se jednalo o městské čistírny odpadních vod. Lokality jsme vybrali na základě toho, zda jsou na kanalizaci například napojená zdravotnická zařízení. Jako jsou nemocnice nebo pečovatelské služby. Dále při výběru rozhodoval podíl splaškových vod v kanalizaci,” přibližuje výběr vzorků pro analýzu Librová.

Upozorňuje i na to, aby nepotřebné léky lidé sami nelikvidovali. Naopak je mají odnést do lékáren, které zajistí jejich odbornou likvidaci. K tomu samému nabádá mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Do lékárny se vrací léky, ne doplňky stravy či kosmetika

„V žádném případě není možné vyhazovat léky do popelnice společně s běžným odpadem či je splachovat do WC. Při odložení léků do popelnice s komunálním odpadem hrozí následné prosakování nebezpečných látek do půdy, při spláchnutí do záchodu je to podobné – nebezpečné látky se mohou dostat do vody a je obtížné je následně odstranit,” vysvětlila.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Obávám se, že redaktor zcela nepochopil získané info a tak zkresluje fakta. Do kanalizace se dostává obrovské množství složek z léků, ale není to (jen) z léků vyhozených do toalet, nýbrž se jedná o složky vyloučené z těla močí a stolicí. V kanalizační vodě je například antikoncepce, která působí na některé druhy ryb…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here